Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

září 2008

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv září 2008


V pivovaru Starobrno se v sobotu konal tradiční Den otevřených dveří. Ideální počasí a pestrý program plný hudby, soutěží a dobrého piva přilákal přibližně 12 000 návštěvníků. Vypilo se celkem 260 sudů piva.

Speciálně pro tuto příležitost bylo uvařeno pivo Muškátové pšeničné, které lze charakterizovat jako pivo velice čerstvé, osvěžující, s jemným podtónem chmele. Kromě Muškátového pšeničného si lidé vychutnávali celý sortiment starobrněnských piv. Čepovalo se ze sta kohoutů. "Největší zájem je o Starobrno Medium a Muškátové pšeničné," sdělil jeden ze stovky výčepních Tomáš Majer.

Na začátku Dne otevřených dveří byl slavnostně zahájen provoz nové varny. Vyspělé moderní zařízení tak zařadilo Starobrno mezi nejlepší světové pivovary. Nová technologie vaření piva je ekologičtější, efektivnější a slibuje nemalé energetické úspory. Slavnostního zahájení se mimo jiné zúčastnil generální ředitel společnosti Heineken ČR Lieven Van der Borght a náměstek brněnského primátora Ladislav Macek. Varně požehnal brněnský opat Lukáš Evžen Martinec.

Dobrou náladu v pivovaru nevyvolával pouze pěnivý mok, ale také různé hudební skupiny a zpěváci. Za všechny jmenujme například Čechomor, Walda Gang, Eddie Stoilow či Waťák Kabát revival. Velký potlesk sklidil i Peter Nagy.

Návštěvníci se rovněž mohli podívat do výrobních prostor pivovaru, nechyběly divácky atraktivní soutěže na dolním pódiu v pivovaru.

Zdroj: Regiony24.cz | Autor: Ing. Kateřina Eliášová


Návštěvníky letošního jubilejního 175. ročníku Oktoberfestu čeká nemilé překvapení. Tuplák piva na mnichovských pivních slavnostech bude letos stát 8,13 eura, tedy zhruba 200 korun. Na zdražení o necelých 40 centů se dohodlo všech šest pivovarů zásobujících festival.

Organizátoři akce to zdůvodnili narůstajícími výrobními náklady.

Kvůli zdražení ječmene a růstu dopravních nákladů stouply ceny všude ve světě. Distributoři se tedy domnívají, že mnozí návštěvníci zdražení piva ani nezaznamenají nebo ho budou považovat za bezvýznamné.

Agentura ECA srovnala ceny piva na Oktoberfestu s cenami v okolních státech a došla k překvapivým výsledkům. Nejlépe ze všech evropských zemí jsou na tom Italové.

"V porovnání s cenami piva u nich doma budou mít na Oktoberfestu vlastně každé třetí pivo zdarma," citovala agentura Reuters závěry průzkumu. Cenu budou považovat za nízkou také návštěvníci z Norska, Francie a Švýcarska. Naopak pro návštěvníky z Česka bude litr piva v průměru čtyřnásobně dražší než doma.

Organizátoři přesto odhadují, že se na slavnostech od 20. září do 5. října vystřídá obvyklých zhruba šest milionů lidí. Návštěvníci, kteří si dopředu nezarezervovali místa v obřích pivních stanech, budou mít smůlu. Jen pár dní před zahájením je téměř vyprodáno.

Zdroj: iDnes.cz


V bývalom pivovare Stein prepukol požiar

[čtvrtek, 18. září 2008]

Požiar menšieho rozsahu vypukol dnes ráno v priestoroch bývalého pivovaru Stein na Legionárskej ulici v Bratislave. Požiar stropného priestoru pravdepodobne vznikol v dôsledku výkonu demolačných a búracích prác na objekte.

Na miesto udalosti boli vyslané sily a prostriedky Hasičského a záchranného útvaru (HaZÚ) hlavného mesta SR Bratislavy v podobe troch cisternových automobilových striekačiek a sanitného automobilu hasičskej a záchrannej služby.

Na mieste zasahovalo 15 príslušníkov a objekt prehľadávali aj termokamerou s cieľom zistiť nové potenciálne ohniská požiaru. Udalosť si nevyžiadala doposiaľ žiadnych zranených. Presné príčiny vzniku požiaru budú známe až po uskutočnení šetrení kompetentných orgánov. TASR dnes informovala Silvia Jančovičová, hovorkyňa HaZÚ.

Objekt bývalého bratislavského pivovaru Stein zasiahol rozsiahly požiar aj nedávno - 9. júla. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vtedy nasadil päť cisternových automobilových striekačiek, automobilový rebrík, sanitný automobil a protiplynový automobil pre potreby hasičov.

Zásah sa konal v troch úsekoch

Dva boli vo vnútri budovy, kde hasiči rozoberali konštrukciu. Tretí zásahový úsek bol vedený z Legionárskej ulice, kde sa vykonávali tylové práce. HaZZ si tam vyžiadal odpojenie trolejového vedenia a prítomnosť polície.

Podľa znaleckého posudku "príčinou požiaru bolo nedodržanie bezpečnostných opatrení pri alebo pred začatím činnosti so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru - rozpaľovaní plameňom. Polícia pokračuje vo vyšetrovaní," informovala TASR 2. septembra hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.

Podobný ničivý požiar zasiahol 28. apríla amfiteáter na Búdkovej ceste v Bratislave. Podľa znalcov bol založený úmyselne zapálením predmetov v objekte neznámou osobou.

Vyplynulo to z vyhodnotenia všetkých skutočností zistených pri obhliadke miesta požiaru a z výsledkov chemickej analýzy odobratých vzoriek na mieste požiaru, o ktorých TASR 2. septembra informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Alena Toševová.

"V prípade polícia i naďalej vykonáva vyšetrovanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci," doplnila.

Zdroj: Aktuality.sk


Bruselské pivní slavnosti

[čtvrtek, 18. září 2008]

Belgie je pivní velmocí. Ne snad, že by se v této desetimilionové zemi uvařilo nebo vypilo nejvíc piva na světě, ale rozhodně je nabídka piv mnohem větší než jinde. Podle Federace belgických pivovarníků se dá s jistotou tvrdit, že se v jejich zemi vyrábí více než 750 druhů piv. Alespoň s několika desítkami z nich mají možnost se seznámit návštěvníci Bruselu na pivní slavnosti konané v samém srdci města.

V šíleném lijáku vyšli z bruselské radnice za dudákem, vyhrávajícím Beethovenovu Ódu na radost, členové Pivovarnického cechu, aby slavnostně otevřeli pípy ve stáncích uprostřed náměstí Grand Places/Grote Markt. Sice tu chyběla nejznámější vývozní značka mezi belgickými pivy, ležák s poetickým ženským jménem vyráběný v Lovani, ale zato se tu čepovalo mnoho belgických specialit.

"Základem našeho piva je to, že je lambické - tedy přirozeně kvašené bez dodání droždí. To se u běžných ležáků nedělá. Vyrábí se jen tady v malé oblasti kolem Bruselu," vysvětluje mi pan Jack Verhaselt z malého pivovaru De Troch. Toto pivo má velikou škálu variací, přidávají se do něj totiž ovocné šťávy, a tak z výčepu před panem Jackem teklo třeba pivo s banánovou, blumovou nebo višňovou příchutí. Raději jsem vyzkoušel pivo u vedlejšího stánku. Zaujal mě jeho název, který by v překladu zněl "Ihned mrtvý", takže jsem se nejdřív u manažera pivovaru ujistil, že se po jedné sklence nesložím. "Znamená to 'okamžitá smrt', ale je to název naší hry, která se hraje s kameny. Jinak je to také ve sportovní hantýrce rychlý konec zápasu v prodloužení," objasnil mi Bruno Reinders.

Na náměstí mělo své stánky čtyřicet pivovarů. "Prezentovat se tu může jakýkoli výrobce, jeho pivo ovšem musí být stoprocentně belgické," řekla mi cechmistryně Cechu pivovarníků Anne Lefevre. Asi by se zpronevěřila svému stavu, kdyby jen na chvíli přemýšlela, co odpovědět na moji otázku, jestli je belgické pivo nejlepší na světě. "Ano, tisíckrát ano! Tím jsem si naprosto jistá!"

Víte, proč mají Belgičané na každé pivo jinou skleničku? Aby podpořili známost konkrétní značky a také proto, že některému pivu svědčí tlustostěnná, široká, ochlazená sklenice a jiné zase potřebují nahoře se zužující pohár, aby vyniklo jejich aroma. Chuťově obohacená piva se totiž servírují o něco teplejší než jiná, třeba i o teplotě 12 stupňů.

Zajímá mne, proč není v Belgii obvyklé dát si hned celý půllitr piva. "Je to kultura pití piva. Myslíme, že pivo je něco, co si máte užít. Nejde o to, vypít ho co nejvíc, ale vychutnat ho. Proto máme menší skleničky. Lidé pak mají sklon k tomu, ochutnat za večer několik různých piv, a mít z toho hezký zážitek," vysvětlila mi manažerka jednoho z vystavujících pivovarů Anna van Leberg. Já jsem na festivalu opravdu ochutnal jen dvě piva, ale v průzkumu belgické pivní nabídky hodlám pomalým tempem a v umírněné míře postupovat dál.

Byli ovšem i tací, kteří chtěli prozkoumat co nejvíc značek už za jedno odpoledne. "Pivo, to je prostě belgická tradice. Je to náš národní produkt. Být Belgičanem, a nemilovat pivo, to je asi nemožné," podělil se se mnou o svou zkušenost jeden ze skupiny mladíků, kteří si ke stolku odnášeli hned několik vzorků piva. Na bruselském pivním festivalu teklo proudem. A ne jedním, hned čtyřiceti proudy. A když k tomu připočteme, že v každém ze stánků měli několik píp, bylo těch proudů opravdu hodně.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Pavel Novák


Svátky hudby, dobrého jídla a samozřejmě piva se blíží: už 3. a 4. října potěší všechny své návštěvníky tradiční Pilsner Fest. Pivovarské muzeum na tyto dny připravuje speciální noční prohlídky, k vidění budou také divadelní představení a zajímavou příležitostí bude možnost vyzkoušet si přípravu takzvaného kynutého obřadního pečiva.

Dvoudenní festival nabídne na dvou pódiích celkem devatenáct kapel nejrůznějších hudebních žánrů. Hudební akci doprovodí kulinářské zážitky vybraných plzeňských hospod v rámci Gastrofestu,“ říká Jiří Mareček, mluvčí pivovaru.

Hudební program se odehraje v pivovaru a na náměstí

Hudební program Pilsner Festu se bude odehrávat na dvou pódiích - na hudební scéně Pilsner Urquell v areálu pivovaru a hudební scéně města Plzně na náměstí Republiky. „Pilsner Fest zahájí v pátek 3. října v 16.30 hodin na scéně na náměstí Republiky a páteční večer vyvrcholí koncertem kapely Kryštof. Komornější scéna v areálu pivovaru v pátek uvede například zpěvačku Janu Lotu,“ doplňuje Jiří Mareček.

Milovníci hudby si budou moci vybrat z mnoha hudebních žánrů: od rocku přes jazz až k cikánským či kubánským rytmům. „Hudbu doplní gastronomie a jedinečný plzeňský ležák, čepovat se bude také pivní speciál Master polotmavý,“ upřesňuje Jiří Mareček.

Restaurace představí speciality v gastrostanech

Ve vyhlášených plzeňských restauracích se uskuteční také dvoudenní gastrofest. „Restaurace budou ve speciálních stanech na náměstí Republiky a horním nádvoří pivovaru prezentovat své kulinářské lahůdky,“ láká Jiří Mareček.

Festivalovou atrakci nabídnou také pivovarské sklepy, které ožijí vystoupením respektovaných bubeníků. Ti rozehrají své rytmy na nástroje, vyrobené z dubového dřeva a ležáckých sudů.

Vstup na festival je zdarma.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Markéta Sanalla


Ve Stříbře teklo pivo proudem

[úterý, 16. září 2008]

Stříbrští mají nárok na odpočinek! V sobotu měli totiž Den otevřených památek spolu s pivními slavnostmi. A tak přes den si návštěvníci prohlédli památky města, shlédli pohádky od místního spolku Divoch, který hrál na radnici a v Minoritských zahradách, ochutnali medovinu a perníčky od včelařů, (ty si mohli i sami nazdobit spolu se Štěpánkou Vrátníkovou) a postupně se pak všichni přesunuli na náměstí, kde se konaly 1. Stříbrské pivní slavnosti.

Den EHD a pivní slavnosti tak netradičně zakončily léto - jako projekt nazvaný Stříbrské babí léto. Na místě se nabízelo pivo z několika pivovarů. Kdo chtěl mohl ochutnat stříbrské, železnorudské, černické, koutské, i lomnické. „Máme úplně vyprodáno, už balíme,“ hlásil nám sládek Josef Krýsl z plzeňského Purkmistru. „Máte to tu pěkné, určitě zase rádi přijedeme,“ dodal plzeňský sládek.

Děti se shromažďovaly na nádvoří muzea, kde byl pro ně připraven bohatý program. Nejvíce je lákala malba na tělo. Pivo si dal i Zdeněk Škromach a zlatý mok Stříbrským pochválil. Doprovodný program pivních slavností slovem provázel moderátor Novy Vladimír Keblúšek. Ten také diváky zahrnul do soutěží.

Na pódiu se představily kapely Wyjou, Revolver, Pillow Figur a Semtex. Nechyběly ani stříbrské dechovky ze ZUŠ Stříbro a z Německa. „Slavnosti jsou vynikající, nemají prostě chybu,“ smála se Jaroslava Průchová ze Stříbra. „Musím říct, že jednou za rok to bude málo, měly by být aspoň každý měsíc,“ navrhovala Průchová a ostatní jí to jednohlasně odsouhlasili.

Majitel pivovaru David Ryba neskrýval spokojenost. „Vypadá to dobře, některé pivovary nakonec nedorazily, protože neměli pivo, ale i tak jsem spokojen. Chtěl bych poděkovat zástupcům města, sponzorům a Euregiu Egrensis za spolupráci a hlavně Věře Janečkové, která se postarala o organizaci,“ vzkazuje pan Ryba. Příští slavnosti majitel plánuje na jaro, neboť to je prý to správné období pro větší nabídku různých piv. Tento projekt je spolufinancován EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj. „INVESTICE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI“

Foto zde...

Zdroj: Stříbrské pivní listy | Autor a foto: Martina Sihelská


Velkopopovický pivovar ze skupiny Plzeňského Prazdroje zainvestuje více než 50 milionů Kč do rozvoje logistického řešení a komunikací v pivovaru. Hlavním cílem projektu je zlepšit dopravní situaci v pivovaru a jeho okolí, snížit čas nakládky a zrychlit kontroly u vrátnice. Součástí investice bude i úprava zeleně v pivovaru a její zpřístupnění veřejnosti.

Foto

Již koncem listopadu tohoto roku nahradí původní vrátnici nová, která bude mít vjezd také z Ringhofferovy ulice. S novým svrškem silnic bude v pivovaru zbudován i nový malý kruhový objezd. V další fázi projektu, která je naplánovaná na začátek příštího roku, vybuduje pivovar nové manipulační a zpevněné plochy v rozměru přibližně 5000 m2 včetně osvětlení, které budou sloužit pro skladování prázdných obalů a v budoucnu jako parkoviště pro kamiony.

Nová nákladová vrátnice bude posunutí směrem do pivovaru. Na vzniklé ploše na pozemku Prazdroje bude nově 15 - 20 parkovacích míst pro kamiony. "Kamiony už nebudou muset čekat před vrátnicí na nakládku zboží a ulehčí se tak obci," říká Jaroslav Gubiš, manažer pivovaru Velké Popovice. Na řidiče bude čekat nové sociální zázemí.

Nové parkoviště s více než 150 místy zdvojnásobí kapacitu pro vozy zaměstnanců pivovaru. Tím se částečně uvolní stávající venkovní parkoviště, které budou moci více využívat jak turisté a hosté pivovaru, tak obyvatelé či návštěvníci Velkých Popovic.

V Popovicích ale nepůjde jen o asfalt, beton a zdivo - významnou součást tvoří v rozpočtu i úprava 2000 m2 zeleně. Studii zpracovává Josef Souček, zahradní architekt ze zámku na Štiříně, a připravuje komplexní řešení otevřených zelených ploch i parčíku. V parčíku se vybudují nové chodníčky a vysadí nová zeleň. Kolem parkovišť už bylo vysazeno 32 stromů, z toho 20 mimo areál pivovaru. Posune se plot mezi vilou a klášterem, resp. zbuduje se nový plot z pěkných červených cihel blíže k objektům pivovaru a park celý tak bude přístupný veřejnosti.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Na šestý ročník nošovických oslav pivovaru Radegast dorazilo tuto sobotu 25 tis. lidí. Tradiční Radegast Den se letos nesl v hokejovém duchu. Na umělém kluzišti se v exhibičním utkání představil Martin Dejdar se svým týmem, jehož výkon komentovala legenda televizních přenosů, Karol Polák.

Na hlavním pódiu se největších ovací dočkala kapely Yo Yo band, Děda Mládek Ilegal Band a Michal Hrůza s kapelou Hrůzy. Návštěvníci Radegast Dne si pochutnávali na kvasnicovém ležáku uvařeném pouze pro tuto příležitost. Celkem se v Nošovicích vypilo 30 tis. piv Radegast.

Letošní hokejový Radegast Den se vydařil. Do Nošovic si našlo cestu asi 25 tis. lidí, kteří se bavili nejen u hlavního pódia, ale také u umělého kluziště. Právě na něm proběhl exhibiční zápas Martina Dejdara a jeho týmu, krasobruslařská exhibice či souboj zaměstnanců pivovaru Radegast. Vše doprovodil originálním slovem populární slovenský komentátor Karol Polák.

S prázdnou neodešli fanoušci klubu HC Vítkovice Steel, kterým se skoro hodinu podepisovaly hvězdy týmu Viktor Ujčík, Roman Šimíček a Václav Varaďa.

"Jsem přesvědčen, že každý si na Radegast Dnu našel to své a nikdo neodešel zklamaný. Atmosféra u jednotlivých scén byla výborná a nezbývá, než se těšit na příští sedmý ročník," zhodnotil letošní Radegast Den brand executive značky Radegast Marek Grabovský.

Zdroj: Severní Morava 24.cz | Autor: Olga Eftimiadisová


Ve Stříbře se konaly pivní slavnosti

[pondělí, 15. září 2008]

Po zahájení prvního ročníku pivních slavností ve Stříbře začala hrát hudba a stanové přístřeší na náměstí už odpoledne zaplnili diváci. Zástupci pivovarů nabízeli svůj mok, na tržišti si zájemci kupovali tradiční výrobky a pro děti zahráli herci divadelní skupiny Divoch pohádky. Akci, která byla spolufinancována EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj navštívilo několik stovek lidí.

Foto zde...

Video zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Antonín Hříbal


Nahořklý kus historie

[pondělí, 15. září 2008]

Pivovar Chýnov

Jihočeské městečko Chýnov leží zhruba deset kilometrů východně od Tábora. Má dobře zachované historické centrum, které kromě zámku zahrnuje i bývalý pivovar. Ten je však v současnosti nevyužitý a chátrá.

Areál bývalého chýnovského pivovaru se nachází přímo v centru obce. Jedná se o soubor několika budov nepravidelného půdorysu, z nichž většina si udržela historický ráz. Pouze okna hlavní stavby jsou moderní a zanikl i původní pivovarský dvůr.

Objekty jsou vinou dlouholetého zanedbávání ve špatném stavu a nutně potřebují rekonstrukci. Po zrušení pivovaru roku 1948 sloužily většinou jako sklady a v poslední době na nich byly provedeny jen nejnutnější opravy. Areál je oplocený a stavebně zajištěný.

Majitelem je Družstvo Na Zámecké, které mělo s bývalým pivovarem velké plány. Nepodařilo se mu ale získat potřebné peníze, nyní se proto pokouší nemovitosti prodat. Cena je 1,5 milionu korun.

Vodovodem to začalo

Chýnov (původně též Chejnov) je jedním z nejdéle trvale osídlených míst v Čechách. Zmínky o něm jsou již v Kosmově kronice a vztahují se k roku 981. Původně ho vlastnili Slavníkovci a měli tu dokonce svou tvrz, která byla později za Arnošta z Pardubic přestavěna na malý hrad.

V 15. století získali Chýnov Malovcové z Malovic a nastal postupný rozmach obce. Zasloužil se o něj především Jakub Krčín z Jelčan, který zde vybudoval první moderní vodovod. Voda se přiváděla otevřenou strouhou ze vzdálenosti více než dvou kilometrů do Návozského rybníka a odtud sosnovými rourami do několika městských kašen a studní.

Současně s vodovodem byl roku 1581 postaven i pivovar, který sloužil místní šlechtě. Nejprve Malovcům, pak Vencelíkům, Eggenberkům a nakonec Schwarzenbergům, podle nichž se někdy nazýval také Schwarzenberský.

Družstvu došel dech

Poslední pivo bylo v Chýnově uvařeno tři dny před koncem roku 1948. Pivovar tehdy vyráběl zhruba pět tisíc hektolitrů zlatavého moku ročně a jeho provoz se po znárodnění již nevyplatil. Byl proto přeměněn na sklad třeboňského piva a jeho stav se začal zhoršovat.

Po roce 1989 zůstaly z kdysi výstavného pivovaru už jen smutné zbytky. Areál se pokoušelo oživit nově vzniklé Družstvo Na Zámecké, jehož zástupce Miloslav Drápala ještě roku 2006 věřil v úspěch. Nakonec byla ale provedena jen základní údržba a k celkové rekonstrukci nedošlo.

Areál by mohl v budoucnu sloužit k bydlení nebo k pohostinské činnosti. Jeho obnova však nebude levná. Jen oprava střech si totiž podle odhadů vyžádá zhruba 10 milionů korun.

Zdroj: Profit.cz | Autor: Robert Šimek


Lidé na Dočesné vypili 1300 sudů piva

[pondělí, 15. září 2008]

Letos na Dočesné v Žatci její návštěvníci vypili více než 1300 sudů piva, informoval Karel Fiala, člen pořadatelského štábu Dočesné.

Letos přijelo do města své produkty nabídnout 25 pivovarů, některé přivezly i více vyráběných značek, takže návštěvníci měli možnost ochutnat více než 46 druhů piv.

Podle předběžných informací bylo vytočeno více než 1300 sudů piva, čímž jsme přece jen lehce zaostali za loňským rekordem slavností, který činil 1600 sudů. K zajištění pohodlí a hygieny bylo objednáno celkem 44 mobilních záchodků. Pro bezpečnost návštěvníků a účinkujících bylo objednáno 350 metrů zátarasů a 22 metrů nášlapných bariér před hlavním pódiem a 13 metrů před scénou na autobusovém nádraží. K organizaci celých slavností bylo nasmlouváno šedesát pomocníků, z toho 50 mužů a 10 žen. Pro návštěvníky byl připraven program na čtyřech scénách, každá z nich byla jinak tématicky zaměřena. Celkem vystoupilo 39 účinkujících všech žánrů,“ vypočítal Karel Fiala.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Miroslava Strnadová


Tmavý ležák Budweiser Budvar získal další ocenění. V rámci odborné degustace piv při žatecké Dočesné 2008 se umístil na 2. místě v kategorii „Ležák tmavý“. Odborná degustace při Dočesné patří rozsahem a významem mezi 5 nejdůležitějších degustací piva v ČR. V letošním roce bylo při Dočesné hodnoceno celkem 158 vzorků piva v 11 kategoriích, které do soutěže přihlásilo 28 pivovarů. Hodnocení bylo dvoukolové. Soutěž organizoval Chmelařský institut s.r.o. „Náš tmavý ležák zopakoval druhé místo, které na Dočesné získal i loni. Do sbírky jeho ocenění tak přibyla již sedmá medaile a my si toho velmi vážíme. Cenné je pro nás i to, že se soutěž konala přímo v geografickém centru oblasti, odkud pochází jedna ze základních ingrediencí tohoto piva – tedy žatecký chmel,“ komentoval ocenění Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

V loňském roce vystavil Budějovický Budvar 29 616 hl tmavého ležáku, což je ve srovnání s rokem 2006 téměř o 42 % více. Na tuzemském trhu se jeho prodej loni zvýšil o 7,1 %. Export byl v roce 2007 o 80,1 % vyšší než v roce 2006. Hlavní exportním trhem bylo Rusko, kde se loni prodalo přes 6 000 hl tmavého Budvaru, to je meziročně o 66,2 % více. Mezi další významné odběratele patří Velká Británie, Německo, Finsko a Slovensko. Tmavý ležák Budweiser Budvar se loni vyvážel do 18 států. Nejvzdálenější je Vietnam.

Tmavý ležák je v nabídce Budějovického Budvaru od roku 2004. Za relativně krátkou dobu své existence získal za originální chuť a kvalitu již sedm ocenění doma i v zahraničí. Kromě Dočesné 2008 obdržel v roce 2007 prestižní titul „World´s Best Lager“ (Nejlepší ležák světa) v mezinárodní soutěži britského pivního magazínu „Beers of the World“, druhé místo v soutěži o „Tmavé pivo roku“ od českého Sdružení přátel piva a stříbrnou medaili v kategorii „Ležák tmavý“ od odborné poroty v rámci žatecké Dočesné. V roce 2006 byl tmavý ležák Budweiser Budvar oceněn stříbrnou medailí ve světové soutěži kvality výrobků pořádané belgickým International Institute for Quality Selections a v České republice získal titul „Tmavé pivo roku“ od Sdružení přátel piva. V roce 2005 udělila porota nejstaršího londýnského pivního festivalu „The London Drinkers’ Beer and Cider Festival“ tmavému ležáku Budweiser Budvar titul “Best imported beer“ (Nejlepší importované pivo).

Tmavý ležák Budweiser Budvar je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze 300 m hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého. Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – chuť je jemně hořká a karamelová. Má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu a delikátní vůni po praženém sladu.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Rebel bude vyrábět svůj vlastní slad

[pondělí, 15. září 2008]

Havlíčkobrodský měšťanský pivovar Rebel se stal Pivovarem roku 2008 v kategorii do sto tisíc hektolitrů roční produkce. Prestižní ocenění získal na základě vynikajících výsledků a umístění na degustačních soutěžích v průběhu celého roku.

Pivo Rebel patřilo po celý rok k nejoceňovanějším pivům. Poslední medaile si odvezlo ze žateckých slavností chmele. V konkurenci desítek vzorků zvítězil právě brodský tmavý ležák. Navíc se jedenáctistupňové pivo Czech Rebel Beer umístilo na třetím místě mezi výčepními pivy. Pro brodský pivovar žatecké slavnosti přinesly již osmé letošní ocenění.

Titul Pivovar roku však není jediným úspěchem havlíčkobrodského pivovaru. Ekonomy jistě potěší mnohem víc, že pivo Rebel si na Vysočině získává pozici jednoho z nejoblíbenějších piv.

V prvním pololetí statistiky českého pivovarnictví ukázaly, že klesá spotřeba sudového piva v republice o více než pět procent. Přitom prodej piva Rebel v restauracích zaznamenal šestiprocentní nárůst ve srovnání s loňským rokem,“ pochlubil se Jiří Hušek, ředitel brodského pivovaru. Prodej sudového piva už přesahuje šedesát procent z celkového objemu výroby piva Rebel.

Převažuje prodej piva Rebel Originál Premium, tedy poctivého českého ležáku vyrobeného tradiční technologií otevřeného kvašení. Tato technologie je doménou malých a středních pivovarů a umožňuje efektivně konkurovat značkám velkých pivovarů či europivům,“ dodává Hušek.

Počátkem roku 2008 byla v pivovaru dokončena jedna z největších investičních akcí v novodobé historii, moderní stáčecí linka na sudové pivo, včetně výstavby skladovacích prostor.

V říjnu bude dokončena další skladovací hala a v listopadu začne pivovar po čtyřech letech opět vyrábět svůj vlastní slad. „Díky soběstačnosti výroby nejdůležitější suroviny nebudeme závislí na dodávkách od dalších stran a budeme si moci do budoucna lépe řídit kvalitu nakupovaných ječmenů a výrobní proces sladování,“ libuje si ředitel Hušek.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Martin Vokáč


Mistrem výčepním se stala žena

[pondělí, 15. září 2008]

Kdo umí z výčepních na Jihlavsku načepovat nejlépe pivo s pěknou pěnou, dolíčkem na vrchu a ještě jej umět dobře naservírovat? Podle cechu hostinských Jihlavska, který v sobotu v zahradě Pivovarské restaurace pořádal soutěž o titul Mistr výčepní 2008, to je... žena. Marie Pavlíková z hostince Na Hliništi v Jihlavě porazila všech 18 účastníků soutěže. Druhé místo získal Miroslav Šeda a třetí Pavel Pikl z Restaurace Plechovka v Jihlavě.

Soutěžní program pak pokračoval překážkovým během číšníků s plným půllitrem. Místo piva ale měli prchající vrchní na tácech půllitr čisté vody...

***

Soutěž má pomoci zlepšit kvalitu čepovaného piva i vážnost řemesla,“ řekl ředitel pivovaru Jan Kylberger. „Číšníci by měli umět natočit pivo správným klasickým způsobem. Ne najednou, jak preferují zahraniční pivovary, ale na několikrát s tím, že pivo musí mít nahoře pěknou pěnu s dolíčkem,“ upřesnil Kylberger.

Odborníci zhodnotí způsob načepování, míru piva a celkové číšníkovo vystupování. Kromě toho budou číšníci soutěžit také v běhu s načepovaným pivem a v pití piva na čas. Diváci rozhodnou o titulu nejsympatičtějšího výčepního Jihlavska.

Do soutěže se přihlásilo několik desítek číšníků.

Nejlepší dostanou diplom a pohár. Předpokládáme, že si ceny umístí ve svých hospodách,“ uvedl Kylberger. Soutěž se uskuteční poprvé, organizátoři ji chtějí pořádat pravidelně.

Zdroj: MF Dnes.cz


Rozzlobení konzumenti piva se snaží zmařit největší převzetí v pivním odvětví v historii.

Skupina amerických pivařů podala žalobu, ve které tvrdí, že pokud bude akvizice amerického pivovaru Anheuser-Busch belgickým InBevem v hodnotě 52 miliard dolarů (912 miliard Kč) v příštích měsících dokončena, poruší americké antimonopolní zákony.

Žaloba nechce žádné finanční kompenzace, jen požaduje po soudu, aby dohodu zrušil. Ministerstvo spravedlnosti USA často zkoumá velké akvizice, aby určilo, zda jsou v souladu s americkým právem. Zástupci žalující strany uvádějí, že chtějí zastavit dohodu bez ohledu na názor Washingtonu. Anheuser-Busch (AB) uvedl, že se bude proti žalobě bránit. „Věříme, že žaloba je bezvýznamná, a zamýšlíme se proti ní rázně bránit,“ uvedl viceprezident AB pro právní záležitosti Gary Rutledge.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Gina Talamonová odmítla potvrdit nebo popřít, zda se úřad případem zabývá. InBev se dohodl na koupi AB letos v létě. Dohoda vyvolala vlnu různých reakcí. Akcionáři firmy již podali více než desítku žalob. Někteří se snaží dohodě zabránit, jiní se ji naopak snaží urychlit.

Generální ředitel InBevu Carlos Brito v létě uvedl, že dohoda neporuší americké antimonopolní zákony, protože InBev je se svými značkami Stella Artois a Beck’s ve Spojených státech jen malým hráčem. Při spojení s pivovarem Anheuser-Busch se tak pozice nového pivovaru ve srovnání se současnou pozicí Anheuseru příliš nezvýší. AB ovládá téměř 50 % amerického trhu.

Žaloba uvádí, že spojený pivovar bude mít monopol na výrobu piva v USA, a upozorňuje, že kombinace dvou předních světových pivovarů omezí konkurenci. Zatím není známo, kdo žalobu bude financovat. Žalující strana uvádí, že ji tvoří deset fyzických osob, které pijí piva skupiny AB, a mělo by na ně vliv, pokud by se po spojení zvýšily jejich ceny, napsala agentura AP.

AB a InBev loni vyrobily celkem 460 miliónů hektolitrů piva a utržily 36,4 miliardy dolarů. Sloučená skupina bude jedničkou na všech pěti největších trzích s pivem na světě, tedy v Číně, USA, Rusku, Brazílii i Německu.

InBev je aktivní i v Česku, kde mu patří značky Staropramen, Ostravar a Braník a na českém trhu má 15procentní podíl. AB vede kvůli značkám Budweiser a Bud řadu sporů s Budějovickým Budvarem.


"Znalci" šíří nesmysly! Ozvou se opravdoví odborníci? Mlčeti zlato neplatí!

Toť název článku pana Marečka z čísla 4/2008 ve firemních novinách Plzeňského Prazdroje "Za branou".

Pan Mareček zde píše:

"Na internetu je na pivo každý velký odborník. Časté diskuse na téma pivo najdete na zpravodajských serverech, ale především na stránkách, které si milovníci piva vybudovali pro sebe. Tam se vzájemně ujišťují, že čím menší pivovar, tím lepší pivo. Nejvíc to pak odnáší Gambrinus a Pilsner Urquell. Proti gustu žádný dišputát, ale pokud jde o úplné nesmysly, je třeba zakročit.

Pokud se po internetu pohybujete, podívejte se na diskuse a neváhejte do nich odborným způsobem přispět. Nebojte se přiznat, že jste ti, kteří v Prazdroji pivo dělají. Většina samozvaných odborníků ho jen pije. Jen tak se na pivních serverech může vést skutečná diskuse.

Pošlete nám tip na největší nesmysly, na které jste narazili, na e-mail jiri.marecek@pilsner.sabmiller.com. Rádi je otiskneme s komentářem."

Tolik pan Mareček, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje a.s.

Táži se vás, milí čtenáři, najde se na českém internetu nějaký nesmysl o pivech Gambrinus či Prazdroj? Pokud ano, sem s ním.


To je nářez! Od jedné hodiny po poledni byl smíchovský pivovar a okolní ulice v obležení lidí. Akce SmíchOff Summer přilákala tisíce Pražanů, ale také turistů, včetně cizinců.

Foto

V ulicích to vonělo nejen pivem, ale také klobásami, šunkou na grilu a dalšími dobrotami. Pivečko si návštěvníci mohou dát na smíchovské akci až do 22. hodiny.

Foto

A k pivu a dobré baště patří i muzika. První odpolední "nářez" připravila divákům hudební skupina Kryštof. Rozparádila nádvoří pivovaru až to dunělo. Koncert měla za sebou už i skupina Sunschine.

Foto

Na diváky se ale připravovala i Vypsaná fixa, čekaly je ještě Tataboys a nakonec davy večer potěší skupina Dreadzone.

Jednou z atrakcí a novinkou je Skybar. Pivo si můžete vychutnat v "lokále" zavěšeném v padesáti metrech nad Smíchovem. Prostě, paráda!

Foto

Pivovar, který akci pořádá, ale nabádá! Za volant se po pivu nesedá! Projekt "Nech ty klíčky v kapse" připomíná, že po požití alkoholických nápojů se za volant či řidítka nesedá.

Foto

Jak se řídí "pod vlivem" si můžete mohli návštěvníci vyzkoušet na vlastní kůži na mobilním trenažéru Aerotrim. Na něm si ti, co ho vyzkoušeli, pořádně zamotali hlavu a potom si, jakoby by se napili alkoholu, zkusili reakce a pohybovou koordinaci na automobilovém simulátoru.

Zdroj: Blesk.cz | Foto: Jiří Hadač


Pivovar Steiger, a.s., Vyhne nevyjde eurokonverzia, na ktorú sa chystá od konca roka 2007, na viac ako 100.000 Sk (3319 eur).

Najväčší z malých slovenských pivovarov dostal od dodávateľa informačných systémov na všetky podsystémy nové verzie potrebné na duálne zobrazovanie. Vlastné tlačové zostavy pripravil jeho informatik. Od 24. augusta upravil všetky výstupné informácie podľa zákona.

"Pre vodičov nákladných áut, ktorí vyberajú v hotovosti peniaze od zákazníkov – odberateľov, sme nakúpili eurokalkulačky, pre naše potreby sú veľmi dôležité. Všetky pokladne, ktoré používame na predaj v hotovosti, sme v júni a júli dali preprogramovať na europodkladne. Toto sme urobili v predstihu, aby sme sa včas a riadne pripravili na duálne zobrazovanie," uviedla ekonomická riaditeľka Pivovaru Steiger Anna Krištofová. Poznamenala, že v máji sa dvaja zamestnanci pivovaru zúčastnili v jeho komerčnej banke na školení o rozpoznávaní falošných peňazí. Informatik pripravuje konverzie a migrácie na testovacích dátach tak, aby spoločnosť do nového roka 2009 vkročila bez problémov.

Pri zavedení jednotnej euromeny očakávajú vyhnianski pivovarníci problémy najmä v hotovostnom platobnom styku. Výhodou nielen tejto spoločnosti, ale celého štátu podľa Krištofovej je, že sa SR stane členom eurozóny. Ďalšou výhodou vzhľadom na to, že Steiger dováža české pivá v celkovom obrate 2,5 milióna eur (75,315 milióna Sk) ročne, bude stabilizácia cien dovezeného tovaru.(1 EUR = 30,1260 SKK).

Zdroj: TA3.sk


Košice: Dnes vyhlásia Miss pijáles

[sobota, 13. září 2008]

V Starej sladovni v Košiciach vyvrcholia dnes Slávnosti piva, pitia, hudby a hodovania. Na akcii sa čapuje 12 druhov pív slovenských a českých značiek.

Organizátori druhého ročníka slávností pripravili pre návštevníkov bohatý kultúrny program so skupinami Stereo, Sexit, Clear - akustic, Frown, Pussy Busters, Pesimista, Punkreas, Tennesee či Vrana. Na návštevníkov čaká vyhlásenie Miss pijáles, súťaže o pijálesového supermana, pivné súťaže i karaoke show.

"Akcia pokračuje dnes Grafitti Jam s odmenou 1000 Sk (33 eur) za najlepšie dielo a o 22.00 h odštartuje v podzemných priestoroch Starej sladovne hip-hop párty," informoval TASR jeden z organizátorov Róbert Daniel z agentúry Star Music.

"S návštevnosťou som spokojný, od piatka sa tu mohlo vystriedať do 2000 ľudí. Je tu dobré jedlo, pivo a o zábavu sa starajú kapely," dodal Daniel. Slávnosti piva sa začali v piatok 12. septembra a vyvrcholia dnes večer hip-hopovou párty.

Zdroj: Aktuality.sk


Pivo dnes a zítra teče proudem na náměstí Grand Place v Bruselu. Právě tam se totiž koná 10. ročník festivalu belgického piva. Náš zpravodaj v Bruselu Pavel Novák se na slavnostní zahájení přehlídky produkce belgických pivovarů zašel podívat a některá piva i ochutnal.

"Tady máme Kriek, tedy třešňové pivo, tady čepujeme s banánovou příchutí, tady je s chutí tropického ovoce, jahod, malin a blum. Můžeme připravit jakoukoli příchť, ale hlavní je, že naše pivo vzniká přirozeným kvašením. Nepřidává se do něj droždí," chválí různobarevný pěnivý mok malého pivovaru nedaleko Bruselu pan Jack Verhaselt.

Jeho stánek byl jedním ze 40, které si na náměstí belgické pivovary postavily. V sudech a lahvích je připraveno 270 druhů piv. Všechny se dají na festivalu ochutnat. Ani banánové, ani blumové pivo jsem si nedal, ale obyčejného přirozeně kvašeného jsem trochu ochutnal. Není špatné. Jsou tu povolanější, kteří mohou porovnávat belgické pivo s českým.

Paní Maria Losmanová žije v Belgii už 27 let a ochutnávání piva je její koníček: "Musím říct, že krásně servírují pivo. Na každý druh mají zvláštní skleničku. S tím Češi teprve začínají. Zas ale v České republice je hezčí počasí, proto se tam pije hned po půllitrech, kdežto tady to cucají po čtvrtkách. Těžko říct. Nechci nikomu ublížit, ale Belgie je v pivu číslo jedna. Ale rozhodně Česko je hned dvojka. Je jim velice blízko v patách."

Samozřejmě, že i sami návštěvníci festivalu jsou na belgické pivo hrdí. Jinou odpověď na otázku, jaké pivo je podle vás nejlepší, jsem ani nemohl čekat. "Samozřejmě to belgické. Jsem Belgičan, tak přece nebudu chválit francouzské, nebo německé. To po mně nemůžete chtít," usmíval se nad třetinkou temně jantarového piva Pierre Carlé.

Lidská bytost potřebuje pít. To je jedno z hesel bruselského pivního festivalu. A jeho návštěvníci je naplňují dokonale.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Pavel Novák


Pivovar Starobrno ve svém areálu na brněnském Mendlově náměstí otevřel rekonstruovanou varnu. Její oprava začala loni v říjnu a skončila letos na jaře, poslední úpravy skončily před třemi dny. Nová varna stála 4,5 milionu eur (108 milionů korun). Původně byla návratnost vypočtena na 5,3 let, vzhledem k rostoucím cenám energií to však bude mnohem rychleji, řekla mluvčí pivovaru Kateřina Eliášová.

Varna z ušlechtilé oceli je schopna vyrobit 5000 hektolitrů mladiny za den. Je plně automatizovaná, na směně ji obsluhuje jediný operátor, jinak celý systém řídí počítač. Všechny várky piva proto mají stejný standard kvality, řekl vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht.

Bývalá varna patřila mezi nejstarší části celého pivovaru. Ještě loni na podzim vyráběla na maximální výkon, aby pivovar vytvořil zásoby pro dobu, kdy bude varna odstavena. Polovina varny byla mimo provoz od loňského října do letošního února. Úplné zastavení výroby trvalo pouhých 21 dnů, kdy se upravovala zbývající část varny.

Kromě standardizace provozu bude nyní výroba piva díky jímaní tepelných výparů také mnohem ekologičtější a energeticky úspornější.

Pivovar Starobrno je od roku 2003 součástí skupiny Heineken, čtvrtého největšího světového producenta piva. V červenci 2005 firma převedla do Brna výrobu znojemského Hostanu. Loni pivovar vyrobil 981.000 hektolitrů piva a 132.000 hektolitrů ostatních alkoholických a nealkoholických nápojů za asi 1,6 miliardy korun.

Zdroj: Finance.cz


Cena tupláku piva na letošním Oktoberfestu v Mnichově opět podraží, ale pořadatelé nemají obavy, že by se to negativně odrazilo v návštěvnosti. Všech šest pivovarů zásobujících svým produktem tuto největší lidovou veselici na světě se shodlo, že letos bude litr piva na Theresiánské louce čepován za 8,13 eura (asi 200 Kč).

Foto

Organizátoři to zdůvodnili dalším růstem výrobních nákladů, který pociťují všechny pivovary. Proto se shodly na zvýšení oproti loňské ceně, která byla 7,75 eura za litr (asi 190 Kč).

Mnozí návštěvníci ale zvýšení ani nezaznamenají nebo jej budou považovat za bezvýznamné, protože ceny piva za poslední rok vzrostly všude ve světě v důsledku silného zdražení ječmene a dopravních nákladů.

Agentura ECA srovnala ceny piva na Oktoberfestu s cenami v okolních zemích a došla k závěru, že zejména pro Italy bude letošní Oktoberfest levný. "V porovnání s cenami u nich doma budou mít v Mnichově vlastně každé třetí pivo zadarmo," citovala agentura Reuters závěry agentury. Také návštěvníci z Francie, Norska a Švýcarska budou cenu považovat za nízkou.

Návštěvníci z dalších zemí ale už takové štěstí mít nebudou. Máz piva v Mnichově bude například pro Jihoafričany třikrát dražší než u nich doma, pro Novozélanďany o 20 procent dražší. Pro návštěvníky z Česka pak už půjde o ryzí "sebeobětování" pro pivo, protože litrák bude v průměru čtyřnásobně dražší, než by je stál doma.

Zdroj: Finanční noviny.cz


Africká reklama na írske pivo

[pátek, 12. září 2008]

Keď sa povie írske pivo, väčšinou sa myslí Guinness. Ak je však reč o pive Guinness, väčšina ľudí z marketingovej branže si v momente spomenie na megalomanské reklamy. Pozrite si ďalší výtvor zo série guinnessovskej epochy.

O tom, že reklama na írske pivo nemusí pochádzať práve z Írska svedčí aj najnovší televízny spot z dielne britskej a africkej pobočky agentúrnej siete Saatchi & Saatchi. Pôvodne bol spot určený pre africký a karibský trh, no svoje miesto si našiel aj v Írsku.



Televízna reklama zachytáva rozprávanie mladého muža, ktorý postupne odhaľuje príbeh o vzniku piva Guinness. Ústredným motívom je pritom štvorpintový pohár, ktorý je stelesnený v podobe zúriaceho tornáda. Dejová línia kopíruje výrobný proces, ktorým Guinness už takmer 250 rokov prechádza. V závere je mohutný vzdušný vír pohltený prístrojom a následne uzavretý do fľaše Guinness.

Televízny spot pre Írsko bude prispôsobený európskym spotrebiteľom. V africkej verzii je totiž uvedený fľaškový Guinness, pričom vo všeobecnosti obľubujú Európania čapované pivo. Fľašu tak nahradí typický symbol írskeho piva, 4-pintový pohár.

Reklama je súčasťou kampane „Greatness“ (veľkosť, sila), ktorú pre Guinness pripravuje agentúra Saatchi & Saatchi.

Predchádzajúce reklamy na Guinness:




Zdroj: Marketér.sk


Budvar podporuje image

[pátek, 12. září 2008]

Budweiser Budvar zahajuje kampaň na podporu image značky. Zdůrazňuje striktní dodržování tradičních výrobních postupů.

Budvar zdůrazňuje, že používá původní ingredience bez náhražek, originální proces vaření a 90 dnů ležení. Centrálním námětem kampaně je kontrast mezi životem piva a lidí. Zatímco výroba piva podléhá přísným pravidlům, lidé žijí uvolněně a k jejich radostem má patřit i konzumace Budvaru. Spotřebitelé tak uvidí slogany jako „Na rozdíl od lidí já přicházím na svět 3 měsíce“ nebo „Na rozdíl od lidí mně je v chládku dobře“. Kampaň se skládá z TV spotu, outdooru a masivní podpory v tisku.

Bilboard

Zdroj: Kurzy.cz


Společnost Pivovary Staropramen představí 13. září v den zahájení festivalu SmíchOff Summer projekt „Nech ty klíčky v kapse“, který spotřebitelům připomíná, aby po požití alkoholického nápoje nesedali za volant. Součástí projektu je jednak informační kampaň, připravena je však i atrakce, která umožní účastníkům toto téma bezpečně prožít. Jak se řídí „pod vlivem“ si budou moci vyzkoušet na vlastní kůži nejen návštěvníci festivalu. Tato část projektu totiž proběhne ve spolupráci s Městskou částí Praha 5 přímo na pěší zóně u metra Anděl.

Foto

Zájemce si nejprve nechá zamotat hlavu na mobilním trenažéru zvaném Aerotrim, což je konstrukce se třemi soustřednými kruhy, které obsluha postupně roztočí. Toto zařízení bylo původně vyvinuto pro kosmonauty pro simulaci stavu beztíže, zde však simuluje stav po požití alkoholu, tím že snižuje schopnost pohybové koordinace. Bezprostředně poté, co si zájemce nechá zamotat hlavu, usedne za volant automobilového simulátoru. Na vlastní oči tak uvidí, jak jsou jeho řidičské schopnosti sníženy oproti normálnímu stavu. Každý účastník této atrakce bude po jízdě na simulátoru obdarován poukázkou na služby společnosti DRINK SOS, která zajišťuje odvoz podnapilého řidiče i jeho vozu domů. Poukázku v hodnotě 200 Kč účastník samozřejmě může využít do budoucna, až někdy vyrazí za zábavou autem.

„Společnost Pivovary Staropramen jako zodpovědný výrobce chce upozorňovat na rizika plynoucí z nadměrné či nezodpovědné konzumace alkoholických nápojů. Jedním z témat, kterým se naše společnost dlouhodobě věnuje, je problém řízení pod vlivem alkoholu. Projekt „Nech ty klíčky v kapse“ má za cíl upevňovat povědomí spotřebitelů o rizicích spojených s konzumací alkoholu a řízení motorových vozidel, a nabádá, aby spotřebitelé neřídili poté, co popili. Ve spolupráci s partnerem DRINK SOS zároveň ukazujeme jednu z variant, jak se domů dostat bezpečně.“, říká Edita Šilhánová, ředitelka právního oddělení a korporátní komunikace společnosti.

Akce, kterou podpořila i Městská část Praha 5, proběhne v sobotu 13. září od 14 do 22 hodin na pěší zóně u metra Anděl a návštěvníci si jako připomínku mohou odnést pohlednice či balonky s logem „Nech ty klíčky v kapse“.

Vedle této zážitkové aktivity organizuje společnost Pivovary Staropramen ještě informační kampaň, která proběhne v září a říjnu v pražských restauracích a klubech, se objeví stejná výzva i ve formě plakátů a prosvětlených reklamních zařízení.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen | Foto: Strategie.cz


Guinness chce nový pivovar

[pátek, 12. září 2008]

Írska pivovarnícka skupina Guinness postaví v meste Leixlip západne od Dublinu nový hlavný pivovar. Ten je súčasťou plánu skupiny Diageo, majiteľa pivovarov, na zníženie nákladov a zvýšenie výkonnosti s cieľom posilniť írsku značku v boji s rastúcou konkurenciou z východnej Európy a Ázie.

Firma sa tak zároveň vracia ku svojim koreňom, pretože v Leixlipu začal v roku 1755 Arthur Guinness variť známe čierne pivo. Do Dublinu ju presunul o štyri roky neskôr. Diageo plánuje do roku 2013 prepustiť zhruba polovicu zamestnancov a investovať 650 miliónov eur (takmer 20 miliárd korún) do výstavby nového a modernizácie súčasného pivovaru v Dubline. Tiež zatvorí dva pivovary v mestách Dundalk a Kilkenny.

Varenie piva by sa malo v budúcnosti sústrediť práve na nový pivovar v Leixlipue, ktorý má vyrábať na vývoz Guinness, ale tiež ďalšie značky anglického piva a ležiakov ako Smithwicks a Harp a zahraničné značky vyrábané v rámci licenčnej dohody. Pôvodný dublinský pivovar by mal vyrábať Guinness najmä pre írsky a britský trh a zároveň slúžiť ako turistická atrakcia.

Zmeny majú pomôcť predaju piva Guiness, ktorého sa za minulý rok predalo v Anglicku menej o tri a v Írsku o sedem percent.

Zdroj: SME.sk


Krajský súd v Bratislave zrušuje po splnení rozvrhového uznesenia konkurz na spoločnosť S.t.e.i.n., a.s. Bratislava, ktorý bol na firmu vyhlásený uznesením zo dňa 2. decembra 1999. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených v Obchodnom vestníku, veritelia s pohľadávkami proti podstate budú uspokojení v celkovej výške 8,7 mil. Sk (288,8 tis. €), z čoho 8,1 mil. Sk (268,9 tis. €) získa Slovenská konsolidačná, a.s. Bratislava. "Tí veritelia, ktorí majú pohľadávky uznané v 2. triede sa uspokoja do výšky 16,052 % z celkovej uznanej pohľadávky, pričom Slovenskej konsolidačnej sa vyplatí v tejto triede takmer 16 mil. Sk (531,1 tis. €)," informuje Obchodný vestník.

S.t.e.i.n., a.s. Bratislava vznikla zápisom do Obchodného registra SR 7. júla 1995 a v súčasnosti eviduje základné imanie vo výške 1 mil. Sk (33,19 tis. €). Predmetom činnosti spoločnosti je najmä výroba piva, sladu, nealkoholických nápojov a sirupu. Spoločnosť S.t.e.i.n., a.s., ktorá uzatvorila 30. októbra 1995 s Fondom národného majetku SR zmluva o predaji podniku Pivovar Stein, štátny podnik sa stala jeho právnym nástupcom.

Zdroj: SME.sk


V rámci Dne v Budvaru, který se uskuteční v sobotu 13. září v areálu pivovaru od 10:00 do 23:00 hodin, si Budějovický Budvar, n. p. připomene 113 let od uvaření první várky piva v roce 1895. „Den v Budvaru je zároveň poděkováním našim zákazníkům, milovníkům poctivého českého piva i všem příznivcům Budějovického Budvaru za dlouhodobou přízeň,“ komentuje akci Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Pro návštěvníky bude na třech scénách připraven celodenní hudební program, během něhož se na pódiích objeví domácí i zahraniční představitelé řady hudebních žánrů – dechovky, country, techna, rocku i popu. Návštěvníci si budou moci v doprovodu průvodce s odborným výkladem prohlédnout výrobní prostory pivovaru i multimediální expozici „Příběh budějovického piva“. Prohlídky pivovaru a multimediální expozice budou probíhat každých 20 minut od 10:00 do 17:40 hodin.

Zábavný program doplní další akce pro veřejnost, například fotografování s Pardálem, tetování hennou, soutěž ve střelbě z vodní pistole na plechovky nebo boxovací trenažér. Vyvrcholením Dne v Budvaru bude ohňostroj.

K dopravě do pivovaru mohou lidé využít „Pardálbus“, který bude jezdit kyvadlově každou hodinu na trase nádraží – Mariánské náměstí – Budvar a zpět. První spoj odjíždí v 9:30 od nádraží, poslední v 17:00 z Budvaru. Stejně jako doprava Pardálbusem, bude i vstup do areálu Budějovického Budvaru zdarma.

Po celý den bude v areálu zajištěno občerstvení, celý sortiment piva z nabídky Budějovického Budvaru, včetně importovaného ležáku Carlsberg a nealkoholické nápoje. Hosté budou moci ochutnat nepasterovaná výčepní piva značek Budějovický Budvar a Pardál a nepasterovaný světlý ležák Budweiser Budvar. Pro návštěvníky bude připraveno 1200 míst k sezení. Do zastřešeného prostoru hlavní „Budvar scény“ by se v případě nepříznivého počasí mohlo vejít až 2000 lidí.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Zřídkakdy se stává, aby v jedné kategorii degustační soutěže obsadila první a druhé místo jediná značka piva. BERNARD to dokázal!

V kategorii nealko piv na soutěži Dočesná v Žatci zvítězil BERNARD s čistou hlavou a jeho mladší polotmavý bratr BERNARD s čistou hlavou jantarový skončil hned za ním, obsadil skvělé druhé místo.

Potěšilo nás, že jantarová barva polotmavého nealko piva, která jindy pro svoji odlišnost na soutěžích znamená STOP v hodnocení profesionálních degustátorů, tentokrát nebyla důvodem k diskvalifikaci,“ hodnotí majitel pivovaru Stanislav Bernard a dodává: „Získat první a druhé místo v jedné kategorii degustační soutěže je asi světová rarita! Považujeme to za potvrzení výjimečné kvality našeho nepasterizovaného nealko piva. Jistě nám pomohlo, že hodnocení prováděla odborná, ale i porota z řad návštěvníků.

Úspěch nepasterizovaného piva BERNARD byl podtržen ziskem druhého místa v kategorii světlých ležáků a v kategorii polotmavých ležáků získal BERNARD jantarový ležák s přísadou jemných kulturních kvasinek třetí místo.

Prestižní degustační soutěž pořádal Chmelařský institut v Žatci při 51. ročníku Dočesné. „Soutěží se v 11 různých kategoriích a objektivita soutěže je zajištěna anonymitou vzorků, dvoukolovým a tříkolovým systémem soutěže,“ vysvětluje hlavní organizátor degustační soutěže Petr Svoboda z Chmelařského institutu a připomíná: „Soutěž byla velice přísná. Zúčastnilo se 28 pivovarů, které zaslaly 158 vzorků piva. Kvalitu vzorků hodnotilo 149 degustátorů po dva dny.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Bernard


Tmavý ležák Budweiser Budvar získal další ocenění. V rámci odborné degustace piv při žatecké Dočesné 2008 se umístil na druhém místě v kategorii „Ležák tmavý“. Odborná degustace při Dočesné patří rozsahem a významem mezi pět nejdůležitějších degustací piva v ČR.

V letošním roce bylo při Dočesné hodnoceno celkem 158 vzorků piva v 11 kategoriích, které do soutěže přihlásilo 28 pivovarů. Hodnocení bylo dvoukolové. Soutěž organizoval Chmelařský institut.

„Náš tmavý ležák zopakoval druhé místo, které na Dočesné získal i loni. Do sbírky jeho ocenění tak přibyla již sedmá medaile a my si toho velmi vážíme. Cenné je pro nás i to, že se soutěž konala přímo v geografickém centru oblasti, odkud pochází jedna ze základních ingrediencí tohoto piva – tedy žatecký chmel,“ komentoval ocenění Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

V loňském roce vystavil pivovar 29 616 hl tmavého ležáku, což je ve srovnání s rokem 2006 téměř o 42 procent více. Na tuzemském trhu se jeho prodej loni zvýšil o 7,1 procenta. Export byl v roce 2007 o 80,1 procenta vyšší než v roce 2006.

Hlavní exportním trhem bylo Rusko, kde se loni prodalo přes 6 000 hl tmavého Budvaru, to je meziročně o 66,2 procenta více. Mezi další významné odběratele patří Velká Británie, Německo, Finsko a Slovensko. Tmavý ležák Budweiser Budvar se loni vyvážel do 18 států. Nejvzdálenější je Vietnam.

Tmavý ležák Budweiser Budvar je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze 300 metrů hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého.

Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – chuť je jemně hořká a karamelová. Má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu a vůni po praženém sladu.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Lukáš Petřík


The Times: V Liberci vaří dobré pivo

[čtvrtek, 11. září 2008]

Proslulý britský list The Times doporučuje svým čtenářů, aby navštívili Liberec a především místní pivovar Vendelín.

Timesy zařadily malý pivovar a jeho pivo Vendelín na čtvrté místo nejlepších piv v Česku. „Výsledný elixír na začátku voní po meruňkách, je extrémně málo nasycený a cukernatý, na konci chutná po ovoci,“ tvrdí o Vendelínovi autor článku v The Times, kterým je Ewan Rail, autor knihy Good Beer Guide Prague And Czech Republic.

Vendelín Krkoška, majitel minipivovaru Vendelín, říká, že anglické doporučení se musí brát s rezervou. „Tady u nás je 121 pivovarů a všichni děláme dobré pivo. V Anglii to tak není a oni jsou proto z našeho piva hned vyplašení,“ říká Krkoška. Potvrdil ale, že jeho pivo je v zahraničí hodně známé. „Jezdí k nám hodně lidí z USA i Anglie.

Pivo Vendelín, i když pod jiným názvem, mají i v Hondurasu. Vendelín Krkoška totiž pro tamní pivovar, budovaný podle vzoru toho libereckého, připravil technologii a zacvičil tu sládka. „Mají dobré pivo, běží jim to tam dobře,“ pochvaluje si. „O našem pivu ale moc nevědí. Oni nevědí, kde je Česko, natož Liberec.

Zdroj: MF Dnes.cz


Anglický průvodce chválí packé pivo

[čtvrtek, 11. září 2008]

Mezi deset nejlepších pivních výletů v průvodci Good Beer Guide Prague and the Czech Republic se dostal i pivovar Nová Paka. Prestižní londýnský internetový deník Times On Line vloni uveřejnil o průvodci článek a novopacký pivovar tam zabodoval pivem s příchutí marihuany.

Praha je sice Mekkou pivařů, ale pokud chcete ochutnat i velmi zajímavá piva, musíte vyrazit ven z hlavního města,“ píše britský deník. Autor popisuje, že v zemi, kde se vypije nejvíc piva na hlavu, je plno pivovarů, které vaří dobrá piva. Je to dobrá varianta pro ty, kteří se nechtějí tlačit v davu v oblíbených pražských hospodách. Doporučuje pivní výlety, které ani nepřijdou moc draho. Vždyť pivo je v Česku někde levnější než voda, argumentuje. Mezi desítkou vybraných pivovarů je i Nová Paka. Autor připomíná, že pivovar byl založen nad místním rybníkem v roce 1872. Poslední dva roky své prostory rekonstruoval a návštěvníkům nabízí posezení v restauraci přímo na varně. Pivaře láká na pivo ochucené konopným extraktem, které voní po marihuaně. „Cesta z Prahy do Nové Paky vám zabere jen dvě hodiny,“ píše v průvodci.

Zástupci pivovaru potvrzují, že poslední dva roky intenzivně podporují takzvanou pivní turistiku. „Exkurze jsme pořádali už dříve, ale poslední roky se jim více věnujeme, a to i díky nově zbudované restauraci. A zájem neustále roste,“ říká marketingová manažerka Pavlína Krejčová. Pivovar oslovil cestovní kanceláře, které do pivovaru vozí turisty.

Pravidelně k nám přijíždějí němečtí turisté z Harrachova nebo z Lázní Bělohradu. Ale samozřejmě také domácí návštěvníci. Při exkurzi projdou všemi provozy pivovaru, ve sklepě ochutnají pivo přímo z ležáckého tanku a návštěvu završí v restauraci na varně. Tam jsou připraveny dva druhy piv, které ochutnávají. V naší prodejně si pak mohou koupit kompletní sortiment,“ říká Krejčová.

Novopacký pivovar vaří sedm druhů světlých i tmavých piv a mimo jiné také Hemp Valley Beer, které tak vychvaluje anglický průvodce. Je to ochucené pivo s konopným extraktem z rostlin rostoucích v horských údolích Švýcarska.

Zdroj: MF Dnes.cz


Když se dostala na svět oficiální informace, že Zimní stadion v Mladé Boleslavi neponese v této sezoně název “Zlatopramen Aréna“, bylo to nečekaná zpráva pro všechny. Nejen pro fanoušky. “I pro nás to bylo velké překvapení. Do poslední chvíle jsme byli ujišťováni, že společnost Drinks Union (vlastnící Zlatopramen) má zájem o další spolupráci,“ řekl Michal Koliáš (na snímku), ředitel společnosti BK Mladá Boleslav.

Ačkoliv byla se společností Drinks Union před dvěma roky podepsána tříletá smlouva, částečně muselo vedení řešit název mladoboleslavské arény už po vyhrané baráži o O2 extraligu. “Ze smlouvy pro nás vyplývaly určité povinnosti, reklamní plnění a další věci. Vzhledem k tomu, že jsme ale postoupili do extraligy a jedním z hlavních partnerů O2 ELH je Budvar, nebyli jsme schopní plnit některé body ze vzájemné smlouvy,“ přiznal Michal Koliáš.

Okamžitě po postupu jsme vstoupili do jednání s Drinks Union, abychom se přesvědčili o tom, že to nebude problém a budeme moci dále pokračovat ve spolupráci. Šlo o to, že by tu nesmělo být jejich pivo a reklamy značky Zlatopramen uvnitř arény, ale název by dále zůstal. Byli jsme ujištěni druhou stranou: “Ano, máme o to zájem.“ Proběhlo i několik jednání,“ pokračoval ředitel společnosti.

Jak už to ale občas bývá, vyskytl se problém. “Přibližně 14 dní před zahájením sezony se měl podepsat dodatek smlouvy, který souvisel s postupem do O2 extraligy. V tom momentu nám zástupci Zlatopramenu oznámili, že se vstupem nového vlastníka do firmy, Heinekenem, došlo ke změně, nemůžou dodatek podepsat a tím pádem od smlouvy odstupují,“ líčil Michal Koliáš.

Bylo to pro nás překvapení. Žili jsme v domnění a byli jsme ujišťováni, že Heineken o všem ví a také z jeho strany je zájem o naší arénu. Vždyť i jednání se v tomto duchu nesla. Bohužel tomu tak asi nebylo a těsně před začátkem sezony došlo k takovéhle situaci,“ dále řekl.

Pro nás to znamenalo zásah do rozpočtu a museli jsme vzniklý problém řešit. Naštěstí jsme se domluvili se společností Metrostav, která projevila zájem o to, aby naše aréna nesla její jméno. Podepsali jsme smlouvu na tuto sezonu,“ uzavřel Michal Koliáš, ředitel společnosti BK Mladá Boleslav.

Zdroj: BK Boleslav.cz


Radegast Den

[čtvrtek, 11. září 2008]

Šestý ročník oslavy značky Radegast proběhne tradičně takřka v celých Nošovicích na několika scénách. Návštěvníci těchto nejen pivních slavností si užijí recesi, zdravý pohyb i špičkové hudební zážitky. Celý letošní ročník se ponese v hokejovém duchu.

Hlavními hudebními hvězdami Radegast Dne budou Michal Hrůza, Děda Mládek Illegal Band, Yoyo Band, Žlutý Pes a mnozí další, například ti nejlepší ze soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň 2008. Těšit se ale můžete i na dixieland nebo cimbálovku. Hudební program moderují televizní sabotážníci Tobi a Vladimír.

Na domácí akci značky Radegast nemůže chybět kompletní Radegast městečko zábavy, ve kterém se můžete připravit na náročnou hokejovou sezónu. Vyzkoušet můžete novinky i ověřené atrakce, využít můžete také netradiční dopravní prostředky jako vozítka Segway nebo vznášedla!

A jelikož je hlavním tématem letošního Radegast Dne hokej, čeká vás zde netradiční letní stadion s kluzištěm pod širým nebem. Můžete si zabruslit (půjčovna bruslí bude k dispozici) nebo sledovat profíky v akci, ale taky předvést vlastní sportovní nadání v řadě hokejových soutěží o ceny. Dění na hokejové ploše bude navíc komentovat legenda televizních přenosů Karol Polák!

Radegast Den ale není jen našlapaný celodenní program a zábava, ale také kvalitní pivo. Stejně jako každý rok se můžete těšit na speciální kvasnicový ležák uvařený pouze a jen u příležitosti nošovického svátku. Připravena je i prohlídka pivovaru Radegast.

Do Nošovic vás dopraví autobusy i historický vlak. Vstup je tradičně zdarma.

Zdroj: Radegast.cz


Především si řekněme, že ke dnu neklesají samotné bubliny. V takovém případě by se vám totiž vytvářela pěna na dně. Ke dnu klesají mikroskopické částice kolem kterých bubliny vznikají.

Piva s lavinovým efektem jsou podobně jako minerálky, limonády nebo jiná piva roztokem plynů ve vodě. Plyny se přitom mnohem ochotněji v kapalinách rozpouštějí při nižších teplotách a vysokém tlaku. Dokud je pivo uzavřeno v sudu nebo limonáda v láhvi, bublinky neunikají, protože jsou nasycené plynem právě pro tento tlak. Pokud ale otevřete láhev nebo pípu, tlak kapaliny poklesne a plyn se začne uvolňovat.

Podobně jako při jiných změnách skupenství mu v tom napomáhají drobné nečistoty nebo jemné částečky, které jsou součástí piv s lavinovým efektem. Od nich se pak odvíjejí řetízky vznikajících bublin. Někdy stačí k uvolnění bublin dokonce i průchod elementární částice. Právě při pohledu na řetízky bublinek v limonádě napadl fyzika Donalda Glasera princip detektoru částic – bublinkové komory.

Zdroj: VTM.cz | Autor: Lenka Soukupová


Štamgasti: Prodej, či konec?

[středa, 10. září 2008]

V náchodských hospodách, kde se točí tamní pivo Primátor, se mluví o strachu pivovarníků o práci, o patriotech i o tom, kdo na případném prodeji jednoho ze dvou městských pivovarů v Česku nejvíc vydělá.

Kdyby náchodský starosta a další představitelé města zašli do tamních hospod, slyšeli by, co si denní konzumenti náchodského piva myslí o zastupitelské přenici zda prodat nebo neprodat městský pivovar.

Tam, kde pivo Primátor točí, málokdo ze štamgastů na záměr prodeje pivovaru slyší. Na pondělním jednání zastupitelů v náchodském divadle to však znát nebylo, další bitvě o pivovar přihlíželo jen pár lidí. Štamgastů z místních hospod mezi nimi bylo minimum.

Prodat pivovar je prý hloupost

Přesto třeba Vratislav Martínek, který chodívá do bufetu na náchodském náměstí, dobře ví, jak se to s prodejem pivovaru má. „Poslouchal jsem ráno rádio, vím, že to zastupitelé odročili na dvacátého října,“ hlásí muž, který v pivovaru v osmdesátých letech pracoval. „Dělal tam i můj táta, děda a bratr. Proč to chtějí prodat pod nějaké Svijany? Je to naše pivo, tak ať naše zůstane! Smrdí to podvodem,“ zlobí se Martínek.

Muž, který vedle u vysokého pultu také popíjí Primátora, nahlas medituje, že někdo na radnici může mít z případného prodeje něco bokem. „Ten, kdo prodej navrhuje, mohl klidně dostat pár tisícovek do kapsy a možná i nějaký ten milionek,“ říká muž, který ale nechce sdělit své jméno.

Do bufetu vchází muž, který dřív pracoval jako hostinský. „Prodat pivovar je kravina, a kdo ho chce prodat, je trouba,“ odpoví stručně a mizí v jídelně vzadu.

Taky Martínek přiostří: „Na radnici jsou prostě exoti. Co je dobré, to chtějí prodat,“ tvrdí a po poznámce, že nový silný majitel by mohl pivo Primátor s patřičnou reklamou prodávat do všech koutů republiky, trumfuje: „Možná. Třeba by se ho víc vyrábělo, ale taky by ho určitě pěkně zdražili!

Primátora považuje po Plzni a Budvaru za nejlepší pivo v Česku.

Muži u vedlejšího stolu se nezdá ani cena, za kterou by se měl pivovar prodávat: „Co je to dnes sto šedesát pět milionů? Za milion nepostavíte ani malý barák! A moderní pivovar, jako je ten náchodský, za sto šedesát melounů už vůbec ne.

Kamarádi v pivovaru se bojí, že přijdou o práci

V náchodské restauraci Sport nečepují nic jiného než Primátora. Přestože je teprve dopoledne, hospoda je nabitá a Oldřich Ducháček, který má na sobě i tričko se značkou oblíbeného náchodského piva, se obává, že v případě prodeje pivovar možná dlouho nepřežije.

Je možné, že pak skončí a rozeberou ho. Pracují tam moji kamarádi a ti se dnes docela bojí, že v případě prodeje přijdou o práci. Tak malý pivovar, jako je náchodský, přežít nemusí,“ míní Ducháček.

Petr Vašátko upozorňuje, že nikdo z radnice zatím pořádně neřekl, jak radní naloží s částkou, kterou město za pivovar získá.

Ducháček nedá na náchodské pivo dopustit a Primátora si dá v hospodě vždycky rád: „Je to ale pivo patriotů, stejně jako Krakonoš. Když si v Trutnově objednám Primátora, dívají se na mně divně.“ Oba ale uznávají, že náchodské pivo se dnes točí hlavně v Náchodě a okolí, a lahvové se prodává v supermarketech. „Nikdo neví, co by se stalo, kdyby se pivovar prodal. Možná by pak bylo vidět v hospodách víc, ale to je ve hvězdách,“ uvažuje Vašátko.

Dění kolem pivovaru je zajímá, mají podezření, že na prodeji může někdo vydělat. „Víme, že se to odložilo. Zajímalo by nás, kdo ten prodej spaktoval a kolik za to vzal,“ shodují se.

Ani Číšnici restaurace Sport se zvažovaný prodej pivovaru nelíbí: „Podle mě by měl zůstat městský. Ale na řeči nemám čas, máme tady totiž velkou výtoč.

Lubomír Mikos při odchodu z restaurace prohodí, že nápad prodat pivovar je špatný: „Je to náchodské zlato. Pivovar vydělává městu peníze.“ Po poznámce, že podle starosty pivovar nepřináší městu ani korunu, že všechno zůstává v pivovaru, se jen pochybovačně usměje: „Kecaj.

Mlékárna taky nepřežila V náchodské restauraci

U stříbrného potoka si Karel Polák dává skleničku vodky a zapíjí ji Primátorem.

Mně se k tomu těžko vyjadřuje, ale chlapi v hospodě říkají, že by se pivovar prodávat neměl. Já mám zase strach, že ten pivovar skončí. Byla tady fajn mlékárna a už není. Může to tak dopadnout i s pivovarem,“ míní Polák.

Provozovatel restaurace Jiří Maryška krčí rameny, neví, co prý si má o prodeji pivovaru myslet: „Nový majitel může to pivo zviditelnit po celé republice, nebo naopak pivovar přivést na buben. To by ale místní moc nadšeni nebyli.“ Ani v hospodě U Stříbrného potoka nic jiného než Primátora netočí.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Petr Broulík


Na pivní dožínky do Příkaznic

[středa, 10. září 2008]

Hanácký skanzen v Příkazích na Olomoucku ožije koncem září prvními pivními dožínkami. Milovníci pěnivého moku při nich budou moci ochutnat produkci více než desítky tuzemských rodinných a hostinských pivovarů. Součástí slavností budou i koncerty a soutěže pro děti a dospělé.

"Pivní dožínky zapadají do našeho pojetí prezentace skanzenu, který chceme maximálně otevřít veřejnosti. Na myšlenku uspořádat tyto slavnosti jsme přišli jak jinak než u piva. Z akce bychom chtěli vytvořit tradici. Uvidíme ale, jaký o ni bude zájem," řekl správce skanzenu Vilém Švec.

Pivních dožínek se zúčastní 12 rodinných a hostinských pivovarů, které svou produkci podle pořadatelů dožínek běžně nedodávají do obchodní sítě. Zájemci budou moci ochutnat například pěnivý mok z Lipníku nad Bečvou, Hukvald, Štramberku, Kopřivnice či Prostějova.

"Všechny pivovary, které přijedou na dožínky, vaří pivo v malém množství podle tradičních technologií. Jde nám o návrat k historickým kořenům pivovarnictví. Žádné pivní limonády vyrobené z extrátů na dožínkách nebudou," usmál se spolupořadatel akce Petr Staník.

Zabijačkové pochoutky a koláče

Návštěvníci slavností však nebudou podle něj ochutnávat jen pěnivý mok, ale také zabíjačkové speciality či domácí koláče. "O nejlepší koláč budou kuchařky soutěžit. Součástí programu budou také pivní olympiáda, soutěže pro děti a koncerty hudebních skupin," doplnil Staník.

První pivní dožínky se uskuteční v areálu Hanáckého skanzenu v Příkazích v sobotu 27. září. V případě nepříznivého počasí se budou konat v jeho interiéru. Zájemci z Olomouce budou moci využít k cestě do Příkaz a zpět kyvadlovou dopravu.


Hrabalovské slavnosti piva v Chodovaru

[středa, 10. září 2008]

Všechny příznivce dobré zábavy a milovníky zlatavého moku přivítal v sobotu 23. srpna Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku. Právě v jeho rozlehlém areálu se předposlední srpnový víkend uskutečnily každoroční tradiční slavnosti piva, tentokrát s podtitulem "Za paní sládkovou na pivovarský komín balónem".

Bohatý celodenní program slavností, které se opět nesly v duchu první republiky a hrabalovských Postřižin, zahájily už v deset hodin dopoledne netradiční prohlídky pivovaru. Během nich se návštěvníci mohli detailně seznámit nejen s chodem téměř celého pivovaru, ale do každodenního života pivovarské chasy je vtáhly i hrané humorné scénky, které si pro ně připravili tachovští Komedyjanti.

Postřižiny Bohumila Hrabala zpracovalo už mnoho divadelních souborů, jejich zatím poslední nastudování však nemá obdoby. Zcela určitě k tomu přispěly i originální kulisy. Ať už se hrané scénky odehrávaly na pivovarském dvoře nebo v historické varně, dokázal známý příběh paní sládkové, jejího manžela a hlučného strýce Pepina pokaždé zaujmout.

Naprostým vrcholem a logickým zakončením přibližně půlhodinové prohlídky jinak nepřístupných zákoutí pivovaru Chodovar se stala návštěva unikátních sklepů. Ty jsou vybudovány ve skalním masivu přímo pod pivovarskými budovami. Teplota se v nich pohybuje mezi nulou a pěti stupni Celsia a návštěvníci v nich mohli přímo z ležáckých sudů ochutnat kvasnicové pivo.

Zbývající část dopoledního programu chodovarských pivních slavností se odehrávala na prostranství před zcela novou, na jaře letošního roku otevřenou restaurací Stará sladovna. V minulosti, po dokončení nové sladovny, sloužil objekt té staré nejprve jako konírna a po válce jako kravín. Rekonstrukcí historické budovy se kapacita restauračních zařízení Chodovaru zvýšila na zhruba osm set lidí a patří k největším v Čechách. Hosty sem táhne i 1. Beerrarium na světě, které má pivo ukázat trochu jinak, než je běžný spotřebitel zvyklý. Beerrarium je místem, kde je zákazník pivem doslova obklopen a jeho milovníci se tu tímto nápojem mohou doslova kochat. Ve Staré sladovně by si lidé v budoucnu mohli dokonce zkusit uvařit i vlastní pivo, samozřejmě pod dohledem zkušeného sládka.

Tolik očekávaný odpolední program se odehrával v přilehlé pivovarské zahradě. Před zcela zaplněnou arénou stíněnou letitými stromy zahájil spolu s moderátorem ty pravé slavnosti piva prezident Rodinného pivovaru Chodovar Jiří Plevka starší. Rod Plevkových se v pivovarnictví pohybuje už třetí generaci a pivovar v Chodové Plané prakticky zachránil. Jednomu z nejstarších pivovarů v Čechách, který byl tehdy součástí Plzeňského Prazdroje, hrozila na počátku 90. let likvidace. Otec a synové Plevkovi ho zprivatizovali a pustili se do jeho obnovy.

Chodovar je skutečně rodinným pivovarem, který se soustřeďuje zejména na regionální trh. V malém množství ale vyváží své tradičními postupy vyráběné produkty i do zahraničí. Nedávno dokonce získal certifikát Evropské unie, že může používat chráněné zeměpisné označení Chodské pivo.

Jako první před publikum předstoupili Plzeňští heligonkáři. Během dvanáctihodinového hudebně zábavného programu se na podiu ještě představily skupiny Chodovarka, Argema, Desperados a muž mnoha profesí František Ringo Čech. Přestávky mezi hudebními bloky vyplnilo vyhlášení vítěze v pití piva na čas, Pivní rytíř Chodovaru 2008, nebo losování tomboly. Duševní potravu po celou dobu skvěle doplňovaly kulinářské laskominy, které ke skutečným pivním slavnostem vždy neodmyslitelně patří.

Přímo v pivovarské zahradě si návštěvníci mohli pochutnat nejen na místním moku, ale také na originálních specialitách mistrů místní kuchyně. Bohatý celodenní program letošních slavností piva Chodovar vyvrcholil kolem třiadvacáté hodiny slavnostním ohňostrojem.

Zdroj: Televizní studio Mariánské lázně


ČSSD: Pře zvýšily cenu pivovaru

[středa, 10. září 2008]

Majitelé pivovaru Holba z Hanušovic v pátek oznámili, že stahují svou nabídku na koupi pivovaru Náchod. Odstoupení zdůvodnili tím, že prodej sta procent akcií pivovaru provází řadu nesrovnalostí, pochybení i protiprávních kroků.

S tím se v pondělí při jednání zastupitelstva ztotožnili členové opoziční ČSSD. „Kroky radnice jsou v případě zamýšleného prodeje pivovaru chaotické. Prodej akcií je plný nesrovnalostí a bariér,“ řekl za klub ČSSD Miroslav Brát.

Sociální demokrat Jan Birke upozornil, že protahování, diskuse a názorové přestřelky týkající se případného prodeje pivovaru cenu podniku nesnížily. Naopak. Dnes je nejvyšší nabídka o třicet milionů korun vyšší než jakou nabízela na začátku společnost LIF. Birke si rovněž myslí, že prodej pivovaru je netransparentní: „Třeba o tom, že ruští zájemci oznámili už třetí nabídku, a to na odkup pětasedmdesáti procent akcií, jsme se dozvěděli krátce před jednáním zastupitelstva.“ Společnost Russian Tradition nyní nabízí odkup padesáti, sta i pětasedmdesáti procent akcií.

Zdroj: MF Dnes.cz


V rámci 51. žatecké Dočesné vyvrcholila v pátek v Městském divadle v Žatci jedinečná soutěž krásných dívek zastupujících české pivovary. Zábavná soutěž, propagující dívčí krásu, pivo a chmel a je jediná svého druhu na světě, tradičně doprovází oblíbenou Dočesnou v Žatci. Dvacetičlenná odborná porota rozhodla, že Miss zlatého moku ČR pro období 2008 - 2009 se stala blonďatá dívka Marcela Vovsová z Mělníka (23 let) zastupující ústecký pivovar Zlatopramen.

Foto

Dívky v divadle soutěžily v ručním česání chmele, v umění natočit lákavě vypadající půllitr piva a nabídnout ho hostovi, ve volných disciplínách tančily, šermovaly, předváděly divadelní scénky nebo i vystoupení s živým hadem. Nechyběla tradiční promenáda v plavkách. O výbornou atmosféru finálového večera se postaral žatecký rodák zpěvák Petr Kotvald.

Na druhém místě skončila Kamila Vostrá z Postoloprt (20 let) reprezentující pivovar Březňák a na třetím místě Iveta Bylíková z Chomutova (22let) soutěžící za pivovar Louny.

Vítězkám poblahopřáli ředitel soutěže Petr Šimáček a hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který dívky dekoroval a zástupci sponzorů předali ceny, mj. i zájezdy cestovní kanceláře FIRO tour a vítězka dostala do užívání na určitou dobu automobil Fábia od AUTO Kopta Žatec.

V závěrečném slovu hejtman Jiří Šulc zdůraznil, že si váží této soutěže, jenž je jediná na světě a je oslavou výrobků českých pivovarů, které vaří pivo z českého sladu a Žateckého chmele. Ústecký kraj bude jistě Miss zlatého moku ČR podporovat i nadále, určitě stejně tomu bude i v samotném městě Žatec.

Nová Miss zlatého moku ČR 2008 - 2009 a dívky na druhém a třetím místě se představily široké veřejnosti spolu se zástupci pivovarů v sobotu 6. září také na hlavním pódiu Dočesné před žateckou radnicí.

Další fotografie z volby Miss zlatého moku najdete na www.misszlatehomoku.com.

Zdroj: e-region.cz


Pivobraní v Novém Boru proběhlo první zářijový víkend v tropickém letním počasí a tak téměř pět tisíc návštěvníků muselo dodržovat správný pitný režim. V nabídce bylo 14 druhů piva a výčepní se měli co ohánět, aby uhasili žízeň všech.

Novinkou letošního ročníku byly různé pivní speciály jako červené pivo Konrád nebo třikrát chmelené pivo IPA z pivovaru Kocour Varnsdorf.

Páteční kulturní večer zahájila skupina Pavoucy a po nich nastoupil očekávaný Arakain se zpěvákem Honzou Toužimským. Sobotní nabídka obsáhla hudbu pro všechny generace. Od dechovky, kterou představila skupina Žosanka, až po tvrdší muziku skupiny Hypertenze, pop rockové Rybičky 48, romskou hudbu Bengas a alternativní Schodiště. Vrcholem sobotního večera bylo vystoupení skupiny ALL X, která strhla v publiku davové šílenství. Šestici hochů známých ze soutěže X Factor oblehli po vystoupení jejich příznivci, kteří se nezdráhali vystát i půlhodinovou frontu na jejich autogram. Tímto pivobraním zakončili novoborští symbolicky léto a další kulturní akce na náměstí je čeká až v zimě při zahájení Adventu.

Zdroj: i-noviny.cz | Autor: Ilona Rejholcová


Holandská pivovarnícka spoločnosť Heineken sa viac sústredí na konsolidáciu svojich akvizícií v strednej a východnej Európe ako na nákup ďalších pivovarov. Zisk podniku pred úrokmi a zdanením (EBIT) za prvý polrok 2008 dosiahol 177 miliónov eur (5,33 miliardy Sk), pričom stredo a východoeurópska divízia tretej najväčšej pivovarníckej spoločnosti na svete zaznamenala 12-% zníženie prevádzkového zisku.

Dôvodom boli podľa výkonného šéfa Heinekenu pre východnú Európu Nica Nusmeiera vysoké výrobné náklady, spomalenie ekonomík a nepriaznivé počasie. Heineken v priebehu posledných 12 mesiacov kúpil 11 pivovarov, vďaka čomu sa mu podarilo v 1. polroku zvýšiť predaj medziročne o 14 % na 1,76 miliardy eur (53,02 miliardy Sk). Teraz podľa Nusmeiera nastal čas konsolidovať tieto akvizície.

Konzumácia piva na vyspelých trhoch ako sú USA a západná Európa stagnuje, zatiaľ čo jeho predaj vo východnej a strednej Európe rastie v dôsledku zvyšovania kúpnej sily a tiež zmeny orientácie zákazníkov z vodky na pivo. V júli Heineken prevzal českú skupinu Drinks Union, ktorá vyrábala pivá Zlatopramen, Březňák, Louny a Dačický a v auguste rozšíril svoje impérium o bieloruský pivovar Rečica. Stredo a východoeurópska divízia, do ktorej patria aj pivovary v Rakúsku, Nemecku a Grécku, sa podieľa 42,5 % na celkovej produkcii skupiny Heineken.

Zdroj: Pluska.sk


Ocenění Švédsko

[úterý, 9. září 2008]

První ročník mezinárodního pivního festivalu, určeného zejména pro hoteliéry a restauratéry, s názvem Gothenburg Beer Festival 2008 se konal ve Švédsku dne 13.06.2008. Zúčastnily se ho pivovary ze zemí jako je Německo, Estonsko, Litva a své zástupce měla kromě dalších i Česká republika. Z tuzemských pivovarů měli své zastoupení Holba, Bernard a pardubický Pernštejn, který získal se svým speciálním pivem Porter 19° první místo v kategorii tmavá silná piva. Porotu zaujal zejména svou plnou, nasládlou a nezaměnitelnou chutí, kterou ocenili zejména provozovatelé restauračních zařízení v hostující zemi tohoto dvoudenního festivalu. Dále se soutěžilo v kategoriích světlý a tmavý ležák a světlé lehčí (anglické) pivo. Porotci mohli vybírat z 93. vzorků. Pořadatelé tohoto festivalu mají smělé plány i do budoucích let, tudíž se můžeme těšit na jistě atraktivní další ročníky. Podrobnosti o festivalu najdete na : www.beerfestival.se

Zdroj: Pernštejn.cz


Porter - připravovaná změna obalu

[úterý, 9. září 2008]

Tmavé speciální pivo Porter se bude stáčet do nevratných lahví 0,33 l. Připravujeme balení 24 x 0,33 l v kartonu s odtrhávací horní částí, dále pak multipack po 7 lahvích, dárkové balení 5 lahví a sklenička a trojpack. Uvedení na trh se předpokládá v říjnu s cílem zalistování do většiny řetězců.

Foto

Zdroj: Pernštejn.cz


Jedním z hlavních partnerů hokejové extraligy bude v nadcházejí sezoně i Budějovický Budvar, n.p.. Lední hokej je pro pivovar klíčovým sportem, který hraje velkou roli v komunikaci značky Budweiser Budvar již od roku 2003. Budweiser Budvar bude tak i letos provázet fanoušky při zápasech jejich oblíbených týmů v Extralize Ledního Hokeje i při zápasech českého národního hokejového týmu. Značka Budweiser Budvar bude i letos „Oficiálním pivem hokejové extraligy“ a „Oficiálním pivem českého hokeje“.

Partnerství s českým hokejem je jedním z našich důležitých marketingových projektů. Umožňuje nám budovat image značky Budweiser Budvar ve spojení s jedním z nejoblíbenějších českých sportů,“ říká Tomáš Chalupský, brand manager značky Budweiser Budvar. „Návštěva hokejového utkání se stává společenskou událostí. Diváci dnes mohou prožívat vzrušení, napětí a radost v komfortním prostředí, které je příjemné pro celou rodinu. Fanouškům nabízí hokejové utkání velmi atraktivní způsob trávení volného času a naše pivo u toho samozřejmě nesmí chybět,“ dodává Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Kromě přítomnosti piva přímo na hokejových stadionech plánuje Budějovický Budvar pro nadcházející sezónu řadu dalších marketingových aktivit spojených s hokejem. Jde hlavně o akční hokejové multipacky, speciální hokejové restaurace Budvar Arény a s nimi úzce související Budvar Cup ve stolním hokeji, který vyvrcholí velkým celostátním turnajem. Budvar Arény jsou originálně upravené prostory ve vybraných restauracích v celé České republice. V každé Budvar Aréně je umístěn stůl pro stolní hokej, podlaha pod hokejovým stolem připomíná ledovou plochu a atmosféru dokresluje i stylová výzdoba na stěnách. Budvar Arény najdete např. v Brně, Českých Budějovicích, Plzni a Praze, ale i v řadě menších měst - Frenštátě pod Radhoštěm, Soběslavi, Třebíči a jinde.

Kromě toho, že budeme pokračovat v aktivitách, které se nám v minulosti osvědčily, chceme spustit zcela nový projekt nazvaný BudvarBaby,“ dodává Tomáš Chalupský. Projekt BudvarBaby (čti „budvar baby“) bude zahájen v listopadu na všech stadionech hokejové extraligy a jeho součástí budou i speciální internetové stránky. Podrobnosti k projektu BudvarBaby budou zveřejněny koncem října.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Čerstvá nabídka z Ruska přinutila náchodské zastupitele znovu odložit prodej Pivovaru Náchod. Kromě firmy Russian tradition je ve hře nabídka ze Slovenska. Pivovar chce i Liberecký investiční fond.

Zastupitelstvo města Náchoda znovu odložilo snahu prodat svůj pivovar Primátor, ve kterém vlastní 100 procent akcií. Po neúspěšném jednání z června, kdy zastupitelé odmítli jeho prodej Libereckému investičnímu fondu (LIF) za 135 milionů, přišla podle informací serveru iHNed.cz o 30 milionů lepší nabídka od ruské firmy Russian Tradition. Další tři nabídky se pohybují okolo 150 milionů korun.

Zastupitelé na konci června nesouhlasili s prodejem Pivovaru Náchod, protože se jim nabídnutá částka pro firmu s ročními tržbami přes 180 milionů korun zdála málo a nesouhlasili s průběhem jednání. Část zastupitelů pak pivovar prodat nechtěla vůbec. Navíc tehdy přišla další nabídka od pivovaru Holba. Ten ji ale později stáhl.

Nenaplněná dohoda Rady města s LIFem zahrnovala zpětný odkup přístavby hotelu Beránek, která nyní pod pivovar patří, za 45 milionů korun. Za samotný pivovar tak cena činila původně 90 milionů.

V polovině července pak radní rozhodli o druhém pokusu prodeje. Soutěž o pivovar otevřela dalším nabídkám a výzvu zveřejnila na internetových stránkách města. Dřívější odpůrci prvního způsobu prodeje se takovým postupem souhlasili.

"Já jsem měl problém ze začátku, že to bylo nabídnuto jedné společnosti, se kterou se hned uzavřela smlouva, která šla do zastupitelstva," uvedl v červenci pro server iHNed.cz náchodský zastupitel Jiří Maršík (KDU-ČSL). "Dnešní jednání rady bylo korektní," řekl tehdy s tím, že souhlasí se starostou Oldřichem Čtvrtečkou (ODS), že město těžko může udržet pivovar ve stávající konkurenci na trhu piva.

Rusové se třemi variantami

Podle zdroje serveru iHNed.cz přišla kromě Rusů nabídka i ze Slovenska. O pivovar má stále zájem také LIF. Ten je mimo jiné spoluvlastníkem pivovaru ve Svijanech. Rusové navíc přišli s různými variantami. Za 100 procent akcií nabízejí 165 milionů, za 50 procent 75 milionů korun.

Náchodský Primátor měl v srpnu také důvod k oslavě. Britský odborný časopis Beers of the World vyhlásil vítězem druhého ročníku soutěže nejlepší piva světa v jedné ze čtyř hlavních kategorií, kategorii ležáků, pivo značky Primátor Exkluziv 16%. V dílčí kategorii nejlepší tmavý ležák byl pak vyhlášen Primátor Dark a v dílčí kategorii nejlepší vícestupňový ležák Primátor Exkluziv 16%. Pšeničný Weizenbier z Náchoda byl navíc vyhlášen druhým nejlepším v kategorii pšeničných piv.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Cvrček


Pivní slavnosti

[pondělí, 8. září 2008]

Nejznámější srbské pivo se jmenuje Jelen. Kde jinde by mělo téci proudem než na bělehradských Pivních slavnostech - na soutoku řek Sávy a Dunaje, a vlastně i Jelena.

Pivní slavnosti v Bělehradě jsou také slavnostmi hudby a zdejších hudebních skupin. Při ústí dvou řek není kolem dokola žádný obytný dům, a tak to mohou pořádně rozbalit. Své místo tu měl i místní tzv. turbofolk, tedy zrockovaná srbská hudba.

Foto

Letošního šestého ročníku Pivního festivalu se zúčastnilo celkem 45 značek zlatavého moku všech světových značek, a samozřejmě také místních a regionálních. Ze srbských značek je nejoblíbenější Jelen, z regionálních černohorské Nikšičko. České barvy hájil budějovický Budvar, který je v Srbsku běžně v prodeji a patří k nejdražším a nejoblíbenějším při slavnostních příležitostech. České značky zastupovalo také plzeňské pivo. Vedoucí stánku mi prozradil:

"České pivo je tady nejlepší, nejlépe se na Beer Festu prodává. Lidi ho tady mají velmi rádi. Chtěli bychom, aby sem do Bělehradu přijeli čeští pivovarníci, všichni by si přáli, aby se ho sem vozilo co nejvíc." Úspěch slavilo i slovenské pivo. "Zájem je veliký, všichni se ptají, kde ho mohou koupit i mimo festival. Tomuto pivu tady předpovídám světlé zítřky."

Na festivalu panovala uvolněná letní atmosféra. Část piva se dávala zdarma a vstup byl také bezplatný. A pokud lidé nechtěli čekat na bezplatné vlny rozdávání piva, zaplatili v přepočtu kolem třiceti korun za půllitr, za irské dvakrát víc.

Mluvčí Beer Festu Tamara Nikoličová okomentovala letošní svátek piva v Bělehradě takto: "Jsme velmi spokojeni s průběhem festivalu i s ohledem na to, že jsme se přestěhovali na nové místo u soutoku našich řek. Obávali jsme se, jak to naši návštěvníci vezmou, byli sentimentálně vázáni na bělehradskou tvrz, kde se v minulých letech slavnosti konaly. Nové prostory se ukázaly být naprosto fantastické, jsou třikrát větší než původní, je tu místo na procházky po březích řek a vyhnuli jsme se příliš velkým frontám u stánků."

Odpoledne a k večeru sem chodily i celé rodiny, a protože se tu prodávaly i hamburgery a hranolky, na své si přišly i děti. Atmosféra byla až pouťová, se stánky se sladkostmi a oříšky a také s popcornem. Zábavu doplňovaly soutěže o nejlepší fotografii, o co nejrychlejší vypití piva pro muže, ženy a družstva a o nejlepší natočení půllitru pro profesionály a známé osobnosti. Ceny tvořilo samozřejmě hlavně a zase pivo.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Jaromír Janev | Foto: Belgrade Beer Fest


Všichni nositelé příjmení Kozel / Kozlová se tuto neděli podívají do Zoo Praha zdarma. Každý, kdo se u vstupu prokáže občanským průkazem a tuto skutečnost doloží, bude 14. září hostem Velkopopovického Kozla. Kromě volného vstupu do zoologické zahrady dostane drobné dárky od Kozla, všichni návštěvníci starší 18 let se navíc mohou těšit na ochutnávku Velkopopovického Kozla.

Volnou vstupenku mohou Kozlovi jmenovci získat v pokladně u kteréhokoliv ze tří vstupů do areálu Zoo Praha, a to na základě kontroly občanského průkazu. Drobné pozornosti a Kozlí občerstvení pro všechny budou návštěvníkům k dispozici v areálu pražské zoo, hned v prostoru hlavního vchodu.

"Značka Velkopopovický Kozel je partnerem Zoo Praha již od roku 2006. V rámci této podpory je navíc sponzorem spřízněných druhů zvířat chovaných v pražské zoologické zahradě, a sice koz kamerunských a kozorožců kavkazských. Jsme rádi, že jedno z nejoblíbenějších českých piv tak může být partnerem jednoho z nejpopulárnějších míst v Praze a příjemného místa odpočinku," řekl Luděk Baumruk, manažer značky Velkopopovický Kozel.

Pivovar ve Velkých Popovicích je dnes součástí akciové společnosti Plzeňský Prazdroj. Více než 133 let vyrábí oblíbené pivo se symbolem sympatického zvířete v logu a již od roku 1939 má svůj vlastní výběh v pivovaru pro kozla s tradičním jménem Olda, živého maskota pivovaru i značky. Před dvěma lety vybudoval pivovar vedle pivovarnického rybníka další výběh, pro druhého kozla - Oldu II. Kozlové z Popovic se tedy stávají partnery svých příbuzných z pražské zoo, koz kamerunských a kozorožců kavkazských.

"Pražská zoo se v posledních letech dynamicky rozvíjí, mnoho odborníků tvrdí, že je to jedna z nejhezčích zoo v Evropě. S tímto rozvojem souvisí i soustavné zlepšování návštěvnického servisu a gastronomických služeb. Jsme proto velmi rádi, že jsme se mohli spojit s takovým kvalitním partnerem, kterým je Plzeňský Prazdroj, jmenovitě značka Velkopopovický Kozel. Jistě to ocení i mnoho našich návštěvníků!" říká Vít Kahle, tiskový mluvčí Zoo Praha.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Podle starosty Oldřicha Čtvrtečky (ODS) není nutné, aby město vypisovalo na prodej pivovaru standardní výběrové řízení. „Je to normální majetkoprávní úkon,“ říká.

* Jak jste zjišťovali, zda nabízené částky skutečně odpovídají hodnotě pivovaru?

Ta metodika vycházela ze zisků pivovaru v minulých letech, samozřejmě jsme se také poptávali lidí, kteří se v takové problematice orientují.

* Klasické ocenění jste si však udělat nenechali?

Ne. Ty nabídky korespondují se skutečnou hodnotou, nejde přece třeba o oceňování Zentivy, aby bylo nutné jít tak do hloubky.

* Co bude hlavním kritériem při rozhodování o nabídkách?

Je to na zastupitelích, ale myslím, že kromě ceny bude hrát roli také serióznost zájemce a to, jakou zajistí pro pivovar budoucnost. Hlavním cílem je zachování výroby.

* Jak je možné, že se bude jednat i o nabídce společnosti Russian Tradition, kterou jste obdrželi více než měsíc po uzávěrce?

Je to rozhodnutí rady. Jedná se o nejvyšší nabídku, a proto jsme rozhodli o jejím zařazení.

* Co je firma Russian Tradition zač?

Podle našich informací je to velký dovozce piva do Ruska, z Česka vozí třeba Krušovice a jsou zastoupeni jednou pražskou advokátní kanceláří.

* Očekáváte, že se dnes pivovar prodá?

Nevím. Ale vzhledem k tomu, že jsme obdrželi novou nabídku, která převyšuje ty stávající, tak může dojít k odročení, protože zastupitelé si budou chtít prostudovat všechny podklady. Pokud ale prodej úplně padne, tak o něm až do konce volebního období (podzim 2010, pozn. red.) jednat nebudeme.

Zdroj: MF Dnes.cz


Irský trh s pivem

[pondělí, 8. září 2008]

Spotřeba piva na jednoho obyvatele Irska patří stále mezi největší na světě, ale produkce mírně zaostává, protože podíl ostatních alkoholických nápojů na trhu stále více narůstá, díky zvýšené konzumaci vín a cidru.

Výrobní společnosti upozorňují na současné změny v tomto oboru potravinářského průmyslu. Celkově je světlé pivo stále vedoucím segmentem, který významně narůstá. Nárůst ve spotřebě cidru v nedávných letech může být porovnáván s mírným nárůstem výstavu světlého piva.

Černé pivo Guinness se stále těší z toho, že je jednoznačně vedoucí značkou na celém trhu s pivem, ale objemy výroby a podíl prodeje postupně odráží situaci podle toho, jak se mění preference mladších spotřebitelů, kteří mají v oblibě světlá piva a cidr.

Heineken směřuje k tomu, aby byl vedoucí značkou mezi světlými pivy. V roce 2005 předstihl Budweiser jako vedoucí značky mezi světlými pivy. Carlsberg je mezi světlými pivy v současné době na třetím místě.

Světlá anglická piva zažívají mírný pokles, což se projevuje u značky Smithwicks, jež je vedoucí značkou tohoto druhu piv a zaznamenává největší pokles.

Tradiční značky jsou vystavovány tlaku od diskontních piv, zvláště díky působení diskontních prodejen v maloobchodní síti. Stále více, oproti předpokladům, pokračuje nárůst výdajů, ale předpokládaná množství do těchto sítí dosahují stále 68 % z celkové distribuce v požadovaných objemech za přesně stanovených smluvních podmínek.

V Irsku tvoří z 80 % celkové produkce prodej těchto značek piv: Guinness, Heineken, Budweiser, Carlsberg, Smithwicks, Miller Genuine Draft, Coors, Stella Artois, Murphy´s a Foster´s.

Zdroj: Agris.cz


«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI