Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

březen 2015

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv březen 2015


[Svijany] 08:16 [permalink] [reaguj]


Jde pivo a běh dohromady?

[čtvrtek, 12. březen 2015]

Letošní ročník rozsáhlé výstavy EXPO 2015, kterou bude hostit italský Milán, přiblíží návštěvníkům z celého světa českou pivní kulturu a technologii. V rámci Českého pavilonu totiž vyroste pravá česká hospoda, která nabídne originální plzeňské pivo v kombinaci s vybranými lahůdkami. Pivo bude do Milána dopravováno přímo z plzeňského pivovaru ve speciálních pivních tancích. Protože hlavní ambicí výstavy je věnovat se klíčovým otázkám udržitelného rozvoje a ukázat tradiční i inovativní postupy při výrobě potravin, představí česká hospoda svým návštěvníkům dlouholetou tradici výroby plzeňského piva. Ta těží z nových technologií, ale zároveň již více než 170 let zachovává jedinečnou a zcela originální chuť plzeňského ležáku.

Všichni návštěvníci Českého EXPO pavilonu ochutnají od května do konce října originální plzeňský ležák v nepasterované podobě, který si v této variantě lze dopřát pouze přímo v pivovarských sklepích plzeňského pivovaru, nebo při oslavách uvaření první várky. Tradiční pivo přivezou z Plzně do Milána ve speciálních chlazených pivních tancích, ze kterých se bude na místě čepovat. Česká hospoda přiblíží na EXPU i technologii výroby piva nebo zajímavá a zároveň stará pivovarská řemesla. Hlavním cílem je představení plzeňské pivovarské atmosféry a chuti zlatavého moku a kvality českých surovin konzumentům z celého světa.

Plzeňské pivo je národní ikonou české potravinářské produkce, takže v Českém EXPO pavilonu nesmí chybět,“ říká generální komisař Českého EXPO Pavilonu Jiří F. Potužník. „Lidé v České republice pivo milují a je pro ně součástí české kultury, gastronomie a hospodářství, což chceme přiblížit i ostatním národům z celého světa,“ doplňuje Potužník.

Hospoda Pilsner Urquell pomůže Českému pavilonu v prezentaci tuzemska jako země s bohatou tradicí v oblasti zemědělské i potravinářské výroby a současně jako země, která je ve specifických oborech světovou jedničkou. Chce mimo jiné prezentovat tuzemské zkušenosti a inovace v péči o vodní zdroje a jejich využívání nebo výsledky výzkumu vědeckých ústavů při výrobě zdravotně nezávadných potravin. Mezi ně patří právě i plzeňské pivo Pilsner Urquell, nesoucí chráněné zeměpisné označení „České pivo“ udělené Evropskou unií díky vysoké kvalitě, dodržování tradičních postupů a výhradnímu využití surovin českých prvovýrobců. Jeho cílem je chránit jedinečnost českého piva a předcházet vzniku napodobenin.

V české hospodě si všichni hosté mohou vychutnat věhlasný plzeňský ležák v té nejlepší kondici, správně vychlazené, krásně načepované s bílou hustou pěnou, jako v nejlepších hospodách v Čechách. Zároveň se zde dovědí, že populárním se stal díky jedinečné receptuře, pečlivě vybíraným surovinám a dovednosti plzeňských sládků.,“ vysvětluje Petr Dvořák, šéf značky Pilsner Urquell pro zahraniční trhy. Nepasterované tankové pivo spojené s vybranými českými specialitami tak na místě doplní informace o 172leté historii piva Pilsner Urquell, informace ze zákulisí práce sládků nebo představení různých stylů čepování piva.

Český pavilon pochází z dílny vizovické firmy KOMA MODULAR CONSTRUCTION podle architektonického studia Chybik+Kristof Associated Architect. Jeho součástí by měl být také bazén, který symbolizuje silnou tradici v lázeňství nebo odvěkou českou touhu po moři. Na výstavě bude tento bazén nejen architektonickým, ale i funkčním prvkem, bude umístěn na nádvoří areálu českého pavilonu v blízkosti české hospody a návštěvníci se zde budou moci v letním horku koupat.

Český pavilon najdeme v bezprostřední blízkosti hlavního vchodu a budovy EXPOcentre, kudy by měly projít dvě třetiny z dvaceti milionů očekávaných návštěvníků.


Money, money, money

[středa, 11. březen 2015]




[Znojmo] 08:59 [permalink] [reaguj]







Pivo v petce je jako bordeaux v krabici

[úterý, 10. březen 2015]


Pivovarská prodejna „půjde“ do pronájmu

Královédvorský pivovar Tambor vyhlašuje výběrové řízení od 9. března 2015 do 9. dubna 2015 na pronájem své Pivovarské prodejny v areálu pivovaru.

Předmětem pronájmu je movitý a nemovitý majetek Pivovarské prodejny. (viz další foto)

Pivovarská prodejna zajišťuje maloobchod se sudovým a lahvovým pivem, včetně zapůjčení chladící a výčepní techniky.

Zimní a letní výčep nabízí široký sortiment čepovaných piv značky Královédvorské pivo Tambor - „přímo od zdroje“ a něco drobného k pivu z gastronomie.

Nedílnou nabídkou Pivovarské prodejny v letních měsících je také letní krytá terasa s „Pivovarským podiem“, na kterém se konají koncerty regionálních hudebních skupin.

Pivovarská prodejna také zajišťuje občerstvení pro účastníky exkurzí v pivovaru Tambor a dalších kulturně společenských akcí, které se v areálu pivovarské prodejny pravidelně konají, například akce Klubu turistů, automobilových veteránů nebo sportovních oddílů.

Pro turisty a zejména cykloturisty se stal pivovar a jeho Pivovarská prodejna za uplynulých pět let vyhledávanou destinací ve Dvoře Králové nad Labem.

Královédvorský pivovar Tambor oslovuje výběrovým řízením zejména právnické či fyzické osoby, které mají zkušenosti s provozováním obdobných zařízení a hledají pro sebe a svůj pracovní tým novou podnikatelskou příležitost na atraktivním místě v Královéhradeckém kraji.

Chcete a umíte pro návštěvníky a příznivce Královédvorského pivovaru ve Dvoře Králové nad Labem vytvořit příjemné a přátelské prostředí v jejich, již zavedené, Pivovarské prodejně? V takovém případě očekáváme Vaši nabídku.

Královédvorský pivovar Tambor umožní zájemcům prohlídku Pivovarské prodejny po dohodě – na adrese machek@pivo-tambor.cz.

Nabídky na pronájem Pivovarské prodejny pouze v písemné formě zasílejte na adresu: machek@pivo-tambor.cz. Při hodnocení nabídek upřednostníme uchazeče, kteří doloží zejména prokazatelnou úspěšnou podnikatelskou historii, kvalifikaci a finanční bonitu. Nabídka dále bude obsahovat celkový podnikatelský záměr na využití Pivovarské prodejny včetně návrhu nabídkové ceny za pronájem movitého a nemovitého majetku v Kč bez DPH za měsíc. Nájemní smlouva bude uzavřena na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce. Uchazeč ve své nabídce navrhne také výši kauce (opět v Kč bez DPH) za pronajatý movitý majetek.

Ve Dvoře Králové n.L. 9. března 2015








[Litovel] 08:32 [permalink] [reaguj]


[Svijany] 08:31 [permalink] [reaguj]


[Svijany] 08:30 [permalink] [reaguj]


Dílští budu péct chleba a vařit pivo

[pondělí, 9. březen 2015]

[Litovel] 08:25 [permalink] [reaguj]




Chmel jako přírodní léčivo

[pondělí, 9. březen 2015]





Česká a moravská pivovarnická akademie vybrala nejvýraznější osobnosti českého pivovarnictví. V kategorii pivovarů s výstavem od 200 000 hl do 500 000 hl byl zvolen Michal Voldřich, sládek Pivovaru Protivín. Vítězové sedmnácti kategorií převzali svá ocenění 26. února 2015 na slavnostním večeru v Klášterním pivovaru Strahov v Praze.

Česká a moravská pivovarnická akademie projevila svým hlasováním zřetelný respekt vůči světově jedinečné tradici českého piva. Mezi vítězi jednotlivých kategorií pivovarů s různým výstavem najdete osobnosti, pro něž je velmi obtížný styl českého ležáku profesní chloubou,“ říká Pavel Borowiec, zakladatel České a moravské pivovarnické akademie.

Pod vedením Michala Voldřicha vaří Pivovar Protivín 11 druhů piv včetně prémiového ležáku Lobkowicz Premium, nealkoholického piva Lobkowicz Premium Nealko a tmavého ležáku Merlin. „Po technologické stránce je úžasné, že vyrábíme piva tak, jak je historicky vyzkoušeno nejlépe. Surovinově bohatě splňujeme podmínky chráněného zeměpisného označení „České pivo“. Používáme moravský slad, český chmel, vodu z hlubinných vrtů a původní kvasnice“, postupně odhaluje tajemství protivínského piva Michal Voldřich a dodává: „Vlastní výroba je v podstatě unikátní. Jedná se o soubor zařízení a jeho propojení s technologickým postupem. Rád bych vyzdvihl i historické prostory pivovaru a měděnou varnu z roku 1928 s výjimečnou hranatou mladinovou pánví. Celé generace protivínských pivovarníků se o ni staraly tak dobře, že bez problémů slouží dodnes. Proto si myslím, že vedle kvalitních surovin a bezchybné technologie se dobré pivo neobejde ani bez pocitu odpovědnosti k pivovarnickým předkům.



4 medaile, 5 finalistů – s takovým výsledkem odcházely Pivovary Lobkowicz ze soutěže Zlatá pivní pečeť 2015, která se konala ve dnech 16. – 21. 2. v rámci XXV. Reprezentačních slavností piva v Táboře.

Výsledky hovoří jasně: Démon z Pivovaru Vysoký Chlumec je jedničkou v kategorii Polotmavé pivo. Pivovar Protivín se stal nejoceňovanějším pivovarem skupiny Pivovary Lobkowicz. Pivo Merlin se dělilo o druhé až třetí místo v kategorii Tmavý ležák, Lobkowicz Premium získalo v kategorii Světlý ležák Premium třetí místo stejně tak jako Prácheňská Perla v kategorii Světlý Speciál. Mezi další protivínská úspěšná piva patřil Platan 11 %, který skončil v kategorii Světlý ležák těsně pod stupínkem vítězů a to na čtvrtém místě. Dařilo se i pivu Protivínský Granát, které bylo šesté v kategorii Polotmavých piv. V kategorii Světlý ležák bylo na pátém místě úspěšné pivo Páter z pivovaru Černá Hora. Z tohoto pivovaru také pochází pšeničný Velen, který ve své kategorii Pšeničná piva skončil na šestém místě. Šestou příčku v kategorii Světlé výčepnízískalo pivo Šenkovní z Pivovaru Jihlava.

Všech získaných ocenění si opravdu velice vážíme, neboť v jednotlivých kategoriích proti sobě bojovalo více než 40 vzorků piv. Zároveň nás ale zavazují, abychom udrželi vysokou kvalitu našich piv i v příštím roce. Jedině tak budeme mít šanci opakovaně dosáhnout na přední pozice,“ říká Jiří Faměra, vrchní sládek společnosti Pivovary Lobkowicz.

Anonymní degustace se v letošním roce zúčastnilo 165 pivovarů z 15 zemí. O Zlatou pivní pečeť pivovary bojovaly ve 28 kategoriích. Soutěžní vzorky posuzovala odborná porota složená ze sládků jednotlivých pivovarů, nezávislých degustátorů i studentů odborných vysokých škol.


Naše značka Krušovice se letos opět stala partnerem Českého pivního festivalu, který se uskuteční v Praze na Letné od 7. do 23. května 2015. Smlouva o partnerství byla uzavřena v těchto dnech.

Jsme opravdu hrdým partnerem festivalu, kde nabídneme širokou nabídku piv naší národní značky Krušovice. Návštěvníci se mohou také těšit na řadu speciálů, které připravujeme výhradně k této příležitosti,“ konstatovala manažerka značky Krušovice Lenka Kroupová.

Jak uvádějí organizátoři akce, Český pivní festival je místo, kde rozhodně nesmíte chybět! Po sedmnáct dnů trvání návštěvníci ochutnají to nejlepší z produkce českých pivovarů. Festival nabízí úctyhodnou kapacitu 4 000 míst.

Značka Krušovice mimo jiné nabídne piva připravená speciálně pro festival, například za studena chmelené nepasterizované Krušovice 12 a Krušovice 10. Představí se zde také další značky z Královského pivovaru Krušovice, pivovaru Starobrno a pivovaru Velké Březno. O nabídce i dalších zajímavostech, které na festival chystá, bude značka Krušovice průběžně informovat.


Nekrolog za Klokočníka

[středa, 4. březen 2015]


Studenti soutěžili v čepování piva

[středa, 4. březen 2015]










«« « Strana 3 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI