Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

červen 2013

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv červen 2013


[Litovel] 07:53 [permalink] [reaguj]








Pivovar: Povodně nám zkazily vodu

[čtvrtek, 20. červen 2013]

Zazní verdikt v kauze pivovaru

[středa, 19. červen 2013]










Minipivovar Vyšší Brod přijme sládka

[pondělí, 17. červen 2013]

Minipivovar Vyšší Brod přijme sládka na letní sezónu, poté popř. i nastálo. Požadujeme vyučení v oboru, popř. student příslušného oboru, chuť do práce. Pružná pracovní doba. Nabízíme dobré platové podminky.

Bližší informace na tel.: 777 280 610, mail: jiri.fojtl@seznam.cz


Měšťanský pivovar slavil

[neděle, 16. červen 2013]




Dnes, 14. června, ve 14 hodin začal na Pražském hradě již druhý ročník degustační akce roku - Festival minipivovarů, na kterém se představí 60 pivovarů a 120 druhů piva z celé republiky, od Ostravy po Sokolov, od Varnsdorfu po Dolní Bojanovice. Každý z pivovarů vybral své dvě nejlepší piva a celkově se zdarma vyčepuje 6000 litrů piva.

Festival minipivovarů se koná na Královské zahradě Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 14. června od 14-20 hodin a v sobotu 15. června od 10-20 hodin. Na festivalu jsou přítomni sládci z každého pivovaru, kteří podávají návštěvníkům akce co nejobsáhlejší a nepřesnější informace. „Sládky jsme na festival pozvali hlavně proto, aby lidem představili nejen jejich pivovar, ale i jejich kraj. Stejně jako se Morava poznává přes víno, můžeme poznávat celou republiku přes pivo,“ uvádí Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů o.s.. Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva. „Vždyť jak nejlépe poznat naši krásnou vlast, než skrze pivo,“ dodává Jan Šuráň.

Foto

V Čechách bohužel zůstává přežitek minulosti, kde je pivo spojeno se zakouřenou restaurací, pitím v pracovní době a čímsi primitivním a tento festival ukazuje pravý opak, unikátní prostředí, výrazné chutě, krásné chování lidí vůči sobě, kteří mezi sebou diskutují, ale neopíjejí se. Velkou předností festivalu je to, že jsou pivovary postaveny sobě na roveň, kde nikdo nemá větší nebo menší stánek. „Vlastní průběh akce ukazuje, že jde opravdu o degustaci, nikoli setkání lidí, kteří se přišli jen napít piva. Pivo se zde pije v malých vzorcích, jak je tomu zvykem na významných světových pivních festivalech, jako je festival v Denveru, Londýně apod.,“ říká Pavel Borowiec, vydavatel a šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale.

Foto

Pivovary, které se na festivalu představí: Pivovarský dům Praha, Břevnov klášterní pivovar Praha, Pivovar Purkmistr Černice, Pivovar Kozlíček, Zámecký pivovar Pikard, Rodinný minipivovar Pacov, Štiřínský pivovar, Pivovar a restaurace U Fleků, Minipivovar u Medvídků, Šumavský pivovar Vimperk, Rodinný minipivovar Valášek, Rodinný pivovar Bravůr, Rodinný pivovar v Dobrušce, Pivovar Matuška, Sokolovský pivovar Permon, Ratíškovický pivovar Na Mlýně, Městský Podorlický pivovar v Rychnově, Hostinský pivovar Excelent Rýmařov, Pivovar Antoš Slaný, Želivský klášterní pivovar, Rohovský minipivovar Komárků, Pivovarský dům Lipan, Radniční minipivovar Jihlava, Starokladenský pivovar, Pivovar Herold Březnice, a.s., Minipivovar Jakub Vyšší Brod, Svatokopecký pivovar, Spolkový pivovar Sazovice, Pivovar Chotoviny, Pivovarský dům Zvíkov, Pivovar Koníček Vojkovice, Minipivovar Labuť Litoměřice, Líšeňský minipivovar Brno, Městský pivovar Štramberk, Valašský pivovar v Kozlovicích, Minipivovar Biovar Ostrava, Mostecký Kahan, Pivovar Groll Plzeň, Pivovar Kocour Varnsdorf, Minipivovar Kvilda, Rodinný pivovar Hendrych, Novoměstský pivovar Praha, Sousedský pivovar Bašta Praha, Pivní rozmanitost, Pivovar Hastrman – Velký Rybník, Pivovar Sv. Norbert, Pivovar Luční bouda, Chmelařský institut, Minipivovar Beznoska Prosek, Minipivovar Hukvaldy, Pivovar Mazák, Podklášterní pivovar Urban, Pivovar Magistr Brno, Pivovar Černý orel Kroměříž a Pivovar Faltus.

Foto

Festivalu se nakonec nemohly účastnit všechny avizované pivovary, jelikož byly některé z nich vytopeny při povodních.


Gambrinus už 17 let přináší českým fotbalovým fanouškům skvělé zážitky, nadšení a zábavu. Nyní však naši fanoušci s námi sdílí hluboké znepokojení nad současnou situací v českém fotbale a oprávněně se nás ptají, co s tím děláme.

Opakovaně jsme v rozhovorech s Fotbalovou asociací ČR vyjádřili vážnou nespokojenost a to se promítá i do naší pozice při jednáních o možné budoucí spolupráci. Naše smlouva s fotbalem končí v červnu roku 2014 a o prodloužení jsme se dosud nedohodli.

Při nadcházejících jednáních budeme od asociace důrazně požadovat konkrétní řešení, jak zlepší image českého fotbalu a obnoví důvěru jeho fanoušků - našich spotřebitelů. Pokud nebudeme spokojeni s návrhy fotbalové asociace ke zlepšení obrazu české kopané,jsme připraveni hledat jiné formy, jak můžeme podporovat fotbal v České republice.


A zase ty Svijany …

[pátek, 14. červen 2013]


Ředitel pivovaru Holba ON-LINE

[pátek, 14. červen 2013]

Vltavský plavec, 13° světlý speciál z dílny minipivovaru Plzeňský Pašák, který měl být jakýmsi zpestřením plánovaného a kvůli nedávným povodním nakonec dočasně odloženého festivalu malých a mini českých pivovarů „Pivo na Náplavce“, s nadsázkou řečeno připlouvá do Prahy. Protože se jedná o pivo nepasterované a nefiltrované, tedy stále živé, s jehož spotřebou nelze příliš otálet, rozhodli jsme se, že tuto příležitostnou várku nyní nabídneme zájemcům ke koupi a na nový termín konání festivalu necháme vyrobit pivo jiné.

Prodej Vltavského plavce začne v pátek 14. 6. 2013 na farmářském tržišti „Jiřák“ (náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3). Dále si ho zde budete moci koupit každou středu, pátek a sobotu a každou sobotu také na farmářském tržišti Náplavka. Na výběr budete mít jednak z litrových „petek“ a jednak ze skleněných půllitrovek s patentním uzávěrem. Obojí seženete u stánku s čepovaným rakovnickým Bakalářem či pivy z Kounického, resp. Únětického pivovaru.

Těšíme se na Vaši návštěvu a pevně věříme, že Vám Vltavský plavec bude chutnat!

Tým festivalu „Pivo na Náplavce“ a farmářských tržišť Jiřák a Náplavka.

Další informace na www.pivonanaplavce.cz a www.farmarsketrziste.cz nebo na facebookovém profilu FT Praha www.facebook.com/ftpraha.


Pivo z Topolan bude ještě letos

[pátek, 14. červen 2013]


Panský pivovar v Jilemnici míval zvuk

[pátek, 14. červen 2013]


Zájem o nápoje v PET balení v uplynulých létech stoupnul. Tento trend se týká i míchaných nápojů z piva. Taky Gambrinus Ochucený je od června na českém trhu k dostání nejen v tradičních půllitrových plechovkách, ale i v praktických 1,5litrových PET lahvích. V této moderní a stále žádanější formě obalu budou k dostání všechny tři příchutě - Limetka & Bezinka, Řízný citrón i letošní novinka Šťavnatý grep.

Praktické po všech stránkách

V posledních několika letech obliba nápojů v PET balení mezi zákazníky výrazně vzrostla. V segmentu míchaných nápojů z piva představuje toto balení 15 % prodaného objemu, zatímco ještě před rokem to bylo pouze 7 % (leden-květen 2013 vs. stejné období loňského roku, moderní trh, zdroj: Nielsen). Spotřebitelé na nich hodnotí kladně především jejich praktičnost, která jim poskytuje určitý komfort při konzumaci. „PET lahve jsou lehké, pevné a opakovatelně uzavíratelné. Češi jednoduše vnímají jejich přednosti, i proto jejich podíl na trhu každoročně stoupá," říká marketingový manažer značky Gambrinus Miroslav Peichl. Nové balení by mělo přispět i k dalšímu nárůstu zájmu o míchané nápoje z piva Gambrinus, které zákazníci vyhledávají především díky jeho příjemné chuti a složení. „Spotřebitelé oceňují, že kromě charakteristické, příjemně sladěné chuti tradičního a oblíbeného piva Gambrinus s ovocnou šťávou v nízkoalkoholickém nápoji nekupují žádná umělá sladidla ani konzervanty,“ dodává Peichl. Doporučená maloobchodní cena jedné PET lahve s Gambrinusem Ochuceným činí 42,90 Kč.

Gambrinus Ochucený u zákazníků boduje

V průběhu léta 2012 dosáhla kategorie míchaných nápojů z piva 10% podílu na celkovém pivním trhu a v tomto ohledu se stala nejrychleji rostoucím pivním segmentem. „Gambrinus Ochucený se od představení první novinky etabloval mezi tři nejvyhledávanější produkty na trhu v segmentu míchaných nápojů z piva. Osvědčila se nám sázka na citrusové plody, které jsou mezi jinými příchutěmi zdaleka nejoblíbenější,“ oznamuje Peichl. Varianty Gambrinus Limetka & Bezinka a Gambrinus Řízný citrón v plechovkovém balení uspěly také v prestižním spotřebitelském průzkumu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2013 v kategorii ochucených piv. V konkurenci mnoha jiných značek získaly tyto produkty od 4 000 respondentů nejvíce hlasů a staly se nejoblíbenějšími novinkami minulého roku. Od letošního března k nim přibyla další chuťová varianta citrusového základu – Gambrinus Šťavnatý grep.


Žralok so zaoceánskymi ambíciami

[čtvrtek, 13. červen 2013]








V sobotu 15.června 2013 se uskuteční 3. ročník sportovní akce Holba běh na Šerák na trase Bobrovník – Šerák. Jde o závod v běhu do vrchu, jehož generálním sponzorem je pivovar Holba. Závod je součástí seriálu Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu a současně je zařazen do kategorie „SUPER“, tedy nejvýše bodovaný. Je také součástí Otevřeného mistrovství Moravy a Slezska.

Odstartuje od restaurace Koliba na Bobrovníku (nachází se mezi obcí Lipová-lázně a městem Jeseník) v nadmořské výšce 495 m. n. m. Běh do vrchu je veden po trati 9,5 km dlouhé s převýšením 905 m pro muže (kategorie A-E) a ženy (kategorie A-D) a další dva běhy v délce 6 km a s převýšením 450 m Běh Pod Strmým juniorky a Jesenický kondiční běh budou odstartovány současně ve 12.00 před restaurací Koliba Lipová - lázně (část Bobrovník). Oba běhy jsou vedeny po žluté turistické značce.

Předpokládá se účast 150-200 běžců z celé České republiky a přilehlého polského regionu.

Cíl závodu se nachází na vrcholu Šerák před horskou Chatou Jiřího ve výšce 1320 m. n. m. Trať je vedená z 85 procent horským lesním terénem, což naplňuje původní myšlenku horských terénních běhů do vrchu.

Pivovar Holba podporuje nejen myšlenku běhu do vrchu, organizovaného šumperským atletickým oddílem, ale je také generálním sponzorem akce. Na vrcholu Šeráku proto budou běžci připíjet Holbou na další vítězství a převezmou dárkové předměty



Cheb chystá demolici starého pivovaru

[středa, 12. červen 2013]


Začátek června patří na českobudějovickém výstavišti populární akci Slavnosti piva. Letos se 17. ročník pivních slavností konal ve dnech 7. a 8. června.

Nedílnou součástí výstavy Slavnosti piva je degustační soutěž „Pivo České republiky“. Záštitu nad kláním „Pivo České republiky 2013“ převzali ministr zemědělství Petr Bendl, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a primátor Statutárního města České Budějovice Juraj Thoma.

Degustace jednotlivých vzorků piv probíhaly anonymně a byly prováděny kvalifikovanými odborníky z českých pivovarů.

Přes padesát pivovarů z Česka přihlásilo do soutěže o titul Pivo České republiky 2013 téměř 300 druhů piv. Výsledky byly vyhlášeny v sobotu před polednem na Slavnostech piva na českobudějovickém výstavišti.

Piva soutěžila v celkem 18 kategoriích - od světlého výčepního přes ležáky po ochucená piva. Vítěz získává právo užívat titul Pivo České republiky.

Tak jako v předchozích letech si náš pivovar vedl velmi úspěšně:

Zlatou medaili udělila porota degustační soutěže Pivo České republiky 2013 pivu 12% Rampušák a 11% Dobrušská se umístila ve stejné kategorii na druhé příčce.

Obě piva tak obhájila po loňském a předloňském úspěchu opět první příčky v prestižní kategorii světlých ležáků od výrobců do 10.000 hl, a to v silné konkurenci pivních značek.

Mimo tato umístění získalo pivo 12% Rampušák 3. místo v kategorii kvasnicových piv. V této kategorii se tak Rampušák úspěšně utkal s pivy od velkých průmyslových pivovarů a vedl si výtečně.

Je to pro nás velký úspěch a hlavně potvrzení stabilní kvality našich piv, která již po tři roky obsazují nejvyšší příčky v nejrozšířenější degustační kategorii piv – světlý ležák“ uvedl Milan Vedra, majitel a sládek dobrušského pivovaru.

Dobrušská piva vyrábíme z vlastního sladu z naší humnové sladovny a vaříme je tradičním způsobem na původní měděné varně.

V Dobrušce se pivo vaří po pauze od poloviny 90. let a změně vlastníka pivovaru opět od roku 2008. Poprvé se začal vařit Rampušák, který byl jen kvasnicový. Na konci roku 2010 potom přibyla "jedenáctka" jak kvasnicová, tak filtrovaná. V roce 2012 rozšířila sortiment polotmavá 13%, která získala v letošním roce 1. místo a ocenění „Zlatá pivní pečeť“ z prestižní degustace v Táboře. V roce 2013 doplnila nabídku 15% světlá s názvem F.L. Věk, která si rychle našla své zákazníky a z původně velikonočního speciálu se stává stabilní součást sortimentu dobrušského pivovaru.

Dobrušská piva mají plnou sladovou chuť s příjemnou chmelovou hořkostí. Piva se vaří klasickým způsobem na deklarovanou stupňovitost a mají tedy poctivých jedenáct, dvanáct, třináct a patnáct stupňů extraktu původní mladiny.

Kvasnicová piva jsou stáčena přímo z ležáckých tanků a mají tak v sobě vysoký obsah vitamínu B.

Piva se vaří stejně jako před desítkami let. Přestože v roce 2006 v pivovaru dvakrát hořelo a část technologií byla před lety odvezena, zachovala se původní šrotovna a varna z roku 1936.

Na chuť piva má velký vliv i slad, který v Dobrušce vyrábíme vlastní. V provozu je stále klasická humnová sladovna, ve které se za jednu kampaň vyrobí cca 400 tun sladu a ve které ječmen klíčí na původních pískovcových humnech.

Dobrušská sladovna je jednou z nejmenších, které v České republice ještě zůstaly v provozu. Část vyrobeného sladu pivovar také prodává několika minipivovarům, zbytek je zpracován na pivo a výrobu sladových výtažků.

Dobrušské pivo si tak můžete koupit v PET lahvích o obsahu 1,0 a 1,5 liru, případně ve skleněných lahvích s patentním uzávěrem o obsahu 1,0 a 2,0 litru. Po instalaci nové linky na stáčení sudů, která byla uvedena do provozu v březnu loňského roku pivovar také připravuje stáčení piva do skleněných lahví.

V Dobrušce se pivo vaří už od roku 1320, kdy právo várečné udělil měšťanům tehdejší majitel města Mutina.

Pivo České republiky 2013: 12% Rampušák a Dobrušská 11% [p204]

Pořádná krušovická Dvanáctka, Krušovice Černé a Krušovice Pšeničné skvěle zabodovaly na prestižní degustační soutěži Pivo České republiky, která v sobotu vyvrcholila předáváním cen nejlepším pivovarům v Českých Budějovicích. Krušovická Dvanáctka získala první místo v kategorii světlý ležák Premium, Krušovice Černé rovněž zlato v kategorii tmavých výčepních piv a Krušovice Pšeničné bylo třetí v kategorii netradičních piv.

V případě piva Krušovice Pšeničné jde o velký úspěch také proto, že ji pivovar jako novinku letošního roku svým spotřebitelům představil teprve na jaře letošního roku. Jde o svrchně kvašené nefiltrované pšeničné pivo, které obsahuje zbytkové bílkoviny a pivní kvasinky, a proto má lehce zakalenou barvu. Extra osvěžující pivo má velmi lehkou a harmonickou chuť, doplněnou o ovocné tóny. Obsah alkoholu je 4,3 %.

Krušovická Dvanáctka patří mezi dlouhodobě oceňovaná piva v Česku i v zahraničí – v roce 2012 i 2013 se jí například (spolu s Desítkou) podařilo získat stříbrnou medaili za kvalitu na mezinárodní soutěži Monde Selection. Dvanáctka má výraznou a současně velmi příjemnou dlouho doznívající hořkost. Používání karamelových sladů Dvanáctce dodává jantarovou barvu a plnou sladovou chuť a vůni. Dvanáctka vznikla na přání českých spotřebitelů, kteří se chtěli vrátit k původní receptuře a chuti z osmdesátých let minulého století, kdy se krušovická piva těšila velké oblibě. Úkolu se zhostil současný vrchní sládek pivovaru Tomáš Kosmák se svými spolupracovníky. Emeritní sládek Václav Kloub pak potvrdil, že krušovické pivo opravdu chutná jako tenkrát.

Krušovice Černé se vyznačují plností, výraznou karamelovou chutí a jemnou chmelovou hořkostí. Pro výrobu Krušovic Černých se používají speciální druhy ječných sladů (český, barevný, karamelový a mnichovský), které pivu dodávají jeho typickou tmavou barvu. Krušovice Černé jsou dlouhodobě nejoceňovanějším pivem ve střední Evropě.

Soutěž Pivo České republiky je prestižní degustační soutěž, která je součástí výstavy Slavnosti piva. Na začátku června se každoročně koná na výstavišti v Českých Budějovicích, letos se uskutečnil už 17. ročník. Soutěže se v 17 kategoriích zúčastnilo 50 pivovarů, které zaslaly na 300 vzorků piv. Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství, hejtmana Jihočeského kraje a primátora Statutárního města České Budějovice.

Vítězové 17. ročníku soutěže získávají právo užívat titul Pivo České republiky 2013.


Narozeninový speciál, uvařený k oslavě 260. výročí založení pivovaru ve Velkém Březně, nenašel přemožitele na degustační soutěži Pivo České republiky, která v uplynulých dnech skončila v Českých Budějovicích. Březňák Jantarový skončil na prvním místě v kategorii polotmavých piv. Úspěch si připsalo i další pivo z Velkého Března – Březňák 14% na třetím místě v kategorii světlých speciálních piv.

Krásná barva staletého jantaru, sametová pěna a chmelová vůně, přecházející do plné chuti. To je charakteristika narozeninového piva Březňák Jantarový. K výrobě svátečního piva posloužily nejjakostnější suroviny: voda z vlastních studní, žatecký chmel a slad vyrobený z ječmene z Polabí. Kromě toho velkobřezenští sládci při výrobě použili tři druhy speciálních sladů – barevný, karamelový a bavorský. Omezená edice Březňáku Jantarového se prodávala od poloviny března.

Březňák 14% s bronzovou medailí je v degustačních soutěžích svým soupeřům z minulosti velmi dobře znám, například letos už získal druhé místo na Zlaté pivní pečeti v Táboře. Březňák 14% je světlý speciál s vyšším obsahem alkoholu. Má plnou chuť i hořkost a sytou zlatou barvu.

Soutěž Pivo České republiky je prestižní degustační soutěž, která je součástí výstavy Slavnosti piva. Na začátku června se každoročně koná na výstavišti v Českých Budějovicích, letos se uskutečnil už 17. ročník. Soutěže se v 17 kategoriích účastnilo 50 pivovarů, které zaslaly na 300 vzorků piv. Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství, hejtmana Jihočeského kraje a primátora Statutárního města České Budějovice.

Vítězové 17. ročníku soutěže získávají právo užívat titul Pivo České republiky 2013.


Zlatopramen Radler Citrón na prvním místě, Zlatopramen Radler Grep na místě druhém. To je skvělý výsledek prestižní degustační soutěže Pivo České republiky, která o víkendu skončila v Českých Budějovicích. Obě oceněné značky soutěžily v kategorii ochucených piv. Další medailí do rodiny Zlatopramen přispěla novinka na českém pivním trhu: Zlatopramen N. A nealko světlé, který skončil na druhém místě.

Zlatopramen Radler Citrón (spolu s další příchutí pomeranč se zázvorem) obohatil český pivní trh v dubnu loňského roku. Vzniká kombinací piva se šťávou z přírodního ovoce. Receptura je originální a česká, nápoj neobsahuje žádné konzervanty a má nízký obsah alkoholu (do 2%). Výsledkem je chmelově nahořklá a zároveň ovocná chuť. Oba produkty si u svých konzumentů rychle získaly oblibu, proto značka Zlatopramen vloni v létě přidala další příchuť, grep. Pro Zlatopramen Radler Citrón je to letos už druhé ocenění v řadě, poprvé bodoval na degustační soutěži Zlatý pohár Pivex – Pivo 2013 v březnu letošního roku (2. místo).

Prodeje letních Zlatopramen Radlerů předčily očekávání, protože jich jejich výrobce HEINEKEN oproti původnímu plánu prodal třikrát více. Spotřebitelé si pivní mixy oblíbili v posledních dvou letech.

Nealkoholické pivo Zlatopramen N◦A, kterému patří rovněž stříbrné ocenění, se na trhu poprvé objevilo v únoru 2013. Nahradilo tak značku Fríí, kterou výrobce HEINEKEN svým spotřebitelům nabízel od roku 2010. Zlatopramen N◦A je charakteristický lahodnou a jemně nahořklou chutí opravdového piva. Spotřebitelům tak nabízí variantu k příležitostem, které si chtějí naplno prožít, ale současně chtějí mít pod kontrolou všechny své smysly.

Soutěž Pivo České republiky je prestižní degustační soutěž, která je součástí výstavy Slavnosti piva. Na začátku června se každoročně koná na výstavišti v Českých Budějovicích, letos se uskutečnil už 17. ročník soutěže. Soutěže se v 17 kategoriích účastnilo 50 pivovarů, které zaslaly na 300 vzorků piv. Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství, hejtmana Jihočeského kraje a primátora Statutárního města České Budějovice.

Vítězové 17. ročníku soutěže získávají právo užívat titul Pivo České republiky 2013.


«« « Strana 2 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI