Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

září 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv září 2014





Děčín už není smutný

[pondělí, 29. září 2014]






[Znojmo] 07:42 [permalink] [reaguj]



Lidé degustovali pivo na zámku

[pondělí, 29. září 2014]









Svatý Václav je nejen patronem piva a symbolem českého státu, ale i jménem pro pivní speciál, který již tradičně ke dni státního svátku uvařili sládci v Černé Hoře na Blanensku a ve Vysokém Chlumci na Sedlčansku. Na čepu bude ve více než tisícovce vybraných hospodách od 26. září. O den později si budou moci Pšeničným speciálem knížete Václava přiťuknout také návštěvníci černohorské Pivní pouti.

Pšeničný speciál knížete Václava je svrchně kvašené 13% pivo, při jehož výrobě byla použita více než polovina sladu vyrobeného z pšenice. „Pivo je charakteristické osvěžující kořeněnou a ovocnou chutí, světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem, který způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek, a příjemnou kvasnicovou vůní. Má bohatou pěnu, silný říz a obsahuje 5 % obj. alkoholu,“ popisuje Jiří Faměra, vrchní sládek skupiny Pivovary Lobkowicz, do které oba pivovary patří.

Pšeničný speciál knížete Václava navazuje na dlouholetou tradici vaření pšeničných piv na našem území. Čepovat jej budou mimo jiné také hospody zapojené do programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je zveřejněn na www.cestapivnichznalcu.cz.




[Znojmo] 08:37 [permalink] [reaguj]


Kdo si oblíbil zlatavý mok z Kynšperského pivovaru a nyní by chtěl okoštovat něco ostřejšího, může si dopřát originální pivní pálenku vyráběnou z Kynšperského zajíce. Příznivci ušlechtilých destilátů si dokonce mohou vybrat ze tří druhů a užívat si různé chuťové niance připomínající lahodný koňak, říznou slivovici nebo hořký likér. Tři varianty, tři barvy a pořádná síla. Padesátiprocentní pivovice v platinovém a zlatém provedení potěší každého milovníka kvalitních kořalek. Černý destilát o stejné síle je pak naprostým unikátem, který překvapí i skutečného znalce.

Pálenku pro nás vyrábí palírna. My jim dodáváme naše pivo a oni z něho pálí destilát. Zjednodušeně lze říci, že když zbavíte pivo přebytečné vody, dostanete silnější koncentrát. Na půl litru padesátiprocentní pivovice je potřeba zhruba deset litrů piva. Je to podobný postup, jako když třeba pálíte slivovici,“ vysvětlil stručně výrobu pivní pálenky ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Klasickou pivovici s obsahem 50 % procent alkoholu dělá palírna ze světlé desítky. Tato platinová kořalka je standardně srovnatelná především se slivovicí a podobnými druhy pálenky. Zlatá varianta vyráběná ze světlého ležáku se barvou i chuťově více přibližuje whisky nebo koňaku. „Černá pivovice se pálí z naší polotmavé dvanáctky. Oproti ostatním druhům je hořčí a má příjemný likérový nádech,“ popsal vlastnosti výběrového destilátu Vomočil. „Klasická pivovice se v pivovarech objevuje běžně, zlatá spíše výjimečně a o černé si dovoluji říci, že je skutečnou vzácností. Na trhu se totiž objevuje pouze ojediněle,“ zdůraznil ředitel Kynšperského pivovaru.

Pivovice je oblíbeným pivovarským suvenýrem. „Zákazníci mají rádi, když mohou kromě známých značek občas ochutnat i něco speciálního. V našem obchodě si lidé mohou kořalku předem ochutnat, aby takzvaně nekupovali zajíce v pytli. Když budou chtít, dostanou láhev v dárkové kazetě se štamprlaty. Máme i velkou ručně vyráběnou kazetu pro všechny tři druhy. A to už je opravdu velice hezký prezent,“ ukázal Vomočil speciální dárkový set v pivovarské prodejně.


Holba Premium je Českým pivem 2014

[pátek, 26. září 2014]

Vyhlášený ležák Holba Premium získal nejvyšší ocenění- zlatou medaili za svou jedinečnou chuť a celkovou charakteristiku. V degustační soutěži České pivo se stal šampionem prestižní kategorie světlých ležáků a patří mu titul České pivo 2014. Do Holby ze soutěže putuje také stříbrná medaile pro Holbu Šerák, který bodoval mezi světlými výčepními pivy.

Ryzí pivo z hor tak do Jeseníků přiváží zlato a stříbro jako potvrzení špičkové kvality a chuťové osobitosti. Je to určitě dobrá zpráva pro všechny konzumenty, kteří mají důvod k dalšímu přípitku. Holba obsadila dvě nejsilnější kategorie a o to je úspěch cennější.

Ležáky jsou prestižní záležitost a výčepní piva zase nejvíce konzumovaná. Prosadit se v obou je úspěch, na který jsme hrdí a věříme, že podobný pocit přinese i našim konzumentům“ vyjadřuje ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Degustátoři hodnotili nejen chuť piva, ale i jeho celkovou charakteristiku. U Ryzího piva z hor shodně ocenili také výborný říz, rozvíjející se hořkost a navíc vysokou pitelnost. Tu způsobuje celková vyladěnost hanušovického piva, takže láká k dalšímu napití a delšímu posezení. Všechny uvedené vlastnosti přináší Holbě tradiční receptura výroby, kterou v pivovaru drží celých 140 let.

Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským (VÚPS). Hodnocení jednotlivých vzorků probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech, což zvyšuje nestrannost soutěže.



V úterý 23. září proběhlo v pražské restauraci První Pivní Tramway dlouho očekávané první semifinále degustace českých ležáků, kterou už pátým rokem pořádá sdružení pivních odborníků První pivní extraliga. Nejlepším pivem této degustace se překvapivě nestal některý z malých okresních pivovarů, ale pivovarský gigant Staropramen se svou dvanáctkou.

Do semifinále postoupily nejlepší české ležáky, které lze u nás koupit v obchodech, vyřazovací kola probíhala od začátku roku. Staropramen doprovodí do finále ležák Poutník z Pelhřimova, dvanáctka Gambrinus, Svijanský Rytíř a ležák z pivovaru Klášter. Sítem neprošly Louny, Polička, Bernard, Chotěboř a Platan. Druhé semifinále, které určí zbývající pětici finalistů, proběhne na stejném místě v úterý 7. října a je opět veřejnosti přístupné.

Pivní fajnšmekři překvapivě ocenili velkopivovar



České pivo poteče proudem

[čtvrtek, 25. září 2014]




[Svijany] 07:59 [permalink] [reaguj]




Zvířata v názvech českých piv 2.

[úterý, 23. září 2014]

Pivovar Ostravar, nejstarší pivovar na severní Moravě, se o víkendu přidá k druhému ročníku akce Českého svazu pivovarů a sladoven nazvané Den českého piva. Jedná se o iniciativu českých pivovarníků s cílem posílit hrdost a vztah k našemu národnímu nápoji.

Pivovarníci zvolili Dnem českého piva 27. září. „Oslava se koná v předvečer svátku svatého Václava, který je na popud otce vlasti krále Karla IV. od 14. století považován za patrona českých sládků a pivovarníků,“ vysvětluje vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Podle svazových údajů se k letošní oslavě Dne českého piva připojí desítky pivovarů a minipivovarů, které dohromady reprezentují téměř devadesát pět procent produkce pivovarského trhu, a přes čtyři tisíce restaurací a hospod po celé zemi. „Samozřejmě, že v této společnosti nemůžeme chybět,“ tvrdí Roman Richter.

Ostravar letos pojímá Den českého piva jako oslavu tří základních surovin, ze kterých se pivo vaří. Proto pro příznivce zlatavého moku připravil o nadcházejícím víkendu akce s číslicí tři.

Přátelé, kteří si u stolu objednají dvě piva, obdrží automaticky třetí zdarma. Každý půllitr bude reprezentovat jednu ze tří surovin – tedy chmel, slad a vodu, ze kterých v Ostravě vaříme pivo již od roku 1897,“ prozrazuje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Právě kvalita základních surovin společně s unikátní recepturou dává podle vrchního sládka ostravskému pivu výjimečnou chuť. „Naše pivo je ve srovnání s ostatními mnohem voňavější a pitelnější. Díky kvašení v otevřených kádích spilky je u nás přirozeným způsobem posilována přítomnost tzv. neprokvašeného extraktu, sacharidických složek, jež dodávají pivu vyšší plnost a spolu s nasycením oxidem uhličitým i chuť k dalšímu doušku,“ popisuje chuťové benefity ostravského piva Roman Richter.

K ochutnávce Ostravaru se v Den českého piva mohou milovníci zlatavého moku vydat do přibližně 150 vybraných hospod v Moravskoslezském kraji. Kompletní seznam restaurací a hospod lze nalézt na speciální internetové adrese www.denceskehopiva.cz, kterou pro pivaře zřídil Český svaz pivovarů a sladoven. Dobrou zprávou je také to, že ve všech ostravarských hospodách a restauracích bude oslava Dne českého piva probíhat nejen v sobotu 27. září, ale po celý víkend.



Výroční speciál Ferdinand Vaněk

[úterý, 23. září 2014]

IPA, vyroční svrchně kvašený speciál se bude jmenovat Vaněk Ferdinand. Řeknete si proč, asi? Tady je odpověď.

A teď možná namítnete: Jak souvisí Václav Havel s naším pivovarem? Ta spojitost je datum 5. října. To se, v roce 1936, narodil VH. A ve stejný den, ale v roce 2013 jsme otevřeli náš pivovar a narazili první tank Sedláčka 11.5%.

Jsem havlovec, a proto je naše prozatím nejsilnější pivo také vzpomínkou na VH. Určitě to některým lidem bude vadit, a toto pivo pít nebudou, ale mne je to úplně jedno.

Tomáš Váňa, 1. Selský pivovárek

Výroční speciál Ferdinand Vaněk










Strana 1 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI