Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

září 2007

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv září 2007


Suroviny zdraží pivo

[středa, 12. září 2007]

Nemilá zpráva čeká na české milovníky pěnivého moku v jejich hospůdkách. Zřejmě všechny pivovary v několika nejbližších měsících zdraží pivo a budou tak následovat Plzeňský Prazdroj.

„Zvýšení cen našich výrobků bude bohužel nezbytné. Důvodem je výrazné meziroční zvýšení cen chmele a sladu,“ uvedl včera Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru, n. p.

Zdražení zmíněných surovin se pohybuje u Budvaru v rozmezí 15% – 46%. „Kvůli zachování trvale špičkové chuti a kvality našeho piva se nechceme uchýlit k nákupu lacinějších náhražek nejlepších českých surovin,“ zdůraznil Samec.

Podle mluvčího Budějovického Budvaru, n. p., rostou i ceny energií a dalších materiálů. Nárůst cen energií se ale snaží pivovar mírnit tím, že průběžně zavádí energeticky úsporné stroje.

„V minulém roce to byla renovace pasterizačních zařízení. Díky tomu nemusíme nárůsty cen energií promítat do konečných cen v plné výši,“ zmínil Samec a poukázal na to, že se tak zmírňuje dopad na spotřebitele. Budvar nové ceny ještě nezná, protože stále vede jednání s klíčovými dodavateli. Mluvčí pivovaru ale nevyloučil, že by zdražení mohlo přijít ještě letos.

Vyšší cenu začne účtovat i druhý českobudějovický pivovar. „Budějovický měšťanský pivovar je stejně jako ostatní pivovary nucen reflektovat rapidní nárůst cen surovin pro výrobu piva. Zdražení piva provedeme do konce roku 2007,“ vyjádřil se za Budějovický měšťanský pivovar, a. s., Daniel Dřevikovský. (Deník)


Po Budvaru musí bolet hlava

[středa, 12. září 2007]

Doby, kdy právo várečné přiděloval obcím monarcha, je dávno pryč. Česko je přesto nadále asi jediným státem v Evropské unii, který podniká v pivovarnictví. A případná privatizace Budvaru bude hodně žhavým politickým želízkem, s nímž se bude ohánět kdekdo napravo i nalevo.

Už to asi začalo. Zprávy, že zlopověstný Dalík vyjednává s ještě zlopověstnějším pivovarnickým gigantem Anheuser-Busch o prodeji jihočeského klenotu, plní stránky novin, přestože je pivovar ještě stále národním podnikem a fakticky půjde privatizovat nejdříve někdy za rok. Představy, že americký moloch koupí s Budvarem i ochrannou známku Budweiser, bránící mu ve vstupu na trh většiny zemí Evropské unie, a následně zaplaví celou Evropu svým nepoživatelným vývarem z použitých ponožek, jsou na jednu stranu k smíchu, na druhou stranu je nepochybné, že jde o hodně. Ne piva, ale peněz.

Pokusy prodat českobudějovický Budvar mají již mnohaletou historii. Nikdy však k finálnímu kroku nedošlo. Na rozdíl od Plzeňského Prazdroje, který je mnohonásobně větší, ziskovější, slavnější a byl privatizován poměrně hladce.

Dnešní zpravodajové málo studují staré historie. Po řadu let vůbec nebyl hlavním uchazečem o Budvar Anheuser, ale jeho americký rival Miller, a tak nedávný pobyt Topolánkova fámula Dalíka v USA mohl mít i trochu jinou adresu, než jakou odhadovaly naše noviny. Miller, jeden z vládců amerického trhu, je součástí nadnárodního gigantu SABMiller, který se může s výrobcem amerického Budweiseru směle měřit a na vyspělých pivních trzích ho dnes směle překonává. Tento původně jihoafrický koncern je také velmi úspěšným vlastníkem Plzeňského Prazdroje. Těžko předpokládat, že si tato největší pivovarnická firma na světě pustí americký Budweiser do vlastního kurníku.

Rozhodně bude dobré, pokud česká vláda vydělá nějaké slušné peníze na tom, že přestane vařit pivo a prodá Budvar někomu, kdo to dovede také. Lze ale čekat, že jí to neprojde jen tak. Bude kolem toho hodně hluku, každý státní úředník spojený s touto privatizací bude cílem lobbistických her a nakonec to skončí nějakým skandálem. Ať už oprávněným, nebo vyfabulovaným neúspěšnou konkurencí vítězného uchazeče.

Bohužel terčem pozornosti budou právě mediálně vděčná střetnutí gigantů a daleko méně se budeme zabývat tím, k čemu získané peníze v rozsahu desítek miliard korun poslouží. A to je v situaci, kdy je kvůli reformní invaliditě v oblasti penzí ohrožena existence dnešních čtyřicátníků po skončení jejich výdělečné aktivity, dost smutné zjištění. Skandálem skončí jistě i vystoupení prezidenta Klause na konferenci OSN o globálním klimatu. Souhlas s jeho hlubokým přesvědčením, že planoucí srdce, žhnoucí zraky a touha zachránit planetu jsou jen politickou hrou o miliardy a biliony z našich kapes, je zatím ve světě ojedinělý. Byť jeho přesvědčení o neomylném směřování trhu k zachování ekologické rovnováhy dávají za pravdu například studie o katastrofálním vlivu nyní preferovaného a z kapes daňových poplatníků dotovaného „ekologického“ využití biomasy v energetice na devastaci deštných pralesů či na intenzivní a neekologické využívání zemědělské půdy. Zelená hnutí pak svým pokračujícím a nezdůvodnitelným odporem k jaderné energetice jen potvrzují všechna dosud pronesená podezření, tedy že jim nejde ani tak o čistý vzduch, ale o prachy napájející ekologický byznys.

Cílem totiž ani náhodou není rozumné hospodaření a ochrana životního prostředí. To jen průmysl vyrábějící větrné elektrárny, solární panely, kotle na šťovík a podobné produkty narazil na přirozené ekonomické meze svého potenciálu a další jeho rozvoj je možný jen s masivními státními dotacemi. A jde o hodně peněz, takže třeba zelený Martin Bursík nemusí mít obavy - Klaus dopadne opravdu jako komik, šašek, který smí říkat pravdu, ale nikdo se na jeho slova ve skutečnosti neohlíží. Jde totiž o nadnárodní zájmy s mnoha nulami před desetinnou čárkou. (MF Dnes)


Vláda nyní Budvar privatizovat nehodlá. V příštích 12 až 18 měsících se zaměří na přeměnu podniku na akciovou společnost. Ve Sněmovně to řekl premiér Mirek Topolánek. Odmítl spekulace, že jeho poradce Marek Dalík o privatizaci Budvaru jedná s firmou Anheuser-Busch, která se s Budvarem pře o ochranou známku.

"Pokud pan poslanec (ODS Vlastimil) Tlustý tvrdí, že v současné době probíhají nějaká jednání Marka Dalíka o privatizaci Budvaru, tak neříká pravdu," prohlásil. Reagoval tak na interpelaci sociálního demokrata Ivana Ohlídala.

Informace o tom, že občanští demokraté s americkou firmou jednají, se objevily v médiích před dvěma týdny.

Podle Topolánka se v říjnu uskuteční výběrové řízení, z něhož vzejde poradce pro transformaci Budvaru ze státního podniku na akciovou společnost. "To není privatizace," uvedl.

Současný statut Budvaru podle něj brzdí rozvoj firmy. "Změna na akciovou společnost neznamená vůbec nic pro případnou privatizaci, jenom snad to, že je možné ji provést," dodal předseda vlády.

Budvar i Ruzyně se promění ve shodném stylu

Podobný proces podle něj podstupuje Letiště Praha a "možná bude" i v případě České pošty. Topolánek dodal, že privatizace Budvaru není na pořadu jednání. Míní však, že privatizaci Budvaru není dobré "démonizovat".

"Společností, které potenciálně mohou koupit Budvar, existuje několik," poznamenal.

Budvar je třetí největší pivovar v České republice a patří mezi přední domácí vývozce piva. Loni zvýšil výstav o pět procent na 1,151 milionu hektolitrů. Vyvezl rekordních 556 tisíc hektolitrů piva, což bylo meziročně o sedm procent více. Pivo distribuuje do více než 50 zemí světa. (iDnes)


Přípravy na privatizaci Budějovického Budvaru, posledního velkého pivovaru v českých rukou, nabírají obrátky. "Není žádným tajemstvím, že o prodeji Budvaru jednal premiérův poradce Dalík s největším zájemcem, americkým pivovarem Anheuser-Busch," řekl HN poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič sice odmítá, že by o privatizaci dosud národního podniku jednali jeho úředníci. Ale už spěchá s výběrem firmy, která vymyslí, jak Budvar převést na státní akciovou společnost - což je první krok privatizace. "Chci výběr udělat co nejdříve," uvedl.

Podle odhadů by za Budvar mohl stát získat až desítky miliard korun.

Jednání pod pokličkou?

Tlustý potvrdil Dalíkovu účast v jednání také včerejšímu vydání německého listu Euro am Sonntag, na což upozornil i zpravodajský server Týden.cz.

"Neřekl jsem, že jednají zrovna teď, tu informaci nemám. Ale to, že Dalík jedná s Anheuserem už dávno, se dobře ví," řekl Tlustý.

Na totéž nedávno upozornil v České televizi i předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek: "Řekl mi to před rokem jeden z mých poradců."

Marek Dalík, nejvlivnější Topolánkův muž, to odmítá. "S Američany nejednám, Tlustý lže," sdělil včera HN.

Jak Paroubek, tak Tlustý, jehož Topolánek zbavil ministerské funkce, mohou mít na zveřejňování zpráv o zákulisním vyjednávání svůj osobní zájem. Současná vláda totiž veřejně prohlašuje, že privatizace bude naprosto průhledná, pod kontrolou veřejnosti.

Ale je pravděpodobné, že diskuse "pod pokličkou" skutečně probíhá. "Vláda dala jasně najevo, že Budvar chce prodat. V takovém případě jak prodávající, tak zájemci určitě vysílají své lidi připravovat půdu," říká jeden z expertů na české pivovarnictví, jenž ale nechce mít potíže se státními úředníky.

Není tu jen Anheuser

Množící se zákulisní zprávy o prodeji Budvaru příliš netěší dlouholetého šéfa pivovaru Jiřího Bočka. "Někdy jsou nepřesné, někdy nepravdivé - a naši obchodní partneři jsou občas v rozpacích. Vysvětlujeme jim, že prodej je běh na dlouhou trať," říká.

Přes tyto potíže se Bočkovi daří zvyšovat vývoz i výrobu. A zároveň už připravuje dokumentaci potřebnou pro další postup privatizace.

O případné ceně za značku Budvaru, kterou tisk udává v rozmezí dvaceti a čtyřiceti miliard korun, odmítá spekulovat. "My jsme si nikdy audit její hodnoty nenechali dělat," prohlašuje.

Budvar není největší pivovar ani v Česku, natož ve světovém měřítku. Hodnota jeho známky ovšem spočívá hlavně v tom, že blokuje světovému gigantu Anheuser přístup na mnoho cizích trhů. Obě firmy se soudí o značku Budweiser, a Češi často vítězí.

Na tom vydělávají i jiné velké firmy. Když vítězství Budvaru zabrání Anheuseru vstoupit do některé země, zůstává tam prostor pro další konkurenci. "To může být důvod, proč Anheuser nemusí být jediným zájemcem o koupi Budvaru. Každopádně to cenu naší firmy ještě zvyšuje," potvrzuje i Gandalovič. (iHNed)


Budějovický Budvar, n. p. oslavil v sobotu 15. září 112. výročí svého založení. V rámci Dne otevřených dveří navštívily areál pivovaru tisíce lidí všech věkových kategorií. Více než 2 400 návštěvníků si prohlédlo výrobní prostory pivovaru a téměř 1 000 lidí shlédlo multimediální expozici „Příběh budějovického piva“. Ostatní se celý den bavili při bohatém kulturním programu.

V rámci Dne otevřených dveří, který se uskutečnil u příležitosti 112. výročí založení pivovaru v sobotu 15. září, přišly do areálu pivovaru Budějovický Budvar tisíce lidí. Tradičně byl obrovský zájem prohlídky výrobních prostor pivovaru s odborným výkladem průvodců. Těchto exkurzí nakonec proběhlo 42, celkem pro více než 2 400 návštěvníků. Zájem budila i multimediální expozice „Příběh budějovického piva“, kterou shlédlo asi 1 000 lidí.

Doprovodný program tvořily především koncerty rozličných hudebních žánrů od dechovky až po hip hop, které probíhaly na dvou hudebních scénách – Budvar a Pardál scéně. „Během Dne otevřených dveří navštívily pivovar lidé všech generací s různým hudebním vkusem. Od oběda až do závěrečného ohňostroje byl areál nepřetržitě plný,“ komentoval akci Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

„Zájem veřejnosti nás velmi potěšil, nakonec nám přálo i počasí a tak v areálu pivovaru panovala po celý den výborná atmosféra. Chtěl bych poděkovat všem návštěvníkům za jejich přízeň našemu pivovaru. Musím poděkovat také zhruba sedmdesáti našim zaměstnancům, kteří se aktivně podíleli na přípravě a průběhu celé akce,“ dodal Petr Samec. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Americký pivovarnický kolos Anhauser-Busch údajně jedná s vládou Mirka Topolánka o koupi českého Budvaru. Zprávu agentury Thomson Financial přinesl server Týden.cz. Američané vedou s jihočeským pivovarem po celém světě letité spory o ochranné známky.

Thomson Financial odkazuje na článek v periodiku Euro am Sonntag, který vyjde v neděli. List se odvolává na nejmenovaného poslance ODS, uvedl Týden.cz.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič zprávu popřel. "V žádném případě jsme o ničem takovém nejednali a nejednáme, ani bych nyní žádné jednání tohoto typu nevedl," řekl serveru iHNed.cz. Vláda podle něj nehodlá nic měnit na původním plánu transformace podniku na akciovou společnost se stoprocentní účastí státu.

"Transformace bude trvat nepochybně poměrně dost dlouho, protože je to složitá operace z důvodu známko-právních práv a podobně. A o tom, jestli se vůbec někdy se stoprocentní státní účastí bude něco dít, zda se to nabídne nějakému strategickému partnerovi, bude rozhodovat vláda až v době, kdy bude vše dokončeno. A to nebude rozhodně dříve než za několik měsíců, možná to bude trvat i déle než rok," upozornil ministr.

Sám se dokonce před nedávnem zaručil, že převod pivovaru na akciovou společnost bude hladký. V případě zpochybnění vlastnických práv ochranné známky piva by skončil v politice. "Je to vážná věc," řekl Gandalovič v ČT začátkem září.

Týden.cz připomněl, že ODS začala po svém nástupu k moci připravovat rozsáhlou privatizaci. Hodnotu značky Budvar odhadl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na třicet miliard korun.

S prodejem ale nesouhlasí ministr pro místní rozvoj a šéf lidovců Jiří Čunek, který dává přednost dlouhodobému výdělku před jednorázovou sumou z prodeje.

Privatizace má naopak podporu ministra financí Miroslava Kalouska, který ale upozornil na citlivou otázku prodeje, kterou je ochrana známky Budvaru.

Budějovický Budvar je třetí největší pivovar v Česku a patří mezi přední domácí vývozce piva. Loni zvýšil výstav o pět procent na 1,151 milionu hektolitrů. Vyvezl rekordních 556 tisíc hektolitrů piva, což bylo meziročně o sedm procent více. Zlatý mok rozváží do více než padesáti zemí světa. (iDnes)


Budvar slaví 112 let od založení

[středa, 12. září 2007]

Budějovický Budvar, poslední český státní pivovar, si o víkendu připomene 112 let od svého založení. Sobotní oslavy doprovodí prohlídky pivovaru a multimediální expozice o historii výroby piva v Českých Budějovicích. Loni akci ke 111. výročí pivovaru navštívilo přes 10 000 lidí, z toho čtvrtina si prohlédla zázemí pivovaru, informovali zástupci podniku.

Budvar je třetí největší pivovar v Česku a patří mezi přední domácí vývozce piva. Loni zvýšil výstav o pět procent na 1,151 milionu hektolitrů. Vyvezl rekordních 556 000 hektolitrů piva, což bylo meziročně o sedm procent více. Pivo distribuuje do více než 50 zemí světa.

Největším vývozcem je Plzeňský Prazdroj, následují Pivovary Staropramen. Čtvrté místo za Budvarem pivovaru Krušovice.

Budějovický Budvar byl založen v roce 1895 jako Český akciový pivovar. První várku 200 hektolitrů piva zde sládek Antonín Holeček uvařil 7. října 1895. Během následujících 15 měsíců dosáhl výstav 51 000 hektolitrů a dále se zvyšoval.

Vyvážet pivo začal Budvar již v roce 1897 a v roce 1918 byl pátým největším v zemi. O dvanáct let později byla zaregistrována ochranná známka Budvar. V roce 1946 byl pivovar znárodněn a majetkem státu je dosud.

Pivo už od krále

Historie výroby piva v Českých Budějovicích sahá do 13. století, kdy král Přemysl Otakar II. udělil městu při jeho založení právo várečné. Měšťané tak mohli vařit pivo pro svoji potřebu a posléze jej začali i prodávat. V roce 1495 byl ve městě založen měšťanský pivovar, který byl koncem 18. století vydán měšťanům. Tím vznikl Měšťanský pivovar, v té době jediný v Českých Budějovicích.

Vstupné do pivovaru je zdarma. Bezplatná bude i doprava do areálu historickým trolejbusem, který bude návštěvníky vozit od 9.30 hodin každou hodinu od nádraží k Budvaru a zpět. (Českobudějovický deník)


Masné krámy otevře Mikuláš

[středa, 12. září 2007]

Mikulášovou veselici s průvodem plánují českobudějovičtí radní k letošnímu slavnostnímu znovuotevření pivnice Masné krámy. Scénář je nastíněný, chybí jen to hlavní. Dokončit rekonstrukci legendární restaurace, která je už pět let zavřená. Zatím to nedovolovaly spory mezi spolumajiteli, naposledy stavební povolení oddálila majitelka sousedního objektu.

Bude to velkolepé

„Stavební povolení je teď právoplatné. Krajský úřad zrušil odvolání. Příští týden projednáme se stavební firmou harmonogram,“ řekl šéf Správy domů města České Budějovice Ladislav Volf, která organizačně zajišťuje práce. Podle generálního ředitele firmy MANE stavební Bohumila Staška plánuje město otevření pivnice velkolepě. Na jednání na radnici se například dověděl, že chce radnice otevřít Masné krámy večer 5. prosince průvodem od zimního stadionu až k restauraci v Krajinské ulici. U zimního stadionu se totiž bude otevírat další atrakce - obchodní a kancelářské City Centrum, stavba za tři čtvrti miliardy korun. Jedním z jejích sponzorů je firma E. ON, která zde bude mít kanceláře a podporuje českobudějovický prvoligový hokej podobně jako Budějovický Budvar. Pivovar je zase budoucím provozovatelem Masných krámů. „Začneme teď hlavní práce na interiéru a kuchyni,“ uvedl ředitel Stašek.

Masné krámy mají s městem a Budějovickým Budvarem patnáct spolumajitelů. Po složitých jednáních se všichni dohodli, že rekonstrukci zajistí město, ale každý do ní vloží prostředky podle svého podílu. Shoda vázla na snaze Budvaru koupit další podíly pivnice. Jeden z největších podílníků Josef Dušek namítal, že po případné privatizaci Budvaru by mohl Masné krámy ovládnout americký pivovarnický koncern Anheuser Busch. Město mu nakonec dalo za pravdu a letos jeho zastupitelé schválili podmínku, že pokud bude chtít Budvar svůj podíl prodat, musí ho nejdřív nabídnout Budějovicím.

„Radnice připravuje oslavu otevření, ale nikoho už nezajímá, že pět let zdržení zavinili úředníci její a stavebního úřadu,“ řekl Dušek. (MF Dnes)


Budějovický Budvar, n.p. právě vstupuje do páté hokejové sezony v pozici oficiálního partnera Extraligy ledního hokeje a české hokejové reprezentace. Toto partnerství patří již po několik let k hlavním sponzoringovým aktivitám Budějovického Budvaru, n.p.

Spolupráce Budějovického Budvaru s českým hokejem na celostátní úrovni začala v roce 2003. „Spojení mezi hokejem a Budějovickým Budvarem je přirozené. Český hokej je jedním z nejúspěšnějších českých sportovních odvětví, stejně tak jako Budějovický Budvar je jedním z nejúspěšnějších českých pivovarů,“ komentuje partnerství Tomáš Chalupský, brand manager značky Budweiser Budvar.

Spojení Budějovického Budvaru s hokejem je dlouhodobé. Pivovar již řadu let podporuje českobudějovický hokejový klub. Od sezony 2003/04 se Budějovický Budvar stal také jedním z partnerů Extraligy ledního hokeje a hokejové reprezentace České republiky. Pivo Budweiser Budvar je díky tomu „Oficiálním pivem extraligy“ a „Oficiálním pivem českého hokeje“. Pivo z Budějovického Budvaru si mohou fanoušci vychutnat na většině extraligových stadionů. „Jsme rádi, že fanouškům můžeme k napínavé a atraktivní hokejové podívané přímo na stadionech nabídnout i oficiální pivo českého hokeje,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Hokejové téma bude Budějovický Budvar i nadále využívat ve své reklamě. V minulosti byly velmi úspěšné hokejové multipacky (balení po 10 lahvích) a proto s nimi počítá i v této sezóně. Pro fanoušky je připravena řada dalších aktivit. Velkou pozornost bude Budějovický Budvar věnovat speciálním webovým stránkám www.budvar.tv s hokejovými soutěžemi, tapetami a pohlednicemi. Jako výhry budou pro fanoušky na budvar.tv připraveny například originální hokejové dresy a další hokejové dárky. Důležité místo v hokejových projektech budou mít i letos Budvar Arény a celostátní turnaj ve stolním hokeji Budvar Cup. Budvar Arény jsou originálně vybavené hokejové salónky nebo upravené prostory ve vybraných restauracích v celé České republice. V každé z nich mají konzumenti našeho piva možnost zahrát si stolní hokej. Dnes je jich v provozu celkem 33. Fungují např. v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Praze, Plzni, ale i v řadě menších měst - Třebíči, Frenštátě pod Radhoštěm aj. V každé Budvar Aréně je umístěn stůl pro stolní hokej, podlaha pod hokejovým stolem připomíná ledovou plochu a atmosféru dokresluje i stylová hokejová výzdoba na stěnách. Budvar Arény jsou také dějištěm celostátního turnaje ve stolním hokeji Budvar Cup. „Budvar Cup pravidelně vrcholí těsně před mistrovstvím světa. Hráči v některých provozovnách Budvar Cupem doslova žijí. A po skončení turnaje si pak mohou vychutnávat následný šampionát,“ doplňuje Tomáš Chalupský. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Ve hře je především ochranná známka Budvar, o kterou se Česko soudí s USA. Ministr zemědělství Petr Gandalovič prohlásil, že garantuje hladký převod národního podniku Budějovický Budvar na akciovou společnost. Pokud by se přitom zpochybnila vlastnická práva ochranné známky piva, skončil by v politice. "Je to vážná věc," řekl Gandalovič v České televizi.

Budějovický Budvar je poslední pivovar v rukou státu. Podle návrhu vlády by se z něj zhruba do roka měla stát akciová společnost. Pokud by přitom byla zpochybněna právní kontinuita následnické společnosti a tím vlastnictví ochranné známky Budvar, mohlo by to firmu oslabit ve sporech s americkou skupinou Anheuser-Busch o tuto známku. "To je tak vážná věc, že to budu garantovat vlastní politickou kariérou," přislíbil v Otázkách Václava Moravce ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS.

"Známka Budvar je velká národní hodnota a její zpochybnění by byla velká politická vina," dodal. Podle opozice je transformace prvním krokem před budoucí privatizací velkého pivovaru. "Vrabci na střeše si šuškají, že zájemcem o Budvar je právě skupina Anheuser-Busch," řekl v televizi stínový ministr zemědělství Michal Hašek s odkazem na článek v deníku Blesk.

Stát není od toho, aby provozoval pivovar

Sociální demokraté jsou rozhodně proti privatizaci. Tento krok do budoucna ministr zemědělství nevyloučil. Stát podle něj není od toho, aby provozoval pivovar. Slíbil ale, že kvalita tohoto piva zůstane zachována. "V budoucnu je o vstupu strategického partnera nutné uvažovat. Stanovím takové podmínky pro budoucího strategického partnera, aby byla kvalita piva zachována," řekl Gandalovič v televizi.

Budějovický Budvar patří k největším exportérům piva. Loni zvýšil hrubý zisk o 15 procent na 267,2 milionu korun. Zároveň vzrostl i výstav, sládci loni vyrobili 1,152 milionu hektolitrů piva, což je meziročně o pět procent více. Tržby podniku loni vzrostly o dvě procenta na zhruba dvě miliardy korun.

Letos v červnu Budějovický Budvar neuspěl proti americké pivovarnické společnosti Anheuser-Busch v sérii sporů, které se týkaly používání označení "Budweiser" a "Bud" pro jiné výrobky než pro pivo. (iDnes)


V Kostelci připravují vykulení

[úterý, 11. září 2007]

Pivovar v Kostelci nad Černými lesy je již několik let známý kulturním i společenskými akcemi, které jsou v jeho zdech připravovány. Do starých industriálních prostor se chodí za divadlem, výstavami, probíhají zde oslavy dne dětí a ve stylové krčmě si můžete uspořádat třeba i svatební hostinu. Na sobotu 15. září je pro zájemce připravené seznámení s téměř již zapomenutým řemesle. O komponovaném programu vypráví spolumajitel pivovaru Milan Starec.

Připravovaná akce je zaměřená na staré řemeslo, které s výrobou piva úzce souviselo. Jaký má ale smysl dnes v době nerezových sudů?

„Bednářské řemeslo patří neodmyslitelně k pivovarnické a sladovnické tradici našeho státu a čím jiným se můžeme chlubit před celým světem než pivem. Toto řemeslo je prakticky zmizelé a když nebudu počítat bednáře, co vyrábí vinné sudy, tak pivovarští bednáři by se jisto jistě nechali spočítat na prstech jedné ruky. V kosteleckým pivováru jsou zcela ojedinělé bednářské exponáty a dvě původní sklepní prostory byly opět naplněny původními dřevěnými sudy. A to se vším všudy. Tak jak to bývalo kdysi se všemi detaily. S používáním těchto dřevěných sudů se zatím nepočítá ve výrobě piva, a proto musí být každoročně tzv. vysklepeny a bednářsky ošetřeny. Z tohoto důvodu vznikla tradiční akce tzv. Vykulení ležáckých sudů. S tím jsou spojeny další atrakce a zábava. Nosným programem však zůstává bednářské a tradiční pivovarské řemeslo. Alespoň každý pochopí, proč se zpívá ´a já pořád kdo to tluče a on to bednář na obruče´. Názorně to předvedou bednářští mistři Láďa Bešťák a Jára Šesťák a jejich pumpauchové Tomáš, Karel a Zdeněk.“

Dá se, pochopitelně přibližně říci, kdy se bednáři oddělili od jiných řemeslníků, kteří pracovali se dřevem?

„No, asi když byly potřeba sudy. Dřív to byli bečváři. Nebyly železné obruče, ale rákosové. Muselo být něco strašného, jak to utěsnit.“

V kosteleckém pivovaře nejde o první tématickou akci. Připravujete ještě nějaké další?

„Akcí tady probíhá spousta s různým kulturním zaměřením. Takto tematická a zaměřená je však pouze tato. Nebudu počítat posvícení a podobné známé akce. Dále se tady snažíme pořádat akce spíše "obrozenecké" a ponouknout lidi k zamyšlení a vzpomenutí našich velikánů. Vloni jsme například udělali vzpomínkovou akci k příležitosti výročí 150 let od úmrtí našeho obrozence s velkým O Karla Havlíčka Borovského apod.“

Součástí vykulení bude tradiční hodokvas. Co všechno v pivovaře návštěvníky čeká? Pouze kulinářské zážitky?

„Zajímavostí je připraveno mnoho. Mimo prezentace bednářského řemesla na nádvoří čeká na děti staročeská střelnice, kolotoč a dětský skákací hrad. Přijede několik zajímavých autoveteránů, bude velkoplošné promítání filmů souvisejících s pivovary. Na diváky čeká pohádka Dařbuján a Pandrhola a hlavně kultovní Postřižiny. Snad již klasickou součástí podobných setkání je pivovarská tombola a bohatá nabídka občerstvení. Gurmáni jistě nepohrdnou pečenou krkovicí na ohni, buřty na černém pivu, pečeným selátkem, delikatesami z udírny, bramboráky, klobáskami, kuřecí stehny, kyselými pochutinami nebo vařenou kukuřicí.“

V Kostelci se dlouhé roky vařilo pivo. Pamětníci říkají, že bývalo velice kvalitní a pivovar nabízel na trhu několik druhů. Dočkáme se zase něčeho takového?

To je na dlouhé povídání, ale určitě ano. Vždy to byl náš prvotní záměr. Ale když se někde bourá nějaký pivovar a jsou tam zajímavé zbytky technologií, tak jdou všechny věci stranou a zachraňujeme. To jsou ta zdržování ohledně našeho vaření piva. Ono přivézt někde z dáli třeba parní stroj není sranda.

I ten, kdo kolem pivovaru jen prochází, si všimne, že je postupně opravován. Co je hotové a co ještě budete dělat? Podobné stavební úpravy nejsou právě laciné. Z čeho to vše vlastně financujete? Daří se vám získávat nějaké dotace?

Dotace se daří částečně získávat na polygonální mlat, protože to je památka chráněná státem. Na jiné dotace jsme zatím nedosáhli.

Klasické pivovarské řemeslo dýchá nostalgií zašlých časů, ale doba, ve které žijeme, je spíše o vydělávání peněz nebo budování profesního růstu. Kde se ve dvou ještě mladých majitelích Kosteleckého pivovaru bere nadšení, se kterým se zabývají snahou o záchranu starých tradic, zvyků a řemesel?

To je těžká otázka. Každý se ubírá nějakým směrem a záleží jen na síle jeho poslání, zálibách, práci či jak to nazvat. Bláznovství. Jak kdo chcete. Když člověk prošel více jak tisíc starých pivovarů, které třeba ukončily svou činnost i před třicetiletou válkou, a sleduje architekturu, zbytky technologií, um našich předků, tak nejde nechtít to ukázat i dalším lidem. (Neviditelný pes)


Tři tucty sudů a tisíc lidí. To jsou základní údaje z Pivovarských slavností, které se v sobotu uskutečnily na nádvoří pivovaru v Kutné Hoře. „Počasí nám sice úplně nepřálo, ale nálada byla úžasná. Nádvoří pivovaru bylo plné a také program se nám podle ohlasu návštěvníků vyvedl. Po roční pauze jsme slavnosti udělali opět přímo v pivovaru a skutečně se vyvedly,“ hlásil bezprostředně po akci Zdeněk Siblík, ředitel pivovaru Kutná Hora, který patří do skupiny Drinks Union.

Milovníci zlatého moku si přišli skutečně na své. „ V ceně vstupného byla dvě piva zdarma. A navíc jsme pro tuto akci uvařili speciální kvasnicový ležák,“ dodal Zdeněk Siblík. Výrobu piva si dokonce návštěvníci mohli sami prohlédnout přímo v prostorách pivovarské varny, spilky a ležáckých sklepů. „Zájem byl obrovský,“ konstatoval ředitel pivovaru.

K pivovarským tradičně slavnostem patří také dobrá zábava. Letos však navíc jeden z návštěvníků odnesl 100.000 korun, jako hlavní výhru letní spotřebitelské soutěže s pivem Dačický. „Jan Císař převzal šek na 100.000 z rukou ředitele pivovaru Zdeňka Siblíka. Nebyl však jediný, kdo v soutěži vyhrál. Další desítky výherců si odnesly také hodnotné ceny,“ dodal marketingový manažer značky Dačický Jan Sedláček.

Program na pivovarském nádvoří začal již v poledne. Slavnostmi provázel známý moderátor a labužník Ivan Vodochodský. Postupně se na pódiu vystřídaly bavič Václav Upír Krejčí, skupiny Steamboat Stompers, Brouci Band - Beatles revival, Lucie revival a Děda Mládek Illegal Band. (Tisková zpráva Drinks Union)


Tmavý Dačický je v letošním roce skutečně ve formě a sbírá jednu cenu za druhou. Další vítězství si přivezl z víkendové Žatecké dočesné, kde v odborné degustaci porazil všechny své konkurenty v kategorii tmavá výčepní piva. „V letošním roce jde již o druhou odbornou degustaci, ve které jsme zvítězili a třetí cenu celkem. Je více než zřejmé, že tmavý Dačický je skutečně kvalitní poctivé české pivo. Jsem hrdý na všechny mé spolupracovníky, kteří v našem pivovaru pivo vaří,“ řekl Zdeněk Siblík, ředitel pivovaru Kutná Hora ze skupiny Drinks Union.

Na druhém místě se za Dačickým umístil jihlavský Ježek, třetí pak skončila další značka ze skupiny Drinks Union, tmavý výčepní Březňák. Navíc čtrnáctistupňový světlý speciál Březňák zvítězil také ve své kategorii speciálů a Zlatopramen 11, také ze skupiny Drinks Union, vyhrál kategorii jedenáctek. „Tři ocenění z takovéto soutěže je pro naše sládky, sklepmistry, vařiče a všechny ostatní, kteří se kolem výroby našich piv pohybují, obrovským uznáním,“ pochvaluje si výrobně-technický ředitel skupiny Drinks Union Daniel Váša.

Pro tmavého Dačického je to celkem již letošní třetí cena. Obhájil již vítězství ve své kategorii na pivovarských slavnostech v Táboře, druhé místo pak obhájil na Slavnostech piva v Českých Budějovicích.

„Z umístění máme obrovskou radost. Naše piva Dačický totiž vaříme skutečně poctivě, klasickým způsobem a z těch nejlepších ingrediencí. Je vidět, že naše péče slaví úspěch. Tmavé pivo prostě vařit umíme a naše poctivá práce přináší ovoce,“ řekl nový sládek pivovaru v Kutné Hoře Jan Hejra. (Tisková zpráva Drinks Union)


Braník má nového majitele

[pondělí, 10. září 2007]

Společnost ING Real Estate Development rozšířila své portfolio o další projekt. Od společnosti Pivovary Staropramen a. s. odkoupila areál bývalého pivovaru Braník. Kupní smlouva byla podepsána na základě vítězství ING Real Estate Development ve výběrovém řízení.

"Pozemek o velikosti zhruba 5 ha je v tuto chvíli částečně zastavěn objekty bývalého pivovaru. Naším záměrem je vybudovat z této dnes nevyužívané lokality atraktivní místo, do kterého se vrátí příjemný duch metropole," uvádí Renáta Kodadová, tisková mluvčí společnosti ING Real Estate Development. Podoba budoucího areálu bývalého pivovaru bude přizpůsobená plánované změně územního plánu.

"V tuto chvíli není o finální podobě projektu rozhodnuto. Předpokládáme zde rezidenční výstavbu doplněnou o potřebnou občanskou vybavenost, maloobchod a další služby," prozrazuje Renáta Kodadová.

Areál bývalého pivovaru Braník se nachází ve velmi dobře dostupné oblasti Prahy 4. Blízkost centra města nabízí budoucím obyvatelům dobrou dopravní obslužnost, nedaleký les pak klidovou zónu.

"V našem plánu rozhodně počítáme se zachováním lesa a také s rozšířením zelených ploch. Vzhledem k nedaleké rekreační oblasti okolo Vltavy nebo golfovému areálu v Hodkovičkách chceme zachovat příjemný ráz této lokality a zdůraznit její perspektivu pro život v metropoli."

Výroba piva byla v pivovaru Braník ukončena v závěru ledna letošního roku. Původní majitel - Pivovary Staropramen - ji přesunul do pivovaru Staropramen na Smíchově. (iHNed)


Atraktivní hudební program a oslava 100miliontého hektolitru piva přilákaly tuto sobotu téměř 10 tisíc návštěvníků na festival Staropramen SmíchOff Summer. Pivo včetně speciálně připraveného kvasnicového Staropramen Granátu se točilo ze 70 kohoutů. Od odpoledních hodin zněla ze dvou pódií hudební produkce celkem jedenácti kapel nejen českých, ale i zahraničních. Nadšení návštěvníci si za slunečného počasí mohli vychutnat k pivu Staropramen také skutečné hudební lahůdky.

Z domácích kapel se představili pražští Support Lesbiens, ústečtí UDG, Gipsy.cz s frontmanem Radoslavem „Gipsy“ Bangou, Roe Deer, Clou, Southpaw, Cocotte Minute a táborští Sunshine. Velký úspěch sklidili i zahraniční hosté, punk-rockoví Horkýže Slíže ze slovenské Nitry a francouzská La Phaze. Vrcholem celého programu byli velmi očekávaní belgičtí Hooverphonic, kteří za velkého potlesku návštěvníků v zaplněném dvoře pivovaru, první část hudebního festivalu SmíchOff Summer zakončili.

Tímto festival Staropramen SmíchOff Summer nekončil. Oslava pokračovala od 23:00 v Retro Music Hall taneční párty s produkcí známých evropských DJs, Giuseppe Ottavianiho z Itálie, německého dua Cosmic Gate a sympatického holanďana Benjamina Batese.

„Chtěli jsme posunout slavnosti pivovaru směrem k festivalovému formátu. Návštěvníci si jistě užili vystoupení špičky české klubové scény i zahraničních hudebních kapel,“ pochvaloval si Daniel Musialek, brand manažer značky Staropramen.

Staropramen SmíchOff Summer navázal po roční pauze, kdy v pivovaru Staropramen probíhala rozsáhlá modernizace, na tradici populárních Slavností Staropramen. Zároveň byl SmíchOff Summer oslavou stomiliontého hektolitru piva, který se v pivovaru Staropramen od první várky v roce 1871 až doposud uvařil. Jubilejní hektolitr oslavil spolu s přítomnými přípitkem z hlavního pódia vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Modernizaci za více než 700 miliónů korun dokončil po roce a půl smíchovský pivovar Staropramen. Její součástí bylo vybudování nové stáčecí linky, skladových prostor a také převzetí výrobní technologie z pivovaru Braník, kde byla výroba ukončena. Pivo této značky se nyní vaří ve Staropramenu.

Podle mluvčí Pivovarů Staropramen Michaely Trýznové má společnost po uzavření Braníka v Česku dva výrobní provozy - Staropramen a Ostravar.

"Nová stáčecí linka je určena pro potřeby domácího trhu," uvedl vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux. Její instalace začala v listopadu 2006, v únoru 2007 začal zkušební provoz. Zařízení je schopno naplnit až 16 lahví za sekundu a podle Staropramenu se řadí do skupiny těch nejvýkonnějších v Evropě.

Výrobu v Braníku firma ukončila v závěru ledna. Podle výrobního a technického ředitele Pivovarů Staropramen Františka Šámala rostoucí výstav branického pivovaru vyžadoval modernizaci výroby, kterou závod vzhledem ke své uzavřené poloze a statusu kulturní památky neumožňoval. Areál Braníka získala ve výběrovém řízení společnost ING Real Estate Development, jež v objektu plánuje výstavbu bytů.

Nynější modernizace Staropramenu navázala na předchozí etapy, při nichž byla v roce 1997 v pivovaru zprovozněna nová varna a v roce 2004 instalovány nové cylindrokonické tanky na výrobu piva.

Pivovary Staropramen s patnáctiprocentním podílem na domácím trhu jsou druhým největším producentem piva v České republice. Patří do skupiny InBev, přední světové pivovarnické společnosti. (Novinky)


Hooverphonic přijedou na smíchovské pivo

[pondělí, 10. září 2007]

Smíchovský pivovar Staropramen chystá návrat k pivním slavnostem. V sobotu 22. září se v jeho areálu uskuteční hudební festival SmíchOff Summer, na kterém kromě domácích kapel vystoupí také hosté ze zahraničí. Festival navazuje po roční pauze na tradici šesti ročníků populárních červnových Slavností Staropramen, na něž se v roce 2005 dostavilo 13 tisíc návštěvníků, kteří zvládli vypít tři sta hektolitrů piva ze stovky píp.

Letošní akce se odehraje přímo nádvoří pivovaru, který v posledních dvou letech prošel rozsáhlou modernizací. Část oslav bude probíhat také u Pivní pohotovosti v ulici Svornosti. Od 13 do 22 hodin bude hrát živá hudba. Hlavní hvězdou bude belgické trio Hooverphonic, které na začátek příštího roku chystá nové album.

Z Francie dorazí francouzská electro-punková formace La Phaze a ze Slovenska punkoví recesisté Horkýže Slíže. Z domácích kapel do atmosféry říznou Sunshine, Support Lesbiens, Gipsy.cz, Cocotte Minute nebo Clou.

Hodinu před půlnocí se oslavy přesunou do vinohradského klubu Retro Music Hall, kde se předvede německé tranceové duo Cosmic Gate, italský tranceový DJ Giuseppe Ottaviani nebo Benjamin Bates z Holandska, jehož specialitou je tech-house.

"SmíchOff Summer bude také oslavou stomiliontého hektolitru piva, který se v pivovaru od první várky v roce 1871 až doposud uvařil. Jeho výroba připadá právě na září," upozorňuje vrchní sládek Zdeněk Lux.

Kromě muziky bude tahákem také kvasnicový Staropramen Granát, který je k dostání pouze u příležitosti slavností. Vstupenky na SmíchOff Summer v ceně 200 Kč pro areál pivovaru Staropramen a v ceně 200 Kč pro areál Retro Music Hall jsou k dispozici v obvyklých předprodejních sítích. (iDnes)


Plní především ty, které si zákazníci přinesou sami, před plněním soudky ještě vysanitují. Doba plnění i se sanitací je do 20 minut. Pokud zákazník soudek nemá, mají v oběhu vlastní soudky, které nenesou logo pivovaru a jsou zapůjčovány oproti záloze. Narážecí jehly nepůjčují.

Přesto je nejlepší si dopředu zavolat a domluvit se, jelikož pan majitel bývá často mimo pivovárek a potom nemá kdo soudek stočit. Ceny piva jsou jako na čepu v restauraci v současné době 11° za 18,- Kč, 12° za 20.- Kč a 13° za 22.- Kč za 0,5 l.

[Soudky] 13:14 [permalink] [reaguj]


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI