Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

prosinec 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv prosinec 2014



PRODEJ : STAČECÍ TANKY

[středa, 17. prosinec 2014]

Prodáme:

nerezové stáčecí tanky 2 ks

Prodej možný i jednotlivě.

STÁČECÍ TANK (2ks)

rok výroby: 2003

hnmotnost: 336 kg

tlak pracovní/maximální 2/2 bar

zkušební tlak 2,9 baru

teplota 5/2 °C

CENA ZA KS JE 77 500 Kč

Pro více info volejte na tel.: 773 131 472

pivovarbratcice@seznam.cz




Předání čestného občanství se uskutečnilo v pondělí 15. prosince 2014 u příležitosti 140. výročí uvaření první várky velkopopovického piva. První várku piva z Velkých Popovic uvařil Přemysl Růžička v úterý 15. prosince 1874 v 60hektolitrovém kotli. Čestné občanství obce převzal z rukou starosty obce Ivana Boleslava ředitel pivovaru Velké Popovice Jaroslav Hacko.

Přemysl Růžička se narodil 6. ledna 1845 a zemřel 11. srpna 1909 v Kutné Hoře, kde je taky pochován. První sládek působil v pivovaru Velké Popovice dlouhých 15 let od roku 1874 do roku 1889. Během pobytu ve Velkých Popovicích bydlel v areálu pivovaru, v domě č. p. 1 (dnešní restaurace Velkopopovická Kozlovna), kde byly deputátní byty pro zaměstnance. Před pivovarskou štací ve Velkých Popovicích pracoval jako sládek v pivovaru Štiřín (1871-1874) a po odchodu z Popovic působil do roku 1901 v zámeckém pivovaru v Jindřichově Hradci.

Zakladatel pivovaru baron František Ringhoffer, významný průmyslník, se rozhodl postavit nový pivovar právě ve Velkých Popovicích, protože byl v okolí vysoce kvalitní zdroj pitné vody. V roce 1871 začaly na okraji Velkých Popovic u rybníka v sousedství hospodářského dvora zemní práce a 10. května 1874 byla protokolárně zkolaudována stavba pivovaru se sladovnou. František Ringhoffer se však jeho otevření v roce 1874 již nedožil. Po smrti barona Ringhoffera budovali slávu velkopopovického piva synové František a Emanuel.


Po roce 1989 vznikla občanům v ČR možnost podnikat. V pivovarnickém oboru začalo postupně docházet k mnohým změnám ve vlastnictví pivovarů a v průběhu let vstoupily velké cizí pivovarnické společností na náš trh. Začaly postupné změny na české pivní mapě. Některé pivovary byly technicky zhodnocovány, jiné zavírány. Vedle pozitivní významné modernizace provozů tak docházelo i k plíživé degradaci českého pivovarnictví.

V novém tisíciletí již vařilo pivo na našem území několik minipivovarů, tedy pivovarů s výstavem piva do 10 000 hl ročně. V této době zakládali nové minipivovary lidé, kteří měli jasný záměr, dostatek finančních prostředků, nebo se nebáli rizika úvěru. Pořídit pivovar kolem roku 2000 nebyla levná záležitost, protože výrobou technologického zařízení se v té době zabývalo minimum firem, které pak měly vyšší marže, než je tomu dnes.

Můžeme tedy říct, že hlavním impulzem pro stavbu minipivovarů kolem roku 2000 byla zejména chuť podnikat v oblasti, která je určitým způsobem unikátní, ale svou jedinečností i riziková. Proto se v té době nenašlo tolik odvážlivců. Navíc piva z průmyslových pivovarů byla vcelku dobrá, protože ještě nevítězila tolik ekonomika nad kvalitou a český pivní trh věděl jen málo o pestrosti v pivní kultuře, jak ji známe nyní.

Nová vlna vzniku minipivovarů začala právě v době, kdy velké pivovary v zajetí velkých hráčů zahraničních společností začaly postupně znehodnocovat uznávané tradiční postupy výroby českého piva zejména v oblasti piv výčepních a ležáků. Ekonomika zvítězila nad kvalitou. S tím se nesrovnalo mnoho opravdových pivovarnických odborníků a začala ona velká vlna rozvoje minipivovarů a odchody kvalitních sládků do zahraničí.

Něco o vzniku našeho Pivovaru Radouš

Asi v roce 2000 jsem začal provozovat místní šťáhlavskou moštárnu. Později jsem zkusil pasteraci a distribuci moštů do obchodů zaměřených na zdravou výživu a do podobně zaměřených jídelen. Sortiment jsem rozšířil o mošty s hruškou, rybízem, aronií, mrkví, celerem, bezinkou, apod. Začal jsem vyrábět i jablečný ocet a slabě alkoholický nápoj ze zkvašeného jablečného moštu zvaný cider.

A pak přišla ta správná chvíle, kdy piva z velkých pivovarů již zaznamenávala velký kvalitativní sestup. Já jsem se chtěl zase napít dobrého českého ležáku a tak jsem si v roce 2008 nechal vyrobit několik dílů pro malý 100 litrový pivovar. Ten jsem postupně zvětšil do dnešní podoby a v roce 2011 zlegalizoval. Od té doby vaříme a vaříme... a vařit budeme i v novém pivovárku v Druztové a ve Starém Plzenci.

Při výrobě většiny našich piv používáme české suroviny a osvědčené technologické postupy, tak jak to bývalo normální. Výrobu neurychlujeme chemicky ani časově. Používáme slad sladovaný na klasických humnech, žatecký chmel, plzeňskou vodu, dekokční způsob vaření mladiny, studené vedení hlavního kvašení v otevřených kádích na spilce a pomalé dozrávání v ležáckém sklepě při teplotě blízké nule. Výjimkou při výběru surovin i výrobních postupů jsou piva, která jsou něčím výjimečná. Jsou to různé druhy většinou speciálních nebo krajových piv, a nebo piva vyráběná v našem vlastním stylu, který nazýváme Radoush Hoppy Ale Style.

Chceme výrobu stále dělat tak, jak to zaznamenal Bohumil Hrabal v knize Taneční hodiny pro starší a pokročilé, že.. "Pokrok je dobrej na to, aby lidi byli lidi, ale na chleba a máslo a pivo je pokrok učiněnej mor, to se na tohle má jít s technikou sakra pomalu".

A jaký je současný stav a pozice minipivovarů v ČR?

Dnes vznikají minipivovary velmi velmi intenzívně. Intenzívněji, než v letech minulých a mnoho dalších minipivovarů je ve výstavbě. Ovšem mám pocit, že se již začíná vytrácet ona výjimečnost. Postavit si pivovar je dnes finančně dostupnější, ale udržet si prodeje těžší. Návratnost investic se tak stává určitou neznámou pokud nemáme pivovar v turisticky atraktivní oblasti. Vždy však musíme nabízet kvalitní výrobek, který osloví a potěší smysly i duši.

Na závěr je třeba uvést důležitou skutečnost, že vznik minipivovarů podle mého soudu podstatně vylepšil stav současného českého pivovarnictví a zabrzdil totální devastaci českého piva. Velké pivovarnické společnosti jsou nuceny upravit výrobní postupy, něčím zaujmout a lhát zákazníkovi méně.

V Druztové 14.12.2014 sládek Vili Ilgner

Zdroj: Facebook

[pi] 12:18 [permalink] [reaguj]


Pohádkové pivo 2015 (2)

[úterý, 16. prosinec 2014]

Na Horském hotelu Belveder v Železné Rudě proběhl již 7. ročník prestižní soutěže malých pivovarů s názvem Pohádkové pivo 2015.

Rekordní účast malých pivovarů svědčí o oblíbenosti a zájmu v tomto klání úspět, které se koná pod heslem: Není nutné zúčastnit se, ale vyhrát. O stupně vítězů se letos pokusilo 37 pivovarů a do soutěže přihlásily 137 svých piv. Soutěžilo se v šesti kategoriích a vzorky hodnotilo šest porot ve složení 4 odborníci a 3 laici.

Výsledky soutěže:

Kategorie pivo pšeničná: 10 soutěžících

1) Stará škola Chudenice

2) Podklášterní pivovar Třebíč

3) Purkmistr Plzeň

Kategorie piva svrchně kvašená: 33 soutěžících

1) Podklášterní pivovar Třebíč

2) Podřipský pivovar Ctiněves

3) Slavkovský pivovar (u Brna)

Kategorie piva speciální: 25 soutěžících

1) Pivovar Hostomice

2) Pivovar Kvilda

3) Starokladno

Kategorie tmavé ležáky: 12 soutěžících

1) Belveder Železná Ruda

2) Purkmistr Plzeň

3) Pivovar Starokladno

Kategorie polotmavé ležáky: 15 soutěžících

1) Belveder Železná Ruda

2) Podklášterní pivovar Třebíč

3) Pivovar Radnice

Kategorie světlé ležáky: 42 vzorků

1) Slavkovský pivovar (u Brna)

2) Belveder Železná Ruda

3) Bizon Čižice

Hodnotné ceny a diplomy tradičně předával svatý Mikuláš a nesvatý čert.

Na celé fantastické akci se podílel i známý a velmi populární herec Pavel Nový, jehož tatínek byl v původním železnorudském pivovaru sládkem a tehdy malý Pavel chodil do místní základní školy.

Všichni hosté mohli po skončení oficialit zdarma ochutnat soutěžní vzorky a většina jich toho řádně využila.

Závěrečné provolání sv. Mikuláše: Zvu všechny zase za rok na Pohádkové pivo 2016, nechť se stane pozváním i pro ty, co se letos nemohli zúčastnit.



Pivovarské a pivní vzpomínání

[úterý, 16. prosinec 2014]

Britové ochutnávali česká piva

[úterý, 16. prosinec 2014]

Také v příštím roce se mohou zájemci řídit podle kalendáře Královédvorského pivovaru Tambor. V letošním roce bude každý měsíc na jeho majitele hledět ze stránky některý z účinkujících, kteří se představili na letošním Pivovarském podiu. Jedná se o regionální hudebníky ze skupin Wostruha, Phobos, Jízda, Rychlotrapky, Jakž Takž a Davida Jakubce. Kalendář bude možné si zakoupit přímo v pivovaru Tambor.

Kalendář pivovaru Tambor přináší fotografie z koncertů [p539]






Slad před sládkem dobře zamykat!

[pondělí, 15. prosinec 2014]




Pivo k bůčku i kaprovi

[neděle, 14. prosinec 2014]


Konopí a pivo

[neděle, 14. prosinec 2014]

[Svijany] 10:50 [permalink] [reaguj]





Vždy veselo v Kyjově bude…

[pátek, 12. prosinec 2014]





Liberecký Radniční sklípek je otevřen

[čtvrtek, 11. prosinec 2014]

Po deseti letech, kdy zel historický prostor libereckého Radničního sklípku prázdnotou, v něm ve středu 10. prosince zahájil provoz své první značkové restaurace Pivovar Svijany. Samotnou restauraci provozuje Catering KNL, který si speciálně pro Radniční sklípek najal specialisty v oboru gastronomie a připravil různé druhy jídelních lístků tradiční i netradiční české kuchyně hodící se ke kompletnímu portfoliu svijanských piv. Hosté, jichž se do prostoru vejde 250, si poprvé v historii budou moci mimo jiné vychutnat Svijany z tanku. Radniční sklípek se oficiálně otevře 15. prosince, ideální doba pro jeho návštěvu ale bude až po Vánocích. Do té doby bude probíhat testovací provoz na akcích pro uzavřené společnosti.

Pivovar Svijany vysoutěžil prostor deset let neobývaného Radničního sklípku v květnu 2014. Rekonstrukční práce započaly téměř okamžitě po jeho převzetí a probíhaly ve spolupráci s libereckou radnicí a památkáři. Nový interiér navrhlo architektonické studio Raketoplán, z části původní sál doplnilo zcela novými prvky výčepu, vstupu a řadou dalších detailů. Pro koncepci osvětlení byla použita skleněná svítidla Lasvit. „Přáli jsme si do sklípku vnést atmosféru staré české hospody, ve které si každý najde svůj kout, kam se bude rád vracet nejen za dobrým pivem. Po celou dobu jsme se utkávali s historizujícím kontextem interiéru, do něhož jsme chtěli přinést nový život. Výsledkem jsou detaily, jako například beerbook – prostor na stěně, na kterém mohou zákazníci zanechat svou stopu v podobě účtenky,“ říká Pavel Nalezený ze studia Raketoplán a exnáměstek bývalé liberecké primátorky Jiří Šolc, který měl projekt rekonstrukce Radničního sklípku na starosti, dodává: „Stoly a židle jsou znovuobnovené, stejně jako půlkruhové vitráže v oknech. Každá z nich má svůj příběh. Při stavbě radnice je darovaly různé řemeslné cechy a spolky, a zobrazují výjevy z hospody a z tehdejšího života.“ Velká péče byla věnována i oblečení personálu. To je navržené a ušité na míru módní manufakturou Rodná Hrouda, která připravuje šaty i pro významné světové soutěže krásy. V poslední době stála za přípravou oblečení pro české soutěžící Miss World 2014 a Miss Earth 2014.

Provozování své první restaurace svěřil Pivovar Svijany Cateringu KNL, který má osmiletou úspěšnou tradici a napříč Libereckým krajem provozuje 27 svých restaurací a bufetů. „Radniční sklípek je naše 28. restaurace, která se ale od všech ostatních bude lišit. Najali jsme si pro ni speciální vysoce proškolený tým 26 specialistů v oboru gastronomie. V nové kuchyni v Radničním sklípku připravujeme občerstvení a jídla pro tři jídelní lístky dle jednotlivých částí restaurace. Vše jsou ryze české speciality,“ upřesnil vedoucí Cateringu KNL Krajské nemocnice Liberec Karel Kubelka. Hosté se proto mohou v Parlamentním sále těšit na pochoutky servírované především k pivu, zatímco v Primátorském sále okusí tradiční i netradiční české speciality od jehněčích kolínek až například po škeble. V centrální části Radničního sklípku si návštěvníci budou moci vybírat ze všech tří jídelních lístků. „Ctíme regionální výrobce, a pokud to jde, tak kupujeme suroviny od výrobců a zemědělců především z Libereckého kraje,“ doplnil Karel Kubelka. Poprvé se restaurace hostům otevře 15. prosince, ale první dny jsou rezervované pro větší akce. „Běžné návštěvníky rádi uvítáme v povánoční době, kdy již bude provoz restaurace otestován na uzavřených akcích. Otevřeno pak bude i na Silvestra“, doplňuje Karel Kubelka.

Dominantou celého prostoru je výčep, jehož součástí jsou i pivní tanky. „V Radničním sklípku nabídneme kompletní sortiment svijanských piv, některá z nich budou poprvé v historii čepovaná z tanků. Navíc pod naší přímou kontrolou, takže se hosté budou moci spolehnout na to, že právě zde budou Svijany vždy v perfektní kondici“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany. Na čepu bude také pivovarská voda, ze které se ve Svijanech vaří pivo. Pivovar ji bude do restaurace dovážet v sudech.

Za město patří velké díky Svijanům především proto, že v rámci rekonstrukce sklípku došlo na opravu a znovuobnovení podzemních částí radnice, nádvoří, vstupu a atd. Sklípek bude znovu, věřím na dalších 100 let, libereckou pýchou,“ dodává Jiří Šolc.

Radniční sklípek v Liberci je první vlaštovkou v plánované síti svijanských značkových hospod. „Tu bychom časem rádi rozšířili po celé republice, ale nejprve si chceme na naší domovské půdě ověřit, že je to krok správným směrem. A neexistuje lepší místo, než jsou krásné historické prostory pod libereckou radnicí,“ dodává Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.


Uvařte si pivo doma

[čtvrtek, 11. prosinec 2014]

7 slovenských vianočných pív

[čtvrtek, 11. prosinec 2014]


Minipivovary u nás zažívají boom

[čtvrtek, 11. prosinec 2014]







Pivovary Lobkowicz Group, a.s. oznamuje, že v minulém týdnu uplatnila již dříve avizovanou opci na nákup 30% podílu na základním kapitálu společnosti Pivovar Rychtář, a.s. se sídlem v Hlinsku a stala se tak jeho 100% akcionářem.

Pivovar Rychtář je součástí skupiny Pivovary Lobkowicz od roku 2008, kdy skupina získala 50% podíl, navýšený v roce 2011 na 70 %. Opce na nákup zbývajících 30 % byla sjednána již při prvotním kapitálovém vstupu.

Pivovar Rychtář byl založen v roce 1913 a v loňském roce oslavil 100 let své existence. Až do roku 1996 byl pivovar součástí podniku Pivovary Hradec Králové, s.p. V roce 1996 jej získala společnost IMEX Premium, od které ho odkoupila v roce 2008 společnost K Brewery, dnešní Pivovary Lobkowicz Group, a.s..

Pivovar Rychtář vaří pivo tradičním způsobem, včetně kvašení piva na otevřených spilkách. Jako jeden z mála pivovarů u nás používá dodnes hlávkový chmel ve své přírodní podobě. V současné době vaří osm druhů piv včetně nefiltrovaných či speciálně chmelených.


Měsíčník Pivo, Bier & Ale udělil ocenění za nejlepší nové svrchně kvašené pivo roku 2014. Je jím IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec. Získané ocenění je signálem, že se vysokochlumecký pivovar vydal na českém pivním trhu správným směrem.

IPA Flying Cloud je polotmavé 14% speciální svrchně kvašené pivo, s obsahem alkoholu 5,5 % obj., hořkost dosahuje 50 jednotek EBC, což je výrazně více než např. u běžných ležáků plzeňského typu. „Unikátní pro toto pivo je sladění profilu hořkosti a chutí speciálních sladů do nádherné plnosti a harmonie. Pro výrobu piva IPA Flying Cloud jsou potřeba speciální suroviny a kvasnice. Aplikuje se klasické chmelení na varně, ale klíčové jsou vysoké dávky chmele za studena. Výrobní prostory zejména při kvašení musí být odděleny od jiných piv. Výrobní náklady jsou díky této technologii i speciálním surovinám vyšší a pivo patří do kategorie těch dražších. Tomu pak odpovídá i mimořádný chuťový zážitek, kdy bohatou chuť a vysokou hořkost doplňuje nádherná vůně mandarinek, rozinek a květin,“ dodává Jiří Faměra, vrchní sládek Pivovarů Lobkowicz, který se na přípravě tohoto nového piva s týmem vysokochlumeckých sládků podílel.

Pivovar Vysoký Chlumec na Sedlčansku patří mezi vůbec nejstarší v Čechách. První zmínky o vaření piva pocházejí již z roku 1466. Desítky let jeho výrobní program zahrnoval klasická česká spodně kvašená piva. Revoluční změna nastala až po začlenění pivovaru pod skupinu Lobkowicz, kdy se v něm začalo s vařením svrchně kvašených piv. Jako první přišel na trh v roce 2011 pšeničný ležák Chlumecký Vít. Od té doby pivovar se svrchně kvašenými pivy výrazně pokročil a dnes jich má ve výrobním programu 7 druhů, přičemž celkově sortiment zahrnuje 13 výrobků.

Náš pivovar je tradičním řemeslným pivovarem (tzv. craft brewery), kde nám pivo kvasí v otevřených spilkách a zraje dlouhou dobu v ležáckých sklepích. Tyto tradiční pivovarské postupy vyžadují vysoký podíl lidské práce a ocenění proto vnímám jako odměnu pro celý tým zaměstnanců pivovaru. Získat ocenění krátce po uvedení na trh je pro nás velkou poctou a také potvrzením, že jdeme správnou cestou. Hlavně nás ale těší obrovský zájem konzumentů o naše nové pivo. Máme za sebou již několikátou várku a poptávka je stále obrovská. Druhý den po stočení nemáme v pivovaru ani lahev,“ říká Pavel Bekeni, sládek Pivovaru Vysoký Chlumec.

Výroční ceny měsíčníku Pivo, Bier & Ale se od loňského roku zaměřují na nejkvalitnější nová piva. „Zároveň chceme upozornit na vývoj české pivní scény, který získal během posledních tří let výraznou dynamiku. Jejími rysy jsou rozšiřování rozmanitosti pivních stylů, nástup osobitých sládků v regionálních pivovarech, kteří vaří s invencí i maximálním osobním zaujetím, a zvýšení počtu hostinců i pivních barů nabízejících piva z nezávislých a regionálních pivovarů,“ říká Pavel Borowiec, vydavatel měsíčníku Pivo, Bier & Ale.



Pivní rozmanitost počtvrté v novém

[středa, 10. prosinec 2014]



Adventní a pohodová atmosféra zavládne v sobotu 13. prosince na nádvoří Kynšperského pivovaru. Celý areál se promění v jedno velké tržiště, kde nebudou chybět prodejní stánky s tradičním vánočním zbožím, tvůrčí workshop pro děti a sváteční muzika včetně staročeských písniček v podání veselého flašinetáře. Stylové vánoční trhy pořádá Základní umělecká škola Kynšperk nad Ohří ve spolupráci s místním pivovarem.

Vánoční jarmark se u nás koná vůbec poprvé. Letos začínáme s deseti stánky, ve kterých budou výrobci a prodejci z Kynšperka nabízet své vlastní produkty. Lidé tu jistě objeví celou řadu pěkných věcí s vánoční tématikou. Výběr je vskutku široký, od keramiky, svíček, bižuterie, adventních věnců až po perníčky, cukroví a kvalitní čokoládu. Sortiment regionálních produktů nově rozšíří i pečené čaje a pivní chmelová marmeláda,“ přiblížil pestrou nabídku vánočních trhů ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

A jelikož se akce koná v pivovaru, připravil při této příležitosti sládek Miroslav Broz speciální tmavé nefiltrované pivo pojmenované Černá milenka. „Tímto pivem připomínáme legendu porcelánového barona a tehdejšího majitele Kynšperského pivovaru šlechtice Jiřího Haase. O něm se totiž traduje, že býval velkým svůdníkem a mezi svými milenkami měl i jednu ženu tmavší pleti s exotickým původem,“ vysvětlil ředitel, kde čerpal inspiraci při hledání názvu pro novou pivní specialitu. „Ležák je třikrát chmelený a má dokonale vyváženou příjemnou sametovou chuť s karamelovým a kávovým nádechem. Obsah alkoholu je 5,2%,“ upřesnil charakteristiku novinkového piva Vomočil.

Kromě pěnivého moku si návštěvníci budou moci dopřát také svařené víno, vánoční punč a dále ochutnat grilovaná masa nebo klobásky. K poslechu a pro dobrou náladu zahraje malá dechová hudba Mariánskolázeňská pětka a soubor lesních rohů.

Vánoční trhy potrvají od 10 do 18 hodin. Vstup je po celý den zdarma.

Na vánočních trzích v Kynšperku budou moci pivaři ochutnat Černou milenku [p1184]

«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI