Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

červenec 2012

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv červenec 2012


Velká změna čeká návštěvníky 10. ročníku Radegast dne, který se uskuteční v sobotu 15. září v Nošovicích. Hlavní dění akce, kterou loni navštívilo přes 25 tis. lidí, proběhne na zpevněné ploše u pivovaru, přičemž hlavní scéna bude přímo v areálu pivovaru. Nový areál má podstatně vyšší kapacitu a nabídne návštěvníkům lepší komfort při pohybu areálem mezi jednotlivými scénami, při parkování, ale také lepší možnosti občerstvení a hlavně o čtvrtinu více výčepů.

Ihned po skončení 9. ročníku Radegast dne, který navštívilo přes 25 tis. lidí, jsme věděli, že se blížíme maximální kapacitě stávajícího areálu a začali jsme pracovat na zajištění větších prostor. Jsem rád, že můžeme příznivce Radegastu pozvat na náš den do prostornějšího areálu, a že všechny organizační záležitosti se nám podařilo zdárně vyřešit. Vzhledem k tomu, že v Nošovicích zahrají Chinaski, No Name, Mandrage a další, je dobře, že máme velký areál, ve kterém si akci všichni naplno užijí,“ řekl Karel Kraus, marketingový manažer Plzeňského Prazdroje.

Nový areál přináší návštěvníkům jedné z největších akcí v Moravskoslezském kraji hned několik výhod. Snadnější bude přesun mezi jednotlivými scénami, ale také přístup od vlaku či autobusu. Ve srovnání s minulým ročníkem přibude o čtvrtinu více výčepů. Karel Kraus ujišťuje, že přesun akce na nové místo ji ještě více přiblíží k pivovaru: „Hlavní scéna bude přímo v areálu pivovaru. Lidé za ní uvidí pivní tanky či degustační síň nad pivovarem, a za ní malebné vrcholky Beskyd. Myslím, že to ještě přidá na skvělé atmosféře, která tento svátek piva Radegast vždy doprovází.

Kromě hlavní scény s hudebními hvězdami čeká návštěvníky Radegast dne bohatý doprovodný program, ve kterém nebudou chybět chlapské výzvy a drsné soutěže. V dostatečném předstihu začnou nošovičtí sládci vařit tradiční hořký nefiltrovaný ležák. Připraveny budou i exkurze pivovarem.

Foto










Do konce srpna si návštěvníci pivovaru Holba mohou prohlédnout zajímavou expozici fotografií „Jak vidím Jeseníky“.

Výstava je instalovaná na galerii varny a její prohlídka bude po dobu prázdnin součástí oblíbených exkurzí. Jedná se o vítězné snímky soutěže Jak vidím Jeseníky, poutavě zachycující krásy horské přírody. Holbě se tak podařilo zajímavé spojení piva s uměním a ochranou přírody, které je navíc programových zpestřením pro všechny návštěvníky pivovaru. „Podnikáme v prostředí s jedinečným přírodním dědictvím, které chráníme pro další generace. Věříme, že výstava takto zapůsobí i na své návštěvníky,“ říká Vladimír Zíka, z pivovaru Holba, který se aktivně podílí na ochraně jesenické přírody.

Projekt „Jak vidím Jeseníky“ každoročně vyhlašuje CHKO Jeseníky ve spolupráci s jesenickým fotoklubem za sponzorské podpory hanušovického pivovaru. Jejím cílem je nejen přestavit krásy horské přírody široké veřejnosti, ale současně poukázat na celkovou výjimečnost Jeseníků. Po celý rok autoři dokumentují krajinu i její obyvatele a snaží se zachytit výjimečné okamžiky prostřednictvím objektivů svých fotoaparátů. Soutěžní snímky v tématických okruzích – krajina, rostliny, živočichové a jesenický les pak hodnotí odborná komise.


V sobotu 4. srpna 2012 se v Jeseníkách sjede na 300 nejlepších běžců z ČR i Polska, aby pokořili jeden z nejvyšších vrcholů Jeseníků Šerák. Poběží se Holba Běh na Šerák, závod kategorie „ SUPER“. Generálním sponzorem tohoto běhu do vrchu, je stejně jako loni Holba, ryzí pivo z hor.

Chceme tímto podpořit jednu z dalších sportovních akcí, vázaných na Jeseníky. Tento závod i jemu podobné zvyšují prestiž regionu a podporují i jeho návštěvnost,“ říká zástupce generálního sponzora Vladimír Zíka. Závod kategorie „SUPER“ se stal součástí seriálu Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu a je nominačním závodem na Mistrovství světa v běhu do vrchu 2.září, organizovaném v italském Temu-Ponte di Legno.

Holba běh na Šerák startuje od restaurace Koliba na Bobrovníku v nadmořské výšce 495 m.n.m. Nejkratší vzdálenost o délce 4 600 m a převýšením 330 m budou zdolávat juniorky a závodníci Jesenického kondičního běhu. Ženy a muži (D,E) vyběhnou až na Šerák a k překonání na ně bude čekat 9 500 m s převýšením 905 m. Obě dvě tyto tratě vedou po žluté turistické značce. Nejvyšší kategorie mužů (A,B,C) poběží nejtěžší trať přes Obří Skály, vedoucí především lesním terénem, s krásnými výhledy na okolní krajinu. Cílem této nejnáročnější tratě, dlouhé 12 500 m při převýšení 1 165m, je rovněž vrchol Šeráku u chaty Sv. Jiří.

Tady se mohou startující posílit Holbou Šerák nebo nealkoholickým pivem Holba, podle chuti. Obdrží upomínkové předměty pivovaru a pro první tři běžce v jednotlivých kategoriích jsou připraveny finanční a věcné ceny, které věnuje pivovar Holba, město Šumperk, město Jeseník a sponzoři, uvedení na stránkách závodu www.behnaserak.cz.


Pivovarské se blíží

[pátek, 27. červenec 2012]

Plzeňskému Prazdroji se v jubilejním 170. roce existence daří zvyšovat prodeje prémiového piva Pilsner Urquell ve Velké Británii. Za letošní první pololetí sem vyvezl meziročně přibližně o čtvrtinu více. K posílení povědomí a obliby mezi britskými spotřebiteli letos může přispět partnerství Pilsner Urquell s Českým olympijským týmem a zajímavé marketingové aktivity vyprávějící příběh plzeňského piva

Během olympiády se v Českém olympijském domě*, který bude poprvé otevřen i pro veřejnost, vyčepuje symbolických 170 sudů plzeňského ležáku. Ten letos 5. října oslaví své 170. výročí od uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Plzeňský ležák bude v olympijském domě k dispozici ze dvanácti výčepních kohoutů s dostatečným počtem personálu, tak aby se pokryla i maximální návštěva v olympijském domě při oslavách českých úspěchů, která činí přes 2 500 lidí.

Pilsner Urquell představuje Londýňanům také historii. Od března běží unikátní ochutnávky nefiltrovaného piva z 25litrových dubových soudků, které vyrobili bednáři v plzeňském pivovaru. Do Velké Británie jsou soudky zasílány ve speciálním chladicím voze přímo do vybraných londýnských restaurací, kde soudky narazí proškolený personál. Ambasador plzeňského piva pak hostům vypráví o vzniku a historii, receptuře, technologii vaření s trojím rmutováním v měděných varních pánvích, ale také o nenahraditelných českých surovinách. „Tyto ochutnávky jsou velmi populární, protože nefiltrované pivo z dřevěného soudku je výjimečné, má unikátní způsob doručení. Každý měsíc posíláme za kanál La Manche několik desítek soudků,“ říká Dalibor Vainer, marketingový manažer Plzeňského Prazdroje.

Obdobný příběh představil Pilsner Urquell i na červnovém gastronomickém festivalu Taste of London, kde desítky tisíc příznivců gurmánských zážitků v prostředí krásného Regent’s parku rozmazlují své chuťové buňky u stánků společností zabývajících se jídlem i nápoji té nejvyšší kvality, včetně restaurací s hvězdičkou Michelin. Prazdroj sem kromě piva v nerezových sudech dovezl z Plzně velký dubový sud (27 hl), který umístil do obří chlazené kostky ze skla, a čepoval z něho nefiltrovaný plzeňský ležák.

Vedle zmíněných ambasadorů příběhy plzeňského piva letos ve Velké Británii vypráví i známý britský herec a cestovatel Charley Boorman. Díky partnerství s časopisem The Times si přes milion konzumentů v UK mohlo přečíst jeho články o plzeňském pivovaru a postupně zhlédnout šest působivých filmových klipů, které v něm Charley Boorman natočil.

*Český olympijský dům se slavnostně odhalí 27. července a bude otevřen od pondělí do soboty od 10 do 24 hodin a v neděli od 10 do 23 hodin. Interiér českého domu působí dynamicky a sportovně, celkový prostor činí 2 000 m² s kapacitou 2 500 hostů. Špičková audiovizuální technika – dvacet velkoplošných obrazovek, projekce na více než 280 m2, prostorový zvuk, digitální tablety a atmosférické nasvícení celého prostoru – umožní divákovi maximální komfort při sledování olympijského programu. Na velkém pódiu se budou slavit české úspěchy. Cesta do Olympijského parku potrvá fanouškům sedm minut rychlovlakem z nedalekého nádraží Kings Cross.


Za 5 a více gólů sleva na pivo

[čtvrtek, 26. červenec 2012]







Pivo Zobák má mít nezaměnitelnou chuť

[středa, 25. červenec 2012]






Ochucená piva rozdělují generace

[úterý, 24. červenec 2012]


Zásmucké pivní slavnosti

[pondělí, 23. červenec 2012]


Ikea už vaří i vlastní pivo

[pondělí, 23. červenec 2012]



Pasecké pivobraní už tento víkend

[pondělí, 23. červenec 2012]


Primátor v zahraničí roste

[čtvrtek, 19. červenec 2012]

[Pacov] 15:45 [permalink] [reaguj]


Nadějný a velmi povzbudivý pro všechny talentované studenty je příběh Tomáše Cikána z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP). Z jednoduchého zadání vytvořit pro Pilsner Urquell sérii porcelánových podtácků s olympijskou tematikou se rovnou zrodila nová kolekce této značky.

Z malé interní soutěže v rámci ateliéru Vysoké školy uměleckoprůmyslové, kterou iniciovala značka Pilsner Urquell, vzešel jako nejlepší právě Tomášův návrh keramických podtácků, který byl natolik zdařilý, že se Plzeňský Prazdroj rozhodl spolupracovat s tímto studentem VŠUP na celé olympijské kolekci pro značku Pilsner Urquell.

V zadání se propojilo několik osobních zájmů Tomáše Cikána. Má rád sport, dědeček byl sportovní novinář a velký fanoušek atletiky, v jeho knihovně samozřejmě nechybí knihy o uplynulých olympijských hrách. Otec vede polygrafickou školu, kde se Tomáš setkal se svým prvním vzorem Filipem Danešem a rozhodl se pro grafický design. „Těší mne, že si Pilsner Urquell vybral můj návrh. Mít svou práci na tolika obalech slavné české značky by bylo jistě příjemné i pro mnohem zkušenější designéry. Když se u nás řeklo Pilsner Urquell, viděl hned děda a táta hlavně pivo. Mne Pilsner Urquell zajímá jako jedna z mála světově úspěšných českých značek. I když musím přiznat, že si plzeňské pivo taky rád dávám,“ přiznává Tomáš Cikán.

Nová olympijská kolekce Pilsner Urquell zahrnuje lahve, plechovky, obalové fólie, papírové krabice i kartony na lahve, včetně pěti různých návrhů na keramické podtácky, jež autor kolekce prezentoval stylově v uskupení olympijských kruhů. Samotná práce na olympijské kolekci Pilsner Urquell si vyžádala téměř tři měsíce.

Stěžejní motiv designovaných výrobků Pilsner Urquell tvoří části olympijských kruhů různě silné a skládané přes sebe. „Práce s abstraktními motivy obecně je pro mě strašně zajímavá v tom, že nabízí svobodu výrazu. Design je umění, které hlavně slouží svému účelu, a já chci, aby lidé za kompozicí křivek ihned viděli všechen ten pohyb, napětí, vítězství, a třeba i přemýšleli i o samotné podstatě olympismu,“ přibližuje tvůrčí proces autor kolekce, který se grafickému designu profesně věnuje téměř deset let.

Značka Pilsner Urquell, generální partner Českého olympijského týmu, dlouhodobě vyznává olympijské hodnoty. Ty připomíná i symbolická olympijská smlouva, kterou nedávno Pilsner Urquell podepsal a zároveň vyzval své fanoušky aby se podpisem k podpoře dnes tolik důležitých hodnot připojili. Za každý podpis na této smlouvě věnuje značka jednu korunu do fondu Dany a Emila Zátopkových. Mezi správné hodnoty, ke kterým se můžete připojit i Vy na www.spravnehodnoty.cz, nepochybně patří i podpora mladých a talentovaných osobností.

Tomáš Cikán (1985)

Foto

Od roku 2004 byl tři roky učitelem odborného výcviku na Střední škole polygrafické v Praze. Poté pracoval jako grafický designer v Ogilvy CID, kde pronikl do problematiky corporate designu. Byl také artdirectorem magazínu Metropole, pracoval na vlastních projektech jako freelance designer a od roku 2007 je studentem Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.


Nová výstava Za Českým pivem, jejíž vernisáž proběhla dnes od 17 hodin v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje, mapuje fenomén Českého piva, prezentuje pivovary Gambrinus a Pilsner Urquell jako místa, kde se formovala historie českého pivovarnictví a které zároveň nabízejí návštěvníkům atraktivní prohlídkové okruhy.

České pivo má výborný zvuk, ale skutečná znalost, jak vzniká, jaká je jeho historie a původ, je poměrně nízká. Proto jsme se rozhodli fenomén našeho piva přiblížit prostřednictvím výstavy Za Českým pivem, která zároveň vyzývá k návštěvě turistických tras v našich pivovarech, kde se české pivo již desítky let vaří,“ sdělila Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Z výzkumu* veřejného mínění vyplývá, že pro pivaře je důležitý jak český původ jak surovin, tak piva samotného. Téměř všichni (96 % dotázaných) dávají přednost pivu z Česka a pro 89 % lidí je důležité, že je české pivo vyrobeno z domácích surovin. Výstava představuje také Chráněné zeměpisné označení, které bylo registrované v EU a které prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce garantuje pivařům právě jeho českost**. Tuto známku zná už jen 23 % respondentů.

Myšlenkou celé výstavy je představit právě fenomén Českého piva a návštěvnické trasy Plzeňského Prazdroje jako moderní a interaktivní. Prostřednictvím informačních panelů doplní Plzeňský Prazdroj údaje pro návštěvníky a společně s prohlídkou pivovaru jim výstava nabídne ucelený obrázek o „Českém pivu“. Unikátní a citlivé spojení tradičního a nového činí z pivovarů Plzeňského Prazdroje vyhledávanou turistickou destinaci.

Informační panely jsou zpracované v české a anglické mutaci a návštěvníky detailně seznamují nejen s historií pivovarů Plzeňského Prazdroje, ale také s jejich současnou podobou. Samostatně se pak věnují fenoménu Českého piva.

Výstava Za Českým pivem poběží v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje celé léto až do 21. září 2012.

* Výzkum pro Plzeňský Prazdroj, listopad 2011, 736 respondentů – konzumentů piva.

** Piva, která chtějí označení České pivo používat, musí splňovat stanovená kritéria:

- místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti (ČR) Česko jako místo původu a složení základních surovin (chmel, slad, voda)

- použitá technologie typická pro výrobu českého piva kvalitativní ukazatele hotového piva, jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení






Pivo: Odhalte kouzlo fenoménu

[čtvrtek, 19. červenec 2012]



Kniha Pošumavské pivovary II.

[středa, 18. červenec 2012]


Pivovar Černá Hora na Blanensku včera slavnostně otevřel novou spilku. Deset nových otevřených kvasných kádí o celkovém objemu 2.300 hl za téměř 20 mil. korun umožní zvýšení kapacity pivovaru o 20 %. Pásku v novém provozu společně přestřihli Zdeněk Radil, generální ředitel skupiny Pivovary Lobkowicz, pod kterou černohorský pivovar patří, a Vlastimil Zedek, dlouholetý sládek pivovaru.

Pivovar Černá Hora se v posledních letech pohybuje na hranici výrobní kapacity, zejména v letních měsících bývá poptávka po černohorském pivu natolik vysoká, že ji pivovar téměř nebyl schopen uspokojit. Limitujícím faktorem byla právě spilka. „Na spilce probíhá hlavní proces kvašení piva. U nás jsme si vždy zakládali na tom, že vaříme poctivé pivo. Proto jsme se vydali cestou klasických otevřených kádí a ne vysokých CK tanků, kdy pivo najednou kvasí a dozrává v jedné nádobě. To sice šetří kapacitu, energii i personál, protože se zkracuje technologický postup, ale na chuti piva a jeho pitelnosti je to znát. A my takzvaná europiva vařit nechceme,“ uvedl Vlastimil Zedek.

Výstavba nové spilky byla zahájena na konci listopadu loňského roku a trvala až do letošního dubna, kdy byl spuštěn zkušební provoz. Během rozšiřování spilky nedošlo k žádnému omezení provozu pivovaru. Nová spilka je umístěna v nástavbě nad 2. nadzemním podlažím hlavního výrobního monobloku. Na nástavbu s nosnou ocelovou konstrukcí byly osazeny spilečné nerezové kádě. Vzhledem k tomu, že každá z nich vážila na 1,5 tuny, musel je vyzvednout a skrze střechu spustit do budovy pivovaru jeřáb. Protože se spilka nachází v bývalých půdních prostorech, bylo kromě kádí samotných nezbytné sestavit a uvést do chodu také potrubní propojení a nová čerpadla. Kompletně byly provedeny nové rozvody elektroinstalace včetně osvětlení a montáž vzduchotechnického zařízení.

Generálním dodavatelem byla boskovická firma STAVOS, spol. s r.o., projektovou část zpracovala havířovská firma P - PROJEKTA, spol. s r.o., dodavatelem technologie je brněnská společnost GEA Process Engineering s.r.o. a chlazení dodal PRUMCHLAD, s.r.o. sídlící v Čermné nad Orlicí.

Pivovar Černá Hora vyrábí 15 druhů různých piv, což je pravděpodobně nejvíce z průmyslových pivovarů v celé republice. Dále vyrábí 2 míchané nápoje Refresh a 10 druhů nealkoholických nápojů.



Strana 1 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI