Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

červen 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv červen 2014


Nové pivo bude mít premiéru na Slavnostech pivovar již tuto sobotu.

Ostravský pivovar připravil pro letošní hlavní pivní sezónu opravdovou lahůdku. Čepovaný černý speciál s názvem černá Barbora. „Po více než 70 letech se vracíme k vaření černého speciálu pro naše hospody. Naše nové pivo bude mít premiéru 7. června na Slavnostech v Ostravě,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Nové pivo pojmenoval Ostravar po patronce všech havířů černé Barboře, která má na Ostravsku dodnes v Petřkovicích svou kapli. „Tímto pivem jsme chtěli vzdát hold dvanácti generacím ostravských a karvinských havířů, kteří se navždy zapsali do dějin našeho kraje, a zároveň posílit hrdost na náš region,“ vysvětluje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Podle vrchního sládka bude černá Barbora třináctistupňové prémiové pivo. „Běžně se černá piva dělají buď s nižší nebo naopak extrémně vysokou stupňovitostí. My jsme však uvařili pivo, ve kterém jsou stupňovitost a obsah alkoholu vyváženy a pivo tak získalo vyšší plnost, chuť i vůni,“ vysvětluje vrchní sládek Roman Richter.

Už jednou Ostravar takové pivo uvařil. Jmenovalo se Ostravský havíř a na přelomu 19. a 20. století způsobilo na Ostravsku revoluci. „Je pravda, že jsme při přípravě černé Barbory hledali inspiraci v naší bohaté a dlouhé historii,“ připouští Roman Richter. Právě Ostravský havíř stejně jako další černá piva byla pro pivovarský tým zdrojem nápadů a myšlenek.

„Při přípravě černé Barbory jsme vsadili na podobnou kartu jako náš první sládek, tzn. na kvalitní černé pivo, které na trhu podle našeho názoru chybí. Změnili jsme pouze dvě věci. Použili jsme tentokrát více sladů – konkrétně čtyři – a naše černé pivo nebudeme přislazovat. Ponecháme mu jeho přirozenou vyšší hořkost, která je pro Ostravar i celý Moravskoslezský kraj příznačná a kterou lidé v regionu na našem pivu tolik oceňují,“ vysvětluje Roman Richter.

Premiéru bude mít nové pivo 7. června na Slavnostech pivovaru Ostravar. Každý návštěvník starší 18 let bude mít možnost černou Barboru ochutnat zdarma. A nejen to. „Díky černé Barboře budou mít letos všechny ženy a dívky jménem Barbora na Slavnosti vstup zdarma,“ říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Se standardní distribucí limitované edice nového piva do hospod a restaurací začne Ostravar v pondělí 9. června. „Předpokládáme, že ve vybraných hospodách na Ostravsku bude černá Barbora v nabídce během celé hlavní pivní sezóny, tzn. do konce léta. Věřím, že lidem zachutná a že v něm najdou historii a podstatu Ostravy a Ostravaru,“ přeje si závěrem manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.





[Kraje] 07:29 [permalink] [reaguj]



Společnost Pivovary Lobkowicz Group, a.s. oznamuje, že úspěšně navýšila svůj základní kapitál na 1,870,000,160 Kč.

Základní kapitál společnosti v současnosti tvoří 11,687,501 kmenových akcií na majitele v zaknihované podobě, o jmenovité hodnotě 160 Kč. S kmenovými akciemi společnosti jsou spojena práva a povinnosti podle zákona o obchodních korporacích a stanov společnosti.

V souvislosti se zvýšením základního kapitálu byly kapitalizovány všechny akcionářské půjčky, v důsledku čehož v současnosti nemají akcionáři z tohoto titulu žádné pohledávky za společností. Společnost má v současnosti kladný vlastní kapitál přesahující hodnotu 1 mld. Kč.

Účinky zvýšení základního kapitálu z 2,000,000 Kč na 1,870,000,160 Kč nastaly v souladu s § 464 odst. 2 zákona o obchodních korporacích dne 23. května 2014.



Během uplynulých tří měsíců proběhla všechna degustační kola základní části soutěže První pivní extraligy, a je tedy známo všech 20 semifinalistů, kteří se utkají ve dvou semifinálových kolech. Degustovaly se české světlé ležáky, které jsou dostupné v běžné obchodní síti a postupujícími jsou následující:

Bakalář Premium (Pivovar Bakalář Rakovník), Braník ležák (Pivovary Staropramen), Strarobrno Medium (Pivovar Starobrno, Heineken), Klášter Premium (Pivovar Klášter, Hradiště nad Jizerou), Platan Premium (Pivovar Protivín), Radegast (Pivovar Radegast, SABMiller), Louny světlý ležák (Louny, Heineken), Lobkowicz Premium (Pivovary Lobkowicz), Gambrinus Premium (Plzeňský Prazdroj), Svijanský rytíř (Pivovar Svijany), Staropramen světlý ležák (Pivovary Staropramen), Samson světlý ležák (Pivovar Samson), Záviš světlý ležák (Měšťanský pivovar v Poličce), Litovel (Pivovar Litovel), Krušovice 12 (Heineken Česká republika), Dačický ležák (Heineken Česká republika), Uherský Brod Premium (Pivovary Lobkowicz), Bernard světlý ležák (Rodinný pivovar Bernard), Chotěboř Premium (Pivovar Chotěboř), Poutník světlý ležák (Pivovar Poutník).

Soutěž se skládá z pěti základních kol, dvou kol semifinálových a z finále. Ve všech kolech jsou vzorky hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a testující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ uvádí Jan Šuráň vicepresident První pivní extraligy. Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.

Z letošních základních kol nepostoupil např. Pilsner Urquell, který skončil v prvním základním kole na předposledním místě, což pro degustátory již není žádným překvapením. Ve druhém základním kole porazily malé pivovary s přehledem Braník a Gambrinus. Ve třetím kole zvítězil již trojnásobný semifinalista Starobrno Medium a ve čtvrtém kole proběhl historicky první extraligový „čtyřrozpij“, tedy situace, ve které čtyři hodnocená piva získala od porotců v celkovém součtu shodný počet bodů. Základní část soutěže uzavřelo kolo páté, ve kterém zvítězil Platan Protivín.



Královéhradecké pivobraní klepe na dveře. Z Královéhradeckého pivobraní se stává fenomén, o kterém se mluví v hospodě, na ulici doma i na sociálních sítích.

50 druhů piv a pivních speciálů, vynikající kapely, relax zóna s atrakcemi pro děti i dospělé, to jsou určitě důvody, proč na tuto jedinečnou akci dorazit.

Lidé si chtějí odpočinout, relaxovat a prožít jednu z prvních velkých akcí ve městě“, říká organizátor Jan Bergman. „Ze začátku nás odrazovali od takového časově náročného projektu, ale se zájemci o účast se roztrhl pytel a o Královéhradeckém pivobraní se začalo mluvit dřív, než se rozjela reklamní kampaň. Na sociálních sítích jeho sledovanost raketově stoupá.“ Dodává nadšeně Ing. Vítězslav Janků, prezident Královéhradeckého pivobraní.

Celá akce proběhne v sobotu 7. června 2014 v prostoru před Koupalištěm Flošna. Prezentovat se bude 14 pivovarů, na podiu vystoupí 14 interpretů a zlevněné vstupné bude pro návštěvníky do 14 hodin.

Čtrnáctka doprovodí celý festival v roce 2014.“ Usmívá se programový manažer Jiří Hendrych.

Brány festivalu se návštěvníkům otevřou v sobotu v 10.00 hodin ráno. A už od rána se očekávají fronty u pokladen. Proto organizátoři s dostatečným předstihem spustili předprodej vstupenek, čímž zájemcům umožnili vyhnout se frontám u pokladen a osvobodili je od lovení drobných mincí po kapsách na vstupné. Navíc je předprodejové vstupné zvýhodněno.

Zábava bude v plném proudu celou první sobotu v červnu a skončí až s večerní desátou hodinou. Díky spolupráci s vyhlášeným hradeckým MUSIC CLUBEM LEVEL, je možné pokračovat na vlně zábavy právě tam, kde proběhne oficiální AFTER PARTY KRÁLOVÉHRADECKÉHO PIVOBRANÍ.

Královéhradecké pivobraní letos pokládá základy festivalu, který jak doufáme, se stane tradicí. Festival piva Královéhradecké pivobraní již stojí za dveřmi. Otevřete je s námi, abyste mohli v příštích letech říct – byl jsem u toho…“, říká s nadšením organizátor Lukáš Vacek

Vyplatí se sledovat www.kralovehradeckepivobrani.cz a facebookové stránky Královéhradecké pivobraní. Tam naleznete aktuální informace o celé akci.


Originální nástěnné malby s pivovarskou tématikou se stanou ozdobou interiéru nového kulturního sálu v Kynšperku nad Ohří. Právě v těchto dnech je na prázdné zdi maluje český pivovarský historik, výtvarník a publicista Pavel Jákl. Ve své branži je uznávanou osobností a jeho díla zkrášlují mnoho hospod a pivovarů zejména v Praze a okolí. Jeho umění však lidé mohou obdivovat i v našem regionu. Konkrétně v šenkovně Kynšperského pivovaru a již brzy i ve společenském sále, který je též součástí pivovarského areálu. Zatím je sál zavřený, jelikož zde finišují poslední úpravy před oficiálním otevřením. Už příští víkend by se do něj ale mohli podívat první hosté. A určitě budou mít co obdivovat.

Pro výzdobu kulturního sálu jsem zvolil motivy podle starých dobových reklam, etiket, pivních tácků a účtenek, které se používaly v letech 1900 až 1950. Tedy v období největší slávy a výkonu Kynšperského pivovaru,“ pověděl výtvarník Jákl, kterého nelze přehlédnout. Se štětcem a barevnou paletou stojí u první rozpracované malby a zkušenými tahy oživuje pohlednou šenkýřku roznášející napěněné půllitry. „Nejraději maluji pivovarské koně. Je to sice nejtěžší motiv, ale zato moc hezký a mě baví. V Kynšperském pivovaru jsem ho už maloval, a to v podnikové prodejně, kde jsem na stěnu vyobrazil celý koňský povoz,“ připomenul Jákl.

Aby nástěnné malby vydržely co nejdéle, používá umělec akrylové barvy s následnou fixací. „Když se obrazy časem zašpiní nebo zakouří, může je personál jednoduše omýt a barva zůstane neporušená,“ vysvětlil Jákl výhody zvolené techniky. Aby malby dostaly ještě větší šmrnc, doprovodí je stylové nápisy. O ty se postará zkušený písmomalíř.

Doménou Pavla Jákla jsou velkoplošné ručně malované obrazy na stěnách pražských restaurací. Jak sám říká, za svůj život jich stihl dekorovat přibližně stovku. „Přímo nástěnné malby dělám asi dvacet let. Dnes už jsem v důchodu a tak to mám jako svého koníčka,“ usmál se výtvarník. Jeho díla zdobí například Pivní galerii v pražských Holešovicích. Tam se pustil do zobrazení celé pivní geneze, tedy vývoje výroby piva od zpracování surovin, přes samotné vaření až po hospodu.

Malby v šenkovně Kynšperského pivovaru jsou pro dnešní hosty velkou atrakcí. A to je také důvod, proč se podobné objeví také o patro výše ve společenském sále. „Malby v restauraci se lidem hodně líbí, rádi si je prohlížejí a dokonce se u nich i fotí. Tento styl se nám velice zamlouvá, a proto u něj zůstaneme a budeme ho používat pro celý areál,“ uvedl ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. „Dříve bylo zcela běžné, že hospodský nechal svůj šenk vyzdobit malovanými výjevy. A jelikož se snažíme oživit a zároveň zachovat historický ráz zdejšího pivovaru, upřednostnili jsme dobový ráz před moderním stylem,“ poznamenal ředitel.

Nový kulturní sál pojme až 250 návštěvníků. Ve velké společenské místnosti se pohodlně usadí 180 lidí a dalších 70 hostů do dvou menších salonků. „Prostory jsou multifunkční, aby se tu mohly konat nejrůznější zábavy, plesy, svatby, večírky, školení i divadelní představení pro děti. Rádi bychom se stali jakýmsi středobodem kulturního dění ve města a nabídli návštěvníkům odpovídající komfort,“ prohlásil Vomočil s tím, že sál bude po otevření běžně přístupný i vozíčkářům, přestože se nachází v patře. „Pořídili jsme mobilní schodolez, který můžeme využít pro restauraci, hlavní sál a v budoucnu i pro potřeby hotelu,“ doplnil ředitel.















«« « Strana 4 z 4
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI