Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

březen 2013

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv březen 2013


Lobkowicz Premium byl včera večer slavnostně vyhlášen vítězem v kategorii světlých ležáků v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX – Pivo roku 2013, kterou pivovarští odborníci uznávají jako jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnějších degustačních hodnocení piva u nás. Vynikajícího výsledku dosáhlo také nealkoholické pivo Lobkowicz Premium Nealko, kterému pivovarští experti udělili bronzové ocenění v kategorii nealkoholických piv.

Úspěch prémiových piv Lobkowicz navazuje na ocenění v dalších degustačních soutěžích a potvrzuje jejich stabilní vysokou kvalitu a jedinečnou chuť. „Jsem opravdu moc rád, že jsme dostali takové prestižní ocenění na soutěži PIVEX v této královské kategorii. Ležák Lobkowicz Premium vaříme podle tradiční receptury a při jeho výrobě používáme pouze ty nejkvalitnější české suroviny – vodu z jihočeského hlubinného jezera, slad z české odrůdy ječmene Bojos, české odrůdy chmele Žatecký poloraný červeňák a Premiant a vlastní historický kmen kvasnic. Žádné náhražky, ty do pravého českého ležáku nepatří. Zákazníci náš přístup oceňují, o tom kromě různých ocenění svědčí hlavně stále rostoucí prodeje obou piv,“ uvedl s neskrývanou hrdostí Michal Voldřich, sládek protivínského pivovaru, kde se Lobkowicz Premium vyrábí.

Odborná porota se při hodnocení jednotlivých vzorků zaměřila na kritéria jako chuť, plnost, vůně, říz a hořkost, případně také další vlastnosti, které lze smyslově vnímat. To jsou atributy, které při pití piva hodnotí také běžní spotřebitelé. „Lobkowicz Premium je osobitý poctivý ležák, žádné europivo. Nealko Lobkowicz se zase chuťově maximální blíží klasickému pivu,“ shrnul hlavní přednosti obou oceněných piv Jiří Faměra, vrchní sládek pivovarnické skupiny Pivovary Lobkowicz. Právě Faměra vývoj obou piv Lobkowicz vedl.

Výsledky 21. ročníku degustační soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2013, který se konal v rámci potravinářského veletrhu SALIMA, byly oficiálně vyhlášeny včera večer v Kongresovém centru hotelu Voroněž v Brně.

Soutěže se zúčastnilo celkem 51 pivních značek z 15 průmyslových pivovarů, které byly hodnoceny celkem v šesti kategoriích – světlé výčepní pivo, světlé ležáky, nealkoholická piva, tmavá piva, nízkoalkoholická míchaná piva a nealkoholická míchaná piva. Tyto základní kategorie doplnily ještě dvě speciální kategorie v sekci minipivovarů.

Odborným garantem degustační soutěže je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze (VÚPS) pod konzultačním dohledem Ing. Antonína Kratochvíleho a ve spolupráci s dalšími odborníky. Soutěž se konala pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Českého svazu pivovarů a sladoven, Českomoravského svazu minipivovarů, Asociace krajů České republiky, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Vzorky byly degustovány ve dvou na sobě nezávislých kolech, což podle organizátorů vyloučí statistické chyby a uspějí jen piva dlouhodobě kvalitní. Anonymní hodnocení prováděli odborní degustátoři ze soutěžících pivovarů, dále z VÚPS a dalších odborných institucí. Degustátoři hodnotili především chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další eventuální chuťové vlastnosti či jiné příznaky (např. v barevnosti, jasnosti apod.). V obou kolech soutěže byly u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení VÚPS Praha.

Piva Lobkowicz získala od roku 2010, kdy se začala účastnit prestižních degustačních soutěží, také tato ocenění:

2012

Pivo České republiky 2012

Lobkowicz Premium i Lobkowicz Premium Nealko - 3. místo

Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2012

Lobkowicz Premium Nealko - 3. místo

AutoTIP

Lobkowicz Premium Nealko - vítěz testu nealkoholických piv

2011

Pivo České republiky 2011

Lobkowicz Premium Nealko - 3. místo

Australian International Beer Awards 2011

Lobkowicz Premium i Lobkowicz Premium Nealko - 3. místo

Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2011

Lobkowicz Premium i Lobkowicz Premium Nealko - Certifikát za vyrovnanou kvalitu v obou kolech tohoto ročníku

AutoTIP

Lobkowicz Premium Nealko - vítěz testu nealkoholických piv

2010

Pivo České republiky 2010

Lobkowicz Premium Nealko - 1. místo

Australian International Beer Awards 2010

Lobkowicz Premium - 2. místo

Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2010

Lobkowicz Premium Nealko - 2. místo

Lobkowicz Premium – 3. místo

Dočesná 2010

Lobkowicz Premium – 3. místo


Žatecký Chrám chmele a piva

[čtvrtek, 7. březen 2013]


Zubr Gold zvítězil v kategorii světlých výčepních piv a současně se stává šampionem celé soutěže Zlatý pohár PIVEX a Pivem 2013. Mezi světlými výčepními pivy dále bodovala Holba Šerák, které patří stříbrná medaile. Nejvíce medailí si ze soutěže odváží pivovar Litovel. Zatímco tmavému pivu Litovel Dark a oblíbenému Gustavovi z produkce minipivovaru Litovel patří zlato, Litovel Premium získal stříbro v kategorii ležáků a s výčepním pivem Litovel Classic vytvořil nejúspěšnější dvojici v soutěži tzv. SUPERIOR kolekci. Medaili získal také Litovel Schwarzbier, který spolu s vítězem Litovel Dark a tmavým Zubrem Classic ovládli kategorii tmavých výčepních piv.

Jedná se o mimořádný úspěch všech tří značek, který potvrzuje, že nejlepší piva se pijí na střední Moravě. „Podařilo se obhájit nejen loňská vítězství, což potvrzuje stabilní kvalitu, ale navíc je rozšířit o nová. Medaile získala piva průřezem sortimentu všech tří značek. Výborné hodnocení pivovarských odborníků je určitě věrohodným signálem pro všechny konzumenty a spolehlivým vodítkem, které pivo si vybrat. Těší nás, že opět zvítězila chuťová jedinečnost a poctivá tradiční výroba“, komentuje úspěch Vilém Nohel, výrobní ředitel skupiny pivovarů Holba, Zubr a Litovel.

Hlavním kriteriem hodnocení piv v soutěži byla především chuť, vůně, říz a hořkost, ale i vzhled piva a celkový dojem po napití. Tedy všechny vlastnosti, pro konzumenta rozhodující. Důležitá je také pitelnost, která je pro piva Holba, Zubr a Litovel charakteristická. „Jde o vlastnost, kterou pivu přináší klasická výroba. V podstatě se přesně definovat nedá, ale spolehlivě ji poznáte. S každým douškem se zvyšuje vaše chuť k dalšímu napití, takže u takového piva posedíte déle a pořád máte co vychutnávat,“ říká sládek, který vaří nejlepší tmavé pivo u nás, Petr Kostelecký.

Piva oceněných značek vynikají svou osobitou charakteristikou a jedinečnou chutí. To co je spojuje, je stabilně vysoká kvalita a klasický způsob výroby podle tradičních receptur. Konzumenti dnes vyhledávají chuťově různorodá piva. Jednoduše nechtějí taková, která chuťově splývají a to potvrzuje také rostoucí obliba moravských piv Zubr, Holba a Litovel nejen v doma, ale i v zahraničí. Dříve regionálním značkám se daří úspěšně rozšiřovat distribuci nejen v rámci České republiky, ale i na Slovensko dalších zemí.

21. ročník soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2013 hodnotil vzorky 61 značek piv z 15 pivovarů a 7 minipivovarů.

Odborná porota, složená ze sládků a pivovarských odborníků z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, degustovala anonymně pod notářským dohledem ve dvou na sobě nezávislých kolech. Dvojí hodnocení zaručuje maximální objektivitu a má odhalit vyrovnanost značky, aby nemohlo dojít k náhodnému zkreslení. Odborným garantem soutěže je Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský v Praze. To všechno činí z Pivexu vysoce objektivní, nezávislou degustační soutěž a dává váhu výsledkům a získaným oceněním.


Příjemně strávený večer

[středa, 6. březen 2013]

Začalo to před dvěma roky. V květnu roku 2011 nabídl Staropramen spotřebitelům poprvé svůj osvěžující mix piva a ovocné šťávy Cool Lemon. A strhla se nečekaná lavina zájmu. Z osvěžujícího nápoje s nižším obsahem alkoholu se stal hit, který vytvořil základ zcela nového segmentu trhu. Díky loňskému nasazení druhé příchutě Cool Grep prodeje beermixů ze Staropramenu opět výrazně vyrostly a značka si upevnila pozici lídra tohoto segmentu, když jí patřila polovina trhu. I letos bude Staropramen Cool řada chtít spláchnout žízeň co největšího množství spotřebitelů. Proto pro ně na Smíchově připravili hned dvě nové sezónní příchutě.

První nová příchuť - Staropramen Cool Hořký Pomeranč – opustí pivovar poprvé tento týden a zamíří do regálů obchodů. Druhá se v nich objeví v polovině dubna. Má posunout segment beermixů o další metu.

Když jsme předloni vyvíjeli Staropramen Cool Lemon, věřili jsme že máme v ruce unikátní osvěžující mix piva a ovocné šťávy, který nám chválil snad každý, kdo ho ochutnal. Byla radost ho uvádět na trh. Všichni jsme tehdy pevně věřili ve velký úspěch. Přesto jsme byli překvapeni rychlostí, jakou si Cool Lemon začal získávat přízeň spotřebitelů, a adekvátně s tím také růstem objemů jeho prodeje. Staropramen Cool Grep už měl v loňském roce cestu částečně prošlapanou a naše řada beermixů tak opět stála za loňským růstem kategorie i našich celkových objemů prodeje. Nadále pokračujeme ve vývoji a vedeme mnoho rozhovorů se spotřebiteli, abychom pochopili jakou cestou se dále ubírat. Na jejich základě jsme pro letošní rok připravili další dvě novinky,“ říká Zbyněk Kovář, generální ředitel společnosti Pivovary Staropramen.

Podle Zbyňka Kováře se celkový odhadovaný objem loni prodaných beermixů všech značek u nás pohybuje kolem hranice 460 tisíc hektolitrů. To je v přepočtu 92 miliónů půllitrů těchto osvěžujících nápojů na bázi piva. „Ve své 14-ti leté kariéře v pivovarnictví nepamatuji, že by nějaký segment takto rychle a dynamicky rostl. Jedná se o nejúspěšnější inovaci v moderní historii pivovarnictví v Česku a těší nás, že jsme mohli být u jejího vzniku," dodává Kovář. Staropramen má po dvou letech intenzivního budování pozice na tomto trhu jak nejsilnější značku, tak i dvě nejvyhledávanější příchutě. A 50% tržní podíl.

V této situaci však není hledání další nové příchutě jednoduchý proces. Sázka na Cool Hořký Pomeranče vychází ze zjištění, že spotřebitelům mix piva a citrusové příchutě velmi vyhovuje. „Naše beemixy jsou založeny na osvěžení a právě citrusové příchutě jí v kombinaci s pivem nabízejí nejvíc. Dalším důvodem volby této specifické chuti, která na trhu zatím není, je fakt, že je aktuálně oblíbenou trendy chutí i v jiných kategoriích nápojů,“ vysvětluje manažerka značky Staropramen Eva Prajsová.

Co zatím pivovar více neodkryl je čtvrtá příchuť, která bude uveda na trh zhruba za měsíc. Je u ní avizován posun segmentu novým směrem. „Letos na trh uvádíme dvě příchutě, protože každá má trochu odlišnou roli a charakter. Zatímco ta první doplňuje naše citrusové portfolio, ta čtvrtá ukáže, jak široké možnosti beermixy ještě nabízejí,“ popisuje Prajsová a dodává: „V testování byla u spotřebitelů velmi úspěšná.

O posílení pozice lídra segmentu beermixů bude Staropramen Cool řada usilovat s nižší kalorickou hodnotou při použití pouze přírodního slazení. Hledání nových příchutí tak nebyl jediný úkol pro smíchovské pivovarníky. „Protože víme, že je pro spotřebitele beermixů důležitá kalorická hodnota, hledali jsme způsob, jak ji mít stále nižší při použití pouze přírodního slazení. Jsme rádi, že můžeme oznámit, že se nám to povedlo díky použití přírodního sladidla z extraktu z jihoamerické byliny Stévia rebaudiana, které nahradilo část cukrů,“ vysvětluje důležitou změnu receptury Prajsová.

Novinka Staropramen Cool Hořký Pomeranč bude do lahví poprvé stočena ve středu 6. března a ihned poté distribuována směrem ke spotřebitelům. Plánovaná je také stáčka do PET lahví a plechovek. Čtvrtá příchuť se na trhu objeví v půli dubna. Až zájem lidí rozhodne, zda se noví členové rodiny nízkoalkoholických piv s ovocnou příchutí Staropramen Cool stanou stálou součástí nabídky pivního trhu stejně jako dva jeho nadmíru úspěšní předchůdci Cool Lemon a Cool Grep.











Novinky Plzeňského Prazdroje

[úterý, 5. březen 2013]




Plzeňský pivovar Gambrinus se rozhodl rozšířit své portfolio. Milovníkům českého piva nabídne Nepasterizované G, pivo s výraznou svěží chutí. Té dosahuje zejména díky speciálnímu procesu mikrofiltrace. Čeští pivaři si mohou objednat čepovaný Nepasterizovaný G již od 4. března. Bude pouze čepovaný a k dostání bude ve více než 1 000 vybraných restaurací a hospod.

Nepasterizované G, pivo plné života

Nepasterizované G je vařeno plzeňskými sládky z kvalitních přírodních surovin podle tradiční plzeňské receptury. Není ovlivněno pasterizací a díky šetrnému zpracování ve finální části procesem mikrofiltrace si uchovává výraznější chuť, vůni a křišťálovou jiskrnost českého piva. Pivaři si ho vychutnají ve více než 1 000 vybraných restauracích a hospodách. „Variantu v lahvích nechystáme,“ oznamuje Vojtěch Homolka, obchodní sládek značky Gambrinus a uvádí důvod: „Chceme, aby lidé v našich hospodách dostali něco výjimečného, co se jinde nedá sehnat. Proto jsme připravili Nepasterizované G právě tímto způsobem. V kombinaci s perfektním načepováním tohoto piva o správné teplotě do speciální sklenice, která svým klasickým tvarem podporuje trvanlivost a krásu pivní pěny, nabídneme pivním fajnšmekrům ojedinělý zážitek, živé pivo, které znalec ocení.“ A s úsměvem dodal: „Jsem přesvědčen, že v našich hospodách bude teď stále častěji znít hrabalovské ,Pane vrchní, panenkomarjá, co mi to nesete v půllitru za krásu.‘

Napasterizované G je České pivo

Stejně jako další varianty značky Gambrinus i Nepasterizované G je nositelem prestižního chráněného zeměpisného označení České pivo. Spotřebitelé tak mají jistotu, že takto označené produkty jsou skutečně českým pivem vyráběným z kvalitních českých surovin, v České republice a dle tradičních postupů vaření.

Českých pivařů v hospodách stále ubývá

Jedním z důvodů uvedení piva Nepasterizované G na trh je pokles návštěvnosti v restauracích a touha návštěvníků po něčem výjimečném, co jinde nedostanou. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který značka Gambrinus před uvedením novinky na trh realizovala. Téměř pětina (16 %) z dotázaných nenavštívila v loňském roce za poslední tři měsíce žádnou gastronomickou provozovnu. 35 % z těch, co navštívili tyto podniky, odpovědělo, že do nich chodí méně než před dvěma či třemi roky. Nejčastěji tak tráví čas raději doma. V posledních třech měsících loňského roku vyzkoušelo nějakou pivní novinku 47 % dotázaných, což je mnohem více než u lihovin (13 %) či nealko nápojů (22 %).










«« « Strana 3 z 3
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI