Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

září 2006

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv září 2006


Slovenská pivní scéna přijde o jedno z nejznámějších piv. Nizozemská společnost Heineken se totiž rozhodla uzavřít svůj slovenský pivovar Gemer v Rimavské Sobotě. S touto značkou přitom bylo možné se velmi často setkat například ve slovenských horách.

Důvodem opatření, kvůli kterému přijde o práci 95 lidí, jsou klesající prodej a silná konkurence na slovenském trhu.

"Heineken na Slovensku soustředí výrobu piva pouze do města Hurbanovo," uvedl mluvčí Roman Krajniak.

Společnost Heineken již dříve zrušila produkci piva v Martině a Nitře. Podle Krajniaka přesune Heineken do konce roku svou slovenskou centrálu z Nitry do Hurbanova a Bratislavy, což povede k zániku 60 administrativních míst. Firma rovněž ohlásila výrazné zvýšení výroby piva v Hurbanovu.

Pivovar v Rimavské Sobotě ukončí provoz po 40 letech. Heineken ho ovládl v roce 2000 a investoval do něj desítky milionů korun. Investice směřovaly například do rozšíření výroby sladu a skladových prostor. Závod vyráběl více než 300.000 hektolitrů piva ročně.

Heineken je podle objemu prodeje čtvrtým největším producentem piva na světě a prodává své produkty ve 170 zemích. V roce 2003 vstoupil rovněž do rakouské firmy BBAG, čímž se jeho součástí stala společnost Starobrno, jeden z největších českých pivovarů. (iDnes)


Tři tisíce malých piv bilo vypito během 12 vteřin. Největší pivní preclík upekli Ústečáci.

Více než čtyři a půl tisíce návštěvníků se v sobotu 9. září sešlo v areálu letního kina v Ústí nad Labem, kde společnost Drinks Union pořádala tradiční Pivovarské slavnosti. „ Při celodenní akci bylo v provozum 34 výčepů včetně již tradiční pivovarské cisterny.Kromě „vlajkové lod- piva Zlatorpamen- mohli dospělí návštrěvníci ochutnat i značky Březňák, Louny a Dačický. informoval Jan Vyleťal, manažer produkce marketingu , společnosti Drinks Union.

Největší zájem podle Vyleťala byl pochopitelně o Zlatopramen 11. „Snad každý návštěvník slavností si chtěl dát alespoň jedno pivo, které dělá slávu celému regionu. Nemalý zájem byl ale také o kutnohorské pivo Dačický, které není v našem regionu běžně dostupné,“ dodal.

Na letošních slavnostech vystoupili například finalista Superstar Petr Bende se skupinou, Michal David,Petra Černocká , Verona či Ivan Hlas. Největší ovace diváků však sklidili Jakub Smolík , kterého z pódia odvezli motorkáři z klubu Halley Davidson a na závěr pak italský zpěvák Davide Matioli . „Mě osobně asi nejvíc zaujali naši zpívající sládci, kteří společně s Michalem Davidem zazpívali hymnu Zlatopramene,“ uvedl prokurista skupiny DRINK UNION Josef Vejlupek.

Se zájmem návštěvníků se setkaly soutěže. „Některé výkony jedlíků utopenců , či pivního sýra byly skutečně obdivuhodné,“ uvedl Vejlupek. Velký zájem byl také o slavnostní přípitek malým pivem na závěr slavností. Z podia si s návštěvníky připil i primátor města Ústí n.L. Mgr.Jan Kubata , který odpoledne spolu s předsedou představenstva DRINKS UNION a.s. RNDr.Milanem Haganem slavnosti zahájil.

„ K závěrečnému přípitku jsme dali do oběhu speciální průhledné kelímky 0.3 l, do kterých se v průběhu těchto slavností běžně nečepovalo. Po vyčíslení jejich spotřeby jsme došli k závěru, že závěrečného přípitku s malým pivem se zúčastnilo na 3.000 lidí,“

- řekl Antonín Kny z pořádající pražské agentury. Moderátor Ivan Vodochodský to změřil na stopkách : přípitek trval něco přes 11 vteřin. Tento populární kuchař a gurmán si však ze slavností odnesl zcela jiný zážitek : „Nejlepší na slavnostech byly utopence od pana Doranta! Jednu čtyřlitrovou sklenici, která zbyla po soutěži jsem dokonce na pořadatelích „vyžebral“.

Na slavnostech také padl jeden oficiální rekord, který byl zapsán do Knihy českých rekordů. Firma INPEKO upekla největší pivní preclík v České republice. Byl ve tvaru brýlí a podle sdělení Roberta Zauera z agentury Dobrý den měřil 177x 98 cm a vážil 10,5 kg. Celý program slavností byl zakončen ve 22 hodin velkolepým ohňostrojem, speciálně upraveným na hymnu Zlatopramene “Žízeň je krásná“. (Tisková zpráva Drinks Union)


To, čo sa niekoľko týždňov verejne povrávalo, sa dnes stalo skutočnosťou. Predstavenstvo spoločnosti Heineken Slovensko totiž rozhodlo, že od 4. septembra prevádzka pivovaru v Rimavskej Sobote nebude pokračovať a spoločnosť sústredí celú svoju výrobnú kapacitu do pivovaru v Hurbanove. Deje sa tak v rámci komplexného projektu optimalizácie výrobných kapacít, obchodných i podporných činností spoločnosti.

Informoval nás o tom PR manažér spoločnosti Heineken Slovensko a.s. Roman Krajniak. Podľa jeho slov dotknutých bude 95 zamestnancov rimavskosobotského pivovaru. Snahou spoločnosti však bude kompenzovať dôsledky týchto opatrení v maximálnej možnej miere pre dotknutých zamestnancov. „Týmto zamestnacom je ponúknuté 3 až 6-mesačné odstupné, ktoré bude závisieť od počtu odpracovaných rokov v spoločnosti. Špeciálne skupiny, vrátane osamelých rodičov, starajúcich sa o dieťa, budú mať okrem tohoto odstupného nárok aj na dodatočné odstupné. Tieto záležitosti budú dohodnuté na stretnutí s odborármi. Navyše sa im budeme snažiť pomôcť nájsť si prácu prostredníctvom nášho personálneho oddelenia. Zabezpečíme im aj školenie, ktoré im pomôže ľahšie sa zorientovať na trhu práce,“ uviedol R. Krajniak.

Zastavenie prevádzky pivovaru bude mať za následok opätovné zvýšenie nezamestnanosti v Rimavskej Sobote. Zmierniť túto situáciu by mohol len príchod veľkého zahraničného investora. Mnohí obyvatelia tejto „hladovej“ doliny v to už po odchode Dräxlmaiera prestávajú veriť… Obyvateľov nášho mesta však zaujíma aj ďalší osud budov a majetku zatvoreného pivovaru. (Sobotnik)


O areál někdejšího pivovaru v Jarošově projevila zájem uherskohradišťská radnice. Jaké plány radní s někdejším regionálním fenoménem mají, zůstává zahaleno tajemstvím.

„Rada má za úkol prověřit situaci. Rozhodně nechceme obnovit výrobu piva,“ ubezpečil starosta Libor Karásek.

Město považuje podle Karáska někdejší vyhlášený podnik za svou dominantu, navíc má se současným vlastníkem nedořešeny některé majetkové vztahy. Další motivací, proč o jeho získání hodlá usilovat, je silnice procházející středem pivovaru k nedalekému sídlišti. „Uzavřena byla v šedesátých letech. Ve hře je i tento dopravní aspekt,“ tvrdí starosta. Jarošovský pivovar ukončil po více než třech stoletích existence provoz v minulém desetiletí. V současnosti patří komplex ústecké společnosti Drinks Union, která je čtvrtou největší pivovarnickou skupinou v zemi. Zachována zůstala sladovna, část objektů slouží nájemcům jako sklady. Všechny pokusy prodat areál v dražbě zatím ztroskotaly. „Naposledy neprojevil zájem jediný zájemce,“ potvrdil Jiří Kozumplík z aukční kanceláře Realitas. Vyvolávací cena byla tehdy stanovena na dvanáct milionů korun.

„Případnému zájmu města se bránit nebudeme. Na druhou stranu nás nic netlačí k prodeji za každou cenu,“ podotkl mluvčí Drinks Union Josef Vejlupek. Firma nadále vyrábí na severu Čech někdejší jarošovské pivo podle původní receptury. Deseti a dvanáctistupňové pivo se čepuje v Jarošově v pivovarské restauraci a na dalších třech místech v regionu.

„Část produkce vyvážíme i do Německa. Trh, který kdysi Jarošov obhospodařoval, je ale nenávratně ztracen,“ zdůraznil Vejlupek.

Jarošovský pivovar vznikl v roce 1688. V době největší slávy produkoval kolem tří set tisíc hektolitrů piva ročně, dvě třetiny produkce mířily za spotřebiteli na Slovensko a do Polska. Jarošovské pivo chutnalo na přelomu 19. a 20. století také u císařského dvora ve Vídni. V roce 1900 dokonce získalo zlatou medaili na světové výstavě v Paříži.

V polovině minulého desetiletí se dostal pivovar díky rockové skupině Argema dokonce do hudební hitparády. Jen o něco později však rozhodl nový majitel o nerentabilnosti provozu a podnik uzavřel. (MF Dnes)


Radegast den letos lámal rekordy

[čtvrtek, 21. září 2006]

Návštěvnický rekord padl v sobotu na tradiční akci Radegast den v Nošovicích. Pohanské hry, jak zněl podtitul akce, přilákaly do sídla známého pivovaru dvacet tisíc spokojených návštěvníků, což je nejvíce v dosavadní historii.

Díky atraktivnímu programu a slunečnému počasí padl i další ostře sledovaný rekord v počtu vypitých piv. Čepovalo se na třiceti místech a vypilo se celkem 36 360 půllitrů zlatavého moku.

Radegast den nabídl návštěvníkům pestrý program. Na pódiích se vystřídali Peter Nagy, Ivan Mládek, Jan Nedvěd, Jiří Schmitzer, Pepa Streichl a regionální hudební skupiny. Přímo v areálu pivovaru vyrostla sportovní scéna s volejbalem, šipkami a kuželkami. Novinkou bylo pohanské městečko, v němž si návštěvníci mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak žili naši předkové.

"Na Radegast den jsme uvařili sto dvacet hektolitrů speciálního kvasnicového piva. Polovina z toho je světlý kvasničák, polovina novinka - polotmavý kvasničák Pohan, který podle mých informací návštěvníkům velice chutnal," uvedl šéf nošovického pivovaru Ivo Kaňák.

Obrovský zájem byl tradičně o exkurzi pivovarem. "Průvodci byli v jednom kole," uvedl manažer značky Milan Gába. Zároveň připomněl, že Radegast je jedním z mála pivovarů, kde je možné na vlastní oči zhlédnout, jak se pivo vaří. "Zejména v západní Evropě je běžné, že se člověk dostane jenom do návštěvnického centra a způsob výroby mu zůstává utajen. My se naopak snažíme ukázat návštěvníkům co nejvíce," doplnil.

Sobotní akce se líbila Radimu Kozlovi z Nižních Lhot. "Chodím sem každým rokem. Je dobře, že pivovar dělá takovou akci pro lidi a hlavně své zákazníky. Aspoň ukáže, že je silnou firmou v našem regionu," pochvaloval si Radim Kozel. Na dni Radegastu nemohl chybět ani Ivo Ševčík z Frýdku-Místku. Ten sbírá sklenice pivovaru Radegast. "Ve své sbírce jich už mám na sedm desítek," prozradil Ivo Ševčík, který se zúčastnil siláckých soutěží v pohanském městečku. (Moravskoslezský deník)


Jak se k výtkám pivařů staví výrobce, jsme se ptali manažera Radegastu Iva Kaňáka. Jak dlouho pivo v nošovickém pivovaru zraje, nám sice neprozradil, neboť je to údajně součást utajovaného know-how, možnost, že by se doba zrání v době většího výstavu piva za letních veder zkracovala, ale zcela vyloučil odkazem na technologický postup.

Jaká je doba ležení a zrání ležáku v sezoně a mimo ni?

„Plzeňský Prazdroj a. s. nerozeznává ve svých technologiích a postupech odlišnosti v průběhu roku. Přísnost výrobních standardů vyráběných značek je základním pilířem systému řízení kvality ve firmě. Dodržování výrobních norem a receptur je totiž předpokladem standardního finálního produktu. Systém plánování v naší fi rmě je na špičkové světové úrovni. Je nastaven tak, že požadavky zákazníků jsou základním podkladem pro expertizy obchodníků, ke kterým se přidají definované kapacity pivovarů, marketingové aktivity značek a samozřejmě, kvalitativní standardy pro výrobu piva. Výsledkem je vyvážený produkt, uváděný na trh v letní sezoně i v ostatních měsících roku. Nejinak tomu je i letos. Nejkvalitnější distribuční síť, která skýtá třináct obchodně distribučních center, nám pomáhá být co nejblíže zákazníkům a zvládat skokové změny v odbytu. Pivovar Radegast má optimálně vyváženou kapacitu jednotlivých provozů, která je projektována na sezonnost, se kterou musí počítat všechny pivovary v České republice.“

Kolik je jednotek hořkosti v Radegastu Premium, konkrétně jaký je rozdíl mezi současností a zhruba rokem 1988?

„Pokud jde o popisy technologických postupů a receptury, tak ty jsou předmětem chráněného know-how každé společnosti a náš pivovar není výjimkou. Na druhé straně kdykoliv vyhovíme každému zájemci prohlédnout si naše provozy a seznámit ho se základními informacemi o výrobě piva v Nošovicích. Jednou z aktivit je i Radegast Den, který letos pořádáme 16. září a jehož součástí je samozřejmě i prohlídka pivovaru. Radegast je značka, jejíž chuťový profil (hořkost, plnost, sladkost, říz atp.) je dlouhodobě stejný a pod pečlivou, několikanásobnou kontrolou. Změna profilu je velmi složitá věc a nikdy jsme neměli důvod, abychom k ní přistoupili, protože zákazníci jej chtějí mít právě takový, jaký je.“

K jakým došlo změnám v technologii výroby piva po příchodu nového vlastníka SABMiler?

„Po akvizici společností SABMiller k žádným změnám v technologii nedošlo. Pivovar Radegast se doladil a vyprofi loval v devadesátých letech a chuťový profi l byl vždy určujícím prvkem pro jeho investiční rozvoj.“

Užíváte technologii HGB, používáte při výrobě piva emulgátory, stabilizátory a potravinářská barviva?

„HGB je osvědčenou technologií, užívanou všemi moderními pivovary a má dlouhodobou tradici i v našich pivovarech. Je pevně zakotvena v technologických standardech a v žádném případě nemá vliv na senzorický profil hotového piva. Stabilizace, kterou používáme, je rovněž technologicky osvědčeným standardním postupem a je součástí procesu filtrace. Za žádných okolností do piva nepřidáváme emulgátory nebo něco podobného. Dlouhodobě vynikající chuti a vůně, skvělé barvy a řízu docilujeme použitím těch nejkvalitnějších surovin – českého sladu, žateckého chmele a jedinečné vody z Beskyd.“ (Morava24)


Radegast den k oslavě konce léta připravil již počtvrté pro všechny své příznivce a návštěvníky pivovar Radegast ve svém areálu v Nošovicích. Pivovar Radegast se stejně jako v předcházejících letech opět zcela otevře pro nejširší veřejnost i s bohatým doprovodným programem již od deseti hodin dopoledne a návštěvníci se mohou bavit na čtyřech programových scénách.

Letos se ocitnou v dobách, kdy první Slované, vedení praotcem Čechem, dorazili do české kotliny. Soutěžní disciplíny jsou jako vystřižené z časů, kdy nad celým krajem bděl bůh Radegast. " Radegast je bůh pohanský, proto jsme pro letošní oslavy zvolili téma pohanských her, které návštěvníky vrátí o tisíce let zpátky. V pravé nefalšované pohanské vesnici nahlédnou do dob dávno minulých a mohou si leccos ze života našich předků vyzkoušet na vlastní kůži," přiblížil letošní pojetí slavností manažer značky Radegast Milan Gába.

V pohanské vesnici budou k vidění ohňoví mágové, věštkyně, lovci, řemeslníci, barbarští siláci i prostí lidé dávných časů se svými radostmi i starostmi. Muži se mohou předvést v siláckém trojboji, nošení kanců nebo střelbě z luku a dalších disciplínách. Za nejlepší výkony budou samozřejmě všichni odměněni. Ti nejúspěšnější kusem čerstvě upečeného prasete a speciálním kvasnicovým pivem. V ležáckém sklepě totiž právě dozrává kromě tradičního světlého kvasnicového piva také speciální polotmavý " kvasničák", který byl uvařen poprvé pro tuto příležitost. " Na pohanských hrách musí být pohanské pivo. Uvařili jsme jej 120 hektolitrů, určitě chybět nebude," tvrdí manažer Radegastu Ivo Kaňák. Již od deseti hodin dopoledne je pro celé rodiny na několika scénách připraven kulturní program, jehož hlavními hvězdami letos budou známý herec Divadla Ypsilon a svérázný písničkář Jiří Schmitzer, Jan Nedvěd, Peter Nagy, Banjo Band Ivana Mládka, Ivan Hlas, ostravský bluesový bard Pepa Streichl či diskofunková kapela Kuličky štěstí a mnozí další. Poprvé bude také představeno kompletní Radegast městečko, jehož dominantou je socha boha Radegasta v nadživotní velikosti. Bude bude dohlížet na dění v městečku, kde si mohou soutěžící týmy vyzkoušet netradiční sportovní disciplíny, mezi nimiž si můžete najít bungee running, horolezeckou stěnu a další atrakce.

A kdo chce vidět, kde se jeho oblíbené pivo vaří, může absolvovat exkurzi po nejzajímavějších provozech, o kterou je každoročně obrovský zájem. Připraveno je patnáct průvodců.

Až do areálu pivovaru v Nošovicích mohou zájemci přijet historickým parním vlakem Radegst Expres, který odjíždí z Ostravy - hlavního nádraží již v 9 hodin ráno a po celý den pak bude pravidelně jezdit z Frýdku- Místku do Nošovic a zpět. Další vlaky budou dráhy vypravovat z Frýdku- Místku každou hodinu až do 18 hodin. Mezi Frýdkem- Místkem a Nošovicemi bude po celý den jezdit i autobusová kyvadlová doprava. Jízdní řády historického a speciálně vypraveného vlaku najdete na www. radegast. cz.

Loni zavítalo na Radegast den téměř čtrnáct tisíc návštěvníků, kteří během slavností vypili třicet tisíc piv. " Uvidíme, zda Bůh hojnosti Radegast letos přiláká do své bašty více příznivců. Jen aby nám vyšlo počasí," dodává manažer značky Milan Gába. (Moravskoslezský deník)


Nová pravidla pro jízdu na silnicích, zavedená na začátku července, skokově zvýšila spotřebu nealkoholického piva z produkce společnosti Plzeňský Prazdroj. Přísný bodový systém spolu s horkým počasím zvedl červencový prodej značky Radegast Birell meziročně o 40 procent. Na středeční tiskové konferenci to oznámil ředitel pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj Ivo Kaňák. (iHNed)


Holba bodovala na Dočesné

[čtvrtek, 21. září 2006]

Letos si pivovar Holba odvezl z žatecké dočesné hned 2 medaile, které získala Holba Šerák a Ambrosius Gold. Holba Šerák se stala 3. nejlépe hodnoceným pivem v příslušné kategorii dle stupňovitosti, kde o umístění bojovalo celkem 18 jedenáctistupňových piv.

Třetí místo pak získal v kategorii světlých ležáků Ambrosius Gold, který Holba prodává v obchodních řetězcích pod privátní značkou. Jeho úspěch je o to cennější, že obhájil medaili v silné konkurenci 37 vzorků, mezi nimiž byla zastoupena také značková piva.

Získané ocenění je důkazem toho, že piva privátních značek mohou držet vysokou kvalitu a záleží pouze na výrobci, jaké vlastnosti bude daný zlatavý mok mít. U obou piv z produkce pivovaru Holba byla vysoce ceněná nejen jejich chuť a vůně, ale také lahodná hořkost i dojem po napití.

Holba Šerák je vlajkovou lodí pivovaru a její roční produkce dosahuje 180 tisíc hl. Na trh ji výrobce dodává v sudech, lahvích i plechovkách. Ambrosius Gold jde do prodeje pouze v lahvích a to v celkovém objemu okolo 10 tisíc hl ročně.

Letošní tradiční Dočesné, která se každoročně koná při příležitosti sklizně chmele se zúčastnilo celkem 34 pivovarů. Na 250 degustátorů, tentokrát z řad odborníků i vybraných zástupců veřejnosti, hodnotilo celkem 167 vzorků piv. (Web Holba Hanušovice)


Nejen logem či slogany, ale nově i vlastní hymnou se může pochlubit hanušovický pivovar Holba. Skladba oslavuje jeho produkci - ryzí pivo z hor, po jehož ochutnání se podle skladby rozezní v duši konzumenta andělů sbor. Hanušovický pivovar se proslavil několika netradičními projekty.

"Hymna vzešla ze soutěže. Vyhlásili jsme ji, protože nám lidé sami posílali nahrávky na téma pivo Holba a v poslední době se nám začaly hromadit," uvedla vedoucí marketingu pivovaru Alena Chylová.

V klání se sešlo 26 nahrávek nejrůznějších stylů. Odborné porotě složené ze zástupců pivovaru, odborníků a muzikantů se nejvíce zalíbila hudba Víta Hansliana a text Ivana Krajíčka z Brna. "Jejich skladba má výstižný a přitom lehce zapamatovatelný text s líbivou muzikou," řekla Chylová.

V textu hymny se objevuje podle ní prvek vlastenectví a slova oslavující ryzí pivo z hor. "...jen jednou ochutnáš to pivo z hor, v duší se rozezní andělů sbor. Štěstí a láska je tvoje volba, srdcem svým miluješ pivo Holba," stojí mimo jiné v textu skladby.

Pivovar bude hymnu pouštět při slavnostních událostech, soutěžích či prezentacích závodu. "Nebude to ovšem tak, že by při ní museli naši zaměstnanci stát v pozoru a salutovat. Chtěli bychom ale, aby hymnu znali naši štamgasti, a když si budou chtít v restauraci zazpívat, zpívali by právě ji," usmála se Chylová. Zájemci si mohou hymnu pivovaru Holba poslechnout na internetových stránkách firmy.

Hanušovický pivovar se kuriozitám rozhodně nebrání. Například v roce 2003 začal posílat na hřebeny Jeseníků horskou pivní záchranku vybavenou velkými batohy, v nichž se chladí soudky naplněné pěnivým mokem, který je určen vyčerpaným turistům. Pivovar také vaří pro významné události pivní speciál Šerák Speciál se stupňovitostí 13,51. Právě tolik měří nedaleká jesenická hora Šerák. (iDnes)


Jste milovníci piva a zajímá vás, jak se takové pivo vyrábí? Potom se můžete zastavit v hanušovickém pivovaru Holba, kde se koná v pátek od tří hodin odpoledne až do večera exkurze, která návštěvníkům osvětlí ledacos z jeho výroby.

V pivovaru však nebude nouze ani o jinou zábavu. Prohlídky totiž budou doprovázet herecká vystoupení a chybět nebude ani muzika. O tu se postará skupina Holátka.

Pivní akce pokračuje také v sobotu od 14 hodin, kdy se v Hanušovicích konají pivovarnické slavnosti. Ty nabídnou návštěvníkům desítky výčepních zařízení a stánků s občerstvením a specialitami k pivu. Loni se vypilo 320 sudů piva a přišlo více než 6,5 tisíc lidí.

"Pokud bude přát počasí, počítáme s tím, že návštěvníků bude letos ještě více," říká manažerka marketingu Alena Chylová.

K slavnostem patří také doprovodný program, který moderuje Patrik Hezucký. Na návštěvníky bude čekat řada nejrůznějších soutěží, ale také několik hudebních vystoupení. Největší hvězdou bude populární skupina Turbo, která se podělí o pódium se skupinami Holátka, Yesblues, Ahoy a Bladex.

"Pozvali jsme takové kapely, které by mohly oslovit široké věkové spektrum návštěvníků," řekla mluvčí pivovaru Hana Matulová a dodala, že na své si přijdou také vyznavači sportu. Na akci totiž mohou prověřit své tělo na speciální horolezecké stěně.

Pivní slavnosti skončí ve 23 hodin ohňostrojem. Po akci bude vypraven speciální vlak z Hanušovic do Šumperka. Vstupenky lze až do dneška zakoupit ve vzorkové prodejně pivovaru, skladu Fontána Šumperk, v infocentrech v Šumperku, Zábřehu, Králíkách a Jablonném za cenu čtyřicet korun. Na místě se bude vstupenka prodávat za padesát korun. (iDnes)


Mimořádnou příležitost zavítat do pivovaru letos využilo rekordních 8 500 lidí. Slavnosti spojené s dny otevřených dveří pořádal pivovar letos potřetí. Vedení společnosti ji hodnotí jako mimořádně úspěšnou, což dokládá nejen návštěvnost, ale také zdařilý program a výborná organizace akce. Pivovar se postaral dokonce o noční dopravu lidí z Hanušovic do Šumperka tím, že zajistil speciální vlakovou posilu.

„Že je o akci zájem, naznačil počet návštěvníků již v pátek. Odpoledne jsme zahájili program komponovaných exkurzí do provozu a hostům nabídli příjemné posezení při poslechu oblíbené Bludověnky, Holátek a skupiny Aniseneptej. To bylo počasí ještě dost nejisté, zato v sobotu se zcela vyjasnilo, což z velké míry ovlivnilo letošní rekordní návštěvnost,“ říká managerka marketingu Alena Chylova. Sobotní zábavu roztočil hudební koktejl v podání skupin Holátka, Yesblues, Ahoy, Bladex, zakončený vystoupením populárního Turba. Pestrý program pokryl celý areál pivovaru. Jeho hlavní část, plná soutěží, her a zábavy probíhala na hlavním nádvoří a moderoval ji Patrik Hezucký. V provozu bylo několik desítek výčepních zařízení a na čepu Holba Classic, Holba Šerák, ležák Holba Premium a taky slavnostní Šerák Speciál 13,51 stupně. „ Letos jsme poprvé uvařili nejen světlý, ale také tmavý speciál. Dokonale si s ním vyhrajeme a výsledkem je pak jeho lahodná plná chuť, dokonalý říz i příjemná hořkost. Mimořádně se povedl a tak se po něm jen zaprášilo,“ komentuje sládek pivovaru Luděk Reichl. Holbu Šerák speciál vaří v Hanušovicích dvakrát ročně, vždy na pivní slavnosti a při příležitosti založení pivovaru na Vánoce. Jeho stupňovitost je symbolická a vychází z výšky jesenického kopce Šerák 1351m. Během slavností se vypilo na 330 sudů piva. Stejně jako loni se čepovalo nejen ryzí pivo z hor, ale také Zubr a Litovel. Součástí programu byla rovněž expozice vojenské techniky, kterou dodalo Vojenské muzeum v Králíkách

Pozitivní je jistě charitativní pozadí akce, z níž část výtěžku ze vstupného podpoří oblastní charitu Dětský Klíč ze Šumperka a stacionář Šimon Jeseník. (Web Holba Hanušovice)


V Zubru se sešli pivovarníci z celé ČR

[čtvrtek, 21. září 2006]

U příležitosti zasedání komise pro základní suroviny, kterou pořádá VUPS, se v pivovaru Zubr sešlo 45 pivovarských odborníků z celé republiky. Přednášky a prezentace, které se týkaly mapování kvality dodávaných surovin, doplnila exkurze do provozu pivovaru Zubr. Hosté pozitivně hodnotili nejen novou varnu, ale i celkové řešení areálu a jeho úpravnost. (Web Zubr Přerov)


P.S. Zubr Přerov má nový design webové prezentace


Pivo z Vyškova chutná Indiánům

[středa, 20. září 2006]

Je to asi dva roky, co na stole ředitele vyškovského pivovaru Jiřího Piňose zazvonil telefon, a když zvedl sluchátko, ozvalo se zhruba toto: "Jsem Čechoameričan a chtěl bych dovézt do Spojených států vaše pivo." Moravská značka si brzy získala obdiv a Indiánům pivo chutná.

"V první chvíli jsem si myslel, že si ze mne nějaký kamarád dělá legraci nebo mne chtějí nachytat v nějakém pořadu. Když jsem ale zavolal na telefonní číslo zpátky, zjistil jsem, že je to pravda a obchodník z Chicaga má o naše pivo opravdu zájem," vzpomíná Jiří Piňos, jak začala obchodní jednání malého moravského pivovaru s Amerikou.

Pivo muselo v Americe nejprve do laboratoří

Než tam však poslali první kontejner s lahvovým pivem, museli vyřídit spoustu formalit, protože Spojené státy si svůj trh velmi chrání a pivo muselo i na rozbor do tamních laboratoří. Nakonec se však obchod uskutečnil, pivo přeplulo na lodi přes oceán a dnes je k dostání mimo jiné i v New Yorku, Philadelhpii a dostalo se už také do indiánských rezervací.

"Indiánům, a nejen jim, velmi chutná. Není moc hořké a to mají Američané raději," říká Robert Mareš z Chicaga. I když se narodil a odmalička žije v Americe, popovídat by si s ním mohl i člověk, který anglicky neumí ani slovo. „Je legrační, že Češi mi nikdy nevěří, že jsem z Ameriky. Otec však pochází z Klatovska a doma jsme mluvili česky,“ vysvětluje.

A jeho otec přišel i na nápad vozit pivo z Moravy. "Zkoušeli jsme u vás i jiné pivovary, ale byly s tím problémy. Pak jsem si vzpomněl, jak jsem v mládí sloužil na vojně ve Vyškově a že i tam byl pivovar," vzpomíná George Mareš.

Američané chtěli na láhve oranžovou etiketu

Vloni se sem dokonce přijel podíval a nestačil se divit, jak se od té doby zdejší pivovar změnil. „Pamatuji se, že to bývala taková ošklivá budova a i to pivo nebylo moc dobré. Teď je pěkně upravený a pivo vaří velmi kvalitní,“ říká George Mareš a chválí jak jeho ředitele, tak i sládka.

Aby se pivo z Vyškova do Ameriky vůbec dostalo, museli nechat vyrobit láhve o obsahu 0,355 litru, které požaduje tamní trh, balí se i do jiných kartonů a pořídili si i vlastní etikety.

"Vybrali jsme si na ni oranžovou barvu. Ve specializovaných obchodech bývají tisíce druhů piv z mnoha zemí světa, a v regálech tak etiketa s tak výraznou barvou lépe vynikne," říká Robert Mareš.

Zákazníky lákají i na husitské války

A protože bez reklamy by v Americe neobstáli, prozradil, že zákazníky navíc lákají i na husity a Napoleona. "Máme visačky i knížečky, kde se píše o husitských i napoleonských válkách. Hodně lidí od nás teď jezdí do Česka a zajímá je i jeho historie," dodal. (iDnes)


Může mít pivovar šanci na úspěch i v oblastech, kde pro drtivou většinu obyvatel platí absolutní zákaz požívání alkoholu? Šéfové pivovaru Černá Hora věří, že ano a chtějí proniknout na trhy Blízkého východu. Od příštího roku proto plánují rozjet výrobu nového typu nealkoholického piva.

"To na rozdíl od těch současných nebude obsahovat vůbec žádný alkohol," uvedl generální ředitel pivovaru Jiří Fusek. Obliba nealkoholického chmelového nápoje podle něj bude stoupat i v evropských zemích.

Černohorský pivovar plánuje ročně vyrobit 2000 až 4000 hektolitrů nového typu nealkoholického piva. Velká část výroby by měla směřovat do muslimských zemí Blízkého východu, kde je prohibice.

"Pokud se ale budou zpřísňovat silniční zákony v evropských zemích, očekáváme zvýšený odbyt i tam," řekl Fusek. Novinka pivovaru je určena také všem milovníkům hořkých nápojů nebo třeba nemocným lidem, co mají alkohol zakázaný od lékaře. V budoucnu by podle Fuska mohly nealkoholická piva tvořit deset až 15 procent výroby pivovarů.

Technologii výroby piva s nulovým obsahem alkoholu zatím pivovar střeží. Prozradí jej až koncem letošního roku, kdy na něj získá ochrannou známku.

"Výroba takového piva je náročnější na energie i na suroviny. Obsahově je však plnohodnotné jako běžné dvanáctistupňové pivo, jen s tím rozdílem, že je bez alkoholu," vysvětlil Fusek. I přes nákladnější výrobu by se cena nealkoholického piva neměla výrazně lišit od běžných takzvaných birelů. (iDnes)


Od pondělí bude jihomoravský pivovar Černá Hora vyrábět nové šestnáctistupňové pivo 1530. Tento název připomíná datum prvního písemného doložení pivovaru. Podnik jej chce vyrábět jako doplňkový speciál, očekává výrobu kolem 2000 hektolitrů ročně. Pivo bude slavnostně pokřtěno 30. září na Pivní pouti při příležitostí desátého výročí akciové společnosti.

Černohorský pivovar patří s jednoprocentním podílem na českém trhu k největším z malých pivovarů v ČR. Letos plánuje na trh dodat přes 160.000 hektolitrů piva. Právě pivní speciály jsou podle Fuska šancí pro malé pivovary. Zájem o nové šestnáctistupňové pivo mají už odběratelé ve Finsku a Spojených státech. Pivní novinka se objeví také na tuzemském trhu. (iHNed)


Zajímavá akce Měšťanského pivovaru

[úterý, 19. září 2006]

Od konce září připravuje Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s. další zajímavou akci.

„Bude se týkat našeho piva 12° REBEL Original Premium. Při koupi pěti kusů piv bude jeden kus zdarma. Tato akce bude označena na korunkách lahví a vyrábíme speciální letáky, které se přichytnou na přepravku, takže akce bude na obchodech dobře vidět,“ sdělil Jiří Vorlíček.

REBEL Original Premium má největší podíl na prodeji lahvového piva z brodského pivovaru.

„Jedná se o český ležák vyráběný klasickou technologií a v obchodech nepatří zrovna k nejlevnějším pivům. Touto akcí chceme zákazníka přimět k ochutnání piva REBEL a získat si jeho přízeň. S touto akcí se zákazník může setkat v celé maloobchodní síti a ve vybraných velkoobchodech,“ dodal Jiří Vorlíček. (Web Rebel)


Ve čtvrtek 31. srpna 2006 se konala v Žatci tradiční degustační soutěž piv z celé České republiky.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s. získal zlatou medaili v kategorii Ležák tmavý.

Tento výrobek havlíčkobrodského pivovaru, který byl dříve určen zejména pro export, získal v posledních dvou letech čtyři významná ocenění, včetně cen v soutěžích nejprestižnějších (Pivní pečeť ČR, Pivo České republiky).

"Díky jedinečnosti a prvotřídní kvalitě se zájem spotřebitelů na tuzemském trhu zvýšil natolik, že můžeme zařadit toto pivo do stále nabídky i pro místní restaurace, tedy nyní nabízíme tmavý ležák REBEL jak v lahvích, tak v sudech." uvedl Jiří Hušek, ředitel Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s.

Nově si mohou zákazníci tmavý ležák REBEL z brodského pivovaru ochutnat vedle pivovarského hostince REBEL v Brodě také v restauraci U Kubínů v Přibyslavi nebo Na Rynku v Havlíčkově Brodě. (Web Rebel Havlíčkův Brod)


Havel si prošel pivovar

[úterý, 19. září 2006]

Při své návštěvě Havlíčkova Brodu navštívil prezident Václav Havel pivovarský hostinec, kde se sešel s ředitelem Měšťanského pivovaru Jiřím Huškem. " Václav Havel se zajímal o výrobu piva. Sám pracoval v minulosti v trutnovském pivovaru, kde pivo filtroval, a proto znal kvasnicové pivo," uvedl Jiří Hušek. Na závěr své návštěvy se prezident, stejně jako moderátor Václav Moravec, podepsal na památku na zeď hostince. Svůj podpis připojil na zeď i o dva dny později další host Letní žurnalistické školy, senátor a bývalý válečný zpravodaj Jaromír Štětina. (Noviny Havlíčskobrodska)


Pivo Bernard jako šperk

[úterý, 19. září 2006]

Rodinný pivovar Bernard se v letních měsících představil s novou reklamní kampaní nazvanou "ŠPERK". V odborných časopisech Strategie a Marketing&Media v hodnocení venkovní reklamy v červenci 2006 obsadily motivy první a druhé místo.

Přestože pivovar Bernard opustil dříve používanou někdy kontraverzní kampaň "Svět se zbláznil, držte se. Bernard" spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard nevyloučil, že se k ní ještě vrátí: "Pokud se objeví zajímavé téma, bude dostatečně aktuální a bude vyjadřovat náš názor, rádi jej použijeme. V současné době jsme se však rozhodli, představit pivo Bernard jako šperk."

"Pro mne je jednoznačným vítězem reklama na Bernard s naprosto jednoznačným a inteligentním sdělným poselstvím." hodnotí Tereza Pošepná accont executive z Mather Communications, Marketing & Media 37/2006

"Bernard se zaleskl jako šperk." hodnotí Yaro Pružinec z Young&Rubicam Praha art director senior, Strategie 37/2006

"Zlato prostě přitahuje zlato, aneb ten nejsprávnější způsob jak ukázat jedno z nejlepších českých piv". Dejan Stajnberger, kreativní ředitel EURO RSCG Prague. (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Pivovar zve na Den piva

[pondělí, 18. září 2006]

V sobotu se na nádvoří pardubického pivovaru od 14 do 24 hodin uskuteční 14. ročník slavností s názvem Velký den piva.

Akce začne průvodem ve 14 hodin od obchodního centra Grand přes třídu Míru do pivovaru.

„Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení skupin Pernštejnka, Pádlo a Teplá Buchta, diskotéku s Pájou Cejnarem nebo mnoho soutěží. Novinkou v programu je 1. ročník mistrovství v pojídání tlačenky na čas,“ řekl vedoucí obchodního oddělení Miloš Flégr.

Deset soutěžících bude mít půl hodiny na to, aby snědli co nejvíce plátků tlačenky nakrájené po 2 centimetrech. „Myslím, že vítěz by mohl „zpracovat“ kolem dvaceti centimetrů tlačenky,“ prozradila svůj tip obchodní referentka pardubického pivovaru Pavlína Pištorová.

Vítěz získá 100 piv Pernštejn a ani další „jedlíci“ neodejdou s prázdnou.

Program bude dále zpestřen prohlídkou historických vozů, šermířským vystoupením a ohňostrojem.

Velký den piva je další ze série akcí konaných pivovarem Pernštejn. Letos již v pivovaru proběhlo pálení čarodějnic a na Pernštýnském náměstí akce s názvem Pernštejn 2006.

Pardubický pivovar se může opřít o tradici vaření piva, která sahá až do přelomu 15. a 16. století.

V pivovaru, předaném v roce 1531, do majetku obce, měli právo várky ti, kteří vlastnili ve městě dům.

Od roku 1650 se měšťanskému pivovaru stal konkurencí pivovar zámecký. Rychlý rozvoj průmyslu a obchodu v 19. století vyžadoval i v tomto oboru zcela nový přístup, a proto tradici městského pivovaru převzal akciový pivovar Pardubice, založený roku 1871. Stavba nové budovy byla zahájena v srpnu 1871 a už v dubnu 1872 se začalo s vařením piva.

V roce 1891 se začalo vyrábět tmavé pivo 19% Porter, v té době nejsilnější pivo na kontinentě.

Po první světové válce došlo k velkým úpravám pivovaru. Například nová varna, jedna z nejmodernějších v Čechách, umožňovala stále větší produkci, takže v roce 1930 dosáhla výroba vrcholu v podobě sto tisíc hektolitrů piva.

Hned následující rok se zde konal celostátní pivovarsko-sladařský sjezd.

Po druhé světové válce se pivovar stal majetkem státu a byl jím spravován až do roku 1993, kdy se stal opět akciovou společností. (MF Dnes)


Liberecké pivo Konrad opět zabodovalo. Polotmavý ležák z vratislavického pivovaru získal v rámci degustace piv Dočesná 2006 v Žatci zlatou medaili.

"Úspěšné bylo i speciální čtrnáctistupňové pivo, které obsadilo rovněž první místo. Potvrdilo tak své umístění z června 2006, kdy na Slavnostech piva v Českých Budějovicích získalo ocenění Pivo České republiky 2006," řekl obchodní ředitel Pivovaru Hols Jaroslav Toman.

Degustace piv v Žatci se zúčastnilo 34 pivovarů se 74 vzorky piv v 10 kategoriích. Již 49. ročník žatecké Dočesné se uskutečnil 31. srpna a 1. září. (Liberecký den)


Zlatopramen i v Japonsku

[sobota, 16. září 2006]

Pivo Zlatopramen z produkce firmy Drinks Union prorazilo na japonský trh. „V průběhu léta partner naší společnosti v Japonsku výrazně zvýšil objednávky Zlatopramene. Kuriozitou je, že rostoucí zájem se odehrál výlučně prostřednictvím internetového obchodu,“ sdělil exportní manažer Drinks Union Adrian W. Šaroch.

Za letošní první pololetí vyvezla Drinks Union téměř 118,5 tisíce hektolitrů piva, asi čtvrtinu své celkové produkce. Je to o tři procenta více než za stejné loňské období. Hlavním odbytištěm je Německo. (Právo)


Součástí letošní Dočesné v Žatci , která se stala již tradiční událostí českých chmelařů a přátel piva byla i letos degustace piv do které

se přihlásilo 34 pivovarů. V prestižní soutěži světlých ležáků zvítězil Březňák z pivovaru Velké Březno ( DRINKS UNION a.s.) před Ferdinandem (pivovar Ferdinad - Benešov u Prahy) a Dačickým z pivovaru Kutná Hora(DRINKS UNION a.s.).

Březňák svou kvalitu potvrdil i v kategorii výčepních tmavých piv , kde se spolu s Dačickým (opět Kutná Hora !) umístil druhý za Chodovarem .

Soutěž tradičně organizoval žatecký Chmelařský institut. 245 degustátorů hodnotilo během dvou dnů celkem 167 vzorků piva . Při degustaci potřebovali 2585 skleniček. „ I letošní soutěž potvrdila , že ve společnosti DRINKS UNION se za kvalitu našich piv nemusíme stydět. Každý úspěch , který je výsledkem poctivé práce a používání kvalitních surovin nás těší. Příjemně mě překvapili kolegové z Kutné Hory. Potvrdili jsme ,že když se dělá řemeslo s láskou , přináší to své plody “ řekl Jaroslav Rottenborn, ředitel pivovaru Velké Březno. Březňák, který proslavila tvář legendárního inspektora drah Viktora Cibicha, je už od začátku minulém století oblíbeným pivem i v zahraničí,především v Německu.V degustačních soutěžích se umisťuje pravidelně již několik let a potvrzuje tak svou dlouhodobou kvalitu. Také Zdeněk Siblík, ředitel pivovaru Kutná Hora je spokojen :“ Loni naše výčepní tmavé zvítězilo Na Zlaté pečeti v Táboře a v Českých Budějovicích (Pivo České republiky) bylo druhé. Letošní stříbrná na Dočesné potvrzuje, že jeho kvalitu držíme. No a bronz pro světlý ležák Dačický dokazuje ,že umíme vyrábět i světlé pivo!“

„ Jsme rádi že naše regionální značky , mezi které Březňák i Dačický patří, opět „bodují“ na soutěžích. Má to pro nás velký význam .Právě v letošním roce jsme se rozhodli je ve větší míře podporovat i marketingově“ řekl marketingový ředitel DRINKS UNION a.s. Josef Danihelík . „Obě značky jsou vyráběny v pivovarech , které mají více jak čtyři století dlouhou tradici a pokud sládci dodržují umění a využívají zkušenosti svých předků, tak se úspěch dostaví„ dodal pivovarský historik Petr Žižkovský. (Tisková zpráva Drinks Union)


Pivovar Louny, který je součástí nápojářské skupiny Drinks Union, počítá do konce roku se zvýšením exportu piva o 2,43 procenta na 46 400 hektolitrů. V zahraničí tak prodá meziročně o 1100 hektolitrů piva více.

„Hlavním odbytištěm lounského piva je sousední Německo,“ řekl manažer obchodu Drinks Union Jiří Čulík.

Lounský pivovar vyrábí zhruba 300 tisíc hektolitrů piva ročně, export značky Louny tak tvoří 15 procent produkce pivovaru.

„Na německý trh směřuje zejména lahvové pivo. Sudy tvoří menší podíl, v současné době však u těchto obalů zaznamenáváme nárůst prodeje,“ uvedl Čulík.

Drinks Union letos v Pivovaru Louny investovala do zařízení umožňujících zvýšit kvalitu piva šestnáct milionů korun. „Pivovar je významným závodem naší skupiny. V několika následujících letech plánujeme investovat i do rozšíření jeho výrobní kapacity,“ doplnil mluvčí skupiny Josef Vejlupek. (MF Dnes)


Chmel pro Louny se začal sklízet

[sobota, 16. září 2006]

Společnost Drinks Union si pěstuje vlastní chmel pro své pivovary, což je česká rarita.

Tento týden byla zahájena v Děčanech u Třebívlic sklizeň chmelu na čtyřech chmelnicích, které tu zůstaly i po útlumu pěstování zeleného zlata v této produkční oblasti na Litoměřicku. Jedenáctihektarová plocha patří společnosti Drinks Union, která si na ní pěstuje chmel pro vlastní pivovarské výrobky, což je česká rarita. Drinks Union vlastní i pivovar v Lounech. Chmel z Děčan je po místní vodě a tuzemském sladu další základní surovinou, která vzešla z naší půdy za přičinění českých rukou.

Chmel je při výrobě piva používán jako koření, dodává pěnivému moku příjemnou hořkost a aroma. Tradiční žatecký poloraný červeňák, který se pěstuje i v Děčanech, je známý právě tímto charakterem. Má menší obsah hořkých látek, proto se ve formě granulí používá při druhém chmelení a při třetím těsně před ukončením chmelovaru, to proto, aby lounské pivo získalo výraznější aroma. K prvnímu chmelení slouží extrakt z vysokoobsažných chmelů. Při výrobě jednoho hektolitru výčepního piva je třeba dodat asi devět gramů hořkých látek z chmele. Konkrétně u lounského ležáku to bývá zhruba dvanáct gramů - polovina extrakt a druhá polovina granulát.

"Letošní klimatické podmínky nepříznivě ovlivnily nejen výnosy a kvalitu sladovnického ječmene, ale i chmele. Nejprve to byla dlouhá zima, potom suché a horké léto. Od poloviny srpna se vyčkávalo, zda příroda porosty ještě nevylepší, proto se sklizeň zhruba o týden opozdila. Chmel nenarostl, bude ho méně, než je dlouhodobý průměr. Nízký je i obsah hořkých látek. O kvalitu piva se nemusíme strachovat, na skladech jsou ještě zásoby z loňské sklizně, letošní chmel však bude určitě dražší," uvedl technolog pivovarů společnosti Drinks Union Petr Kozák.

O porosty chmele v Děčanech pečuje tamní Zemědělské družstvo Lope a na pěstování dohlíží a poradenství poskytuje Chmelařský institut Žatec. Po očesání a sušení se chmel nechá granulovat v družstvu Chmelařství Žatec. Granulát se balí v ochranné atmosféře, proto vydrží bez ztráty aromatických a hořkých látek dva tři roky. Lounské pivo se vyrábí klasickým způsobem, tedy při otevřeném kvašení a dokvašování v ležáckých tancích, je plnějšího charakteru a má výraznější hořkost. V Lounech se vaří řada druhů piva od nejlehčího sedmistupňového přes výčepní až po ležáky světlé a tmavé. Specialitou je Diamant se sníženým obsahem cukru pro diabetiky. (Deník Lučan)


Speciální pivo láká Francouze

[středa, 13. září 2006]

Až z Francie se chystají přijet milovníci zlatého moku příští týden do chyšského pivovaru. Důvod? Bude se tam podávat speciální patnáctistupňové Svatováclavské pivo. "Přijede dcera s rodinou a přáteli. Už jednou v Chyši byli a moc se jim tam líbilo," říká Marie Dušková z Karlových Varů. (Karlovarský deník)


Od Čapka až po pivovar

[středa, 13. září 2006]

Unikátní rozšířenou prohlídku připravují v zámku v Chyši na následující víkend. "Pan majitel, Vladimír Lažanský, se tak chce připojit k akci Dnů evropského kulturního dědictví," říká průvodkyně zámku Marie Týlová. Součástí trasy pro turisty bude navíc prohlídka dosud nezpřístupněného prvního patra zámku, kde stále pokračují rekonstrukční práce. "K vidění bude i hostinský pokoj, ve kterém na zámku v roce 1917 pobýval Karel Čapek jako vychovatel posledního majitele sídla Prokopa Lažanského," doplňuje Marie Týlová. Akce je připravena i v sousedním zámeckém pivovaře. Tady bude připraveno spciální, 15 stupňové Svatováclavské pivo. Svatý Václav byl prý patronem pivovarníků a sladovníků. (Karlovarský deník)


Pilsner Fest se letos neuskuteční

[středa, 13. září 2006]

Po důkladném zvážení všech okolností, především v souvislosti s výstavbou nové stáčírny a souvisejícími bezpečnostními opatřeními v areálu pivovaru, rozhodl se Plzeňský Prazdroj upustit od konání letošního Pilsner Festu na přelomu září a října. V roce 2007 bude festival uveden v nové podobě.

„Nebylo to pro nás lehké rozhodnutí. Stavba nejmodernější stáčírny ve střední Evropě za miliardu korun ale významně ovlivňuje pohyb v pivovaru. Výkopy a sklady stavebního materiálu bohužel zahradily některé cesty, které v minulosti sloužily jako únikové východy. Za stávající situace bychom byli nuceni počet osob v areálu výrazně omezit. To by ovšem nejspíše znamenalo ponechat za branami pivovaru tisíce neuspokojených návštěvníků,“ říká Michal Kačena, ředitel firemní komunikace Plzeňského Prazdroje.

Loni navštívilo Pilsner Fest přibližně 40 000 osob a návštěvnost má stoupající tendenci. Plzeňský Prazdroj chce i nadále v pořádání Pilsner Festu pokračovat a v příštím roce představit jeho novou podobu. (Web Plzeňského Prazdroje)


PITO nově i v třetinkové lahvi

[úterý, 12. září 2006]

Nejstarší českobudějovický pivovar BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s. začal nabízet své nealkoholické pivo PITO i v novém praktickém třetinkovém balení. K tomuto kroku se rozhodl na základě významně se zvyšující poptávky po nealko pivu v souvislosti s novým dopravním zákonem. Nové třetinkové balení je určeno zejména do gastronomických provozů, ale bude k dispozici

i v maloobchodní prodejní síti.

„Během letních měsíců jsme zvýšili meziroční nárůst prodejů PITA o 85%. Zájem o PITO stoupá v letošním roce i v zahraničí, nově vyvážíme PITO například do Španělska či Pobaltských zemí,“ říká generální ředitel BUDĚJOVICKÉHO MĚŠŤANSKÉHO PIVOVARU Miroslav Leština. „PITO vařené v BUDĚJOVICKÉM MĚŠŤANSKÉM PIVOVARU má intenzivní pivní chuť, která je balancovaná tak, že i přes homeopatické množství alkoholu vybízí k dalšímu napití,“ dodává Leština.

Třetinkové PITO je distribuováno v lahvi, jejíž design vytvořil ateriér MALEC. Třetinková láhev je označena originálním znakem pivovaru.

V České republice bylo PITO poprvé uvařeno v polovině 70. let v BUDĚJOVICKÉM MĚŠŤANSKÉM PIVOVARU a.s. technologií přerušeného kvašení, která je nejblíže výrobě klasického piva. PITO je nejstarším a nejznámějším nealkoholickým pivem v České republice. (Tisková zpráva Budějovického měšťanského pivovaru)


Světlé speciální pivo Prezident z třeboňského pivovaru Bohemia Regent letos již podruhé bodovalo. Po 1. místě na Pivní pečeti v Táboře obsadilo druhou příčku na slavnostech piva a chmele - Dočesné v Žatci.

"Součástí jsou i odborné degustace pořádané pod patronací Chmelařského institutu Žatec. Tato akce se řadí mezi pět nejvýznamnějších v republice. Degustační komise jsou složené jak z laiků, tak i odborníků," uvedl sládek třeboňského pivovaru Jaromír Čeleda.

Regent se Dočesné v městě chmele zúčastnil poprvé a hned slavil dvojnásobný úspěch. Vedle 2. místa Prezidenta, který usiloval o přízeň poroty mezi 35 vzorky piva od nejrůznějších výrobců z republiky, pivovar obstál i v kategorii světlých výčepních piv, a to rovněž 2. místem v konkurenci dvaceti různých vzorků. (Listy Jindřichohradecka)


Nižší kvalita chmele z letošní sklizně neovlivní kvalitu piva Budějovického Budvaru. Pivovar ještě před zahájením letošní sklizně uzavřel s dodavateli smlouvy, v nichž specifikoval kvalitu i požadované množství této klíčové suroviny. „Máme záruku, že nakoupíme skutečně ten nejlepší chmel, který bude na podzim k dispozici,“ řekl sládek Josef Tolar.

Budějovický Budvar je jediný velký pivovar, který vyrábí pivo výhradně z hlávkového žateckého chmele. Pivovar nakupuje chmel na celý rok dopředu a skladuje ho ve vlastních prostorách.

„Chmel skladujeme ve speciálních klimatizovaných prostorách přímo v areálu pivovaru. Je to sice o něco nákladnější, ale můžeme se spolehnout na to, že bude uskladněn správně a že se jeho kvalita nesníží,“ dodal Tolar.

Budvar používá pro výrobu piva hlávky žateckého poloraného červeňáku. Tento chmel patří mezi nejdražší druhy chmele na světě a má nejvyšší obsah biologicky cenných látek.

Podobná pravidla uplatňuje Budějovický Budvar i pro nákup sladu. Nakupuje pouze moravský slad vyrobený ze tří vybraných odrůd. (MF Dnes)


Benešovský pivovar Ferdinand ve středu dopoledne obléhali zástupci italského města Cinigiana, kteří jsou na týdenním výměnném pobytu v oblasti mikroregionu Chopos. Jedním z nejzajímavějších bodů exkurze pivovarem byla ochutnávka chmelového moku. "Italům nejvíce chutnalo černé jedenáctistupňové pivo. Poté, co jej ochutnali, nakoupili si jeho zásoby v našem obchůdku," smála se Iva Mitroliu, jež tu návštěvníky prováděla. (Benešovský deník)


Nymburský pivovar i přes chladný srpen vykázal v letním prodeji téměř rekordní čísla. Kromě teplého počasí se na výsledcích projevilo i získání nových zákazníků. Zdejší pivovar vyrobil od června do srpna téměř 50 tisíc hektolitrů piva. "Nebýt chladného srpna, bylo by to jistě větší navýšení, než je zatím vyčíslených pět procent," řekl ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák. Ve srovnání s jinými měsíci se však jedná o vysoký nárůst. "Pro srovnání v období od ledna do března jsme vyrobili 32 tisíc hektolitrů. Na zvýšenou výrobu má počasí docela velký vliv," podotkl Benák. Kromě toho po mnoha letech putovalo nymburské lahvové pivo vlakem. "Třicet tisíc lahví se vydalo na cestu do švédského Stockholmu. Nepamatuji, kdy se naposledy nymburské pivo převáželo vlakem," poznamenal šéf pivovaru.

Ekonomika regionu

Švédské putování však nebylo jedinou letní kuriozitou, kterou postřižinský pivovar zaznamenal. Pěnivý mok si objednal také obchodník ze Spojených států amerických. "Konkrétně do Kalifornie jsme distribuovali zhruba 20 tisíc lahví. Místní podnikatel je pak bude dále prodávat dalším obchodníkům," řekl Benák. Nejen v cizině ale objevuje nymburský pivovar další možné zdroje odbytu. Napít se postřižinského piva mohou v posledních týdnech lidé z jiných koutů Čech. "Uzavřeli jsme smlouvu s jedním obchodním řetězcem," potvrdil ředitel postřižinského pivovaru Pavel Benák. (Nymburský deník)


Herold Music Fest hostil známé kapely, nechyběly soutěže a horolezecká stěna.

Březnický pivovar letos slaví už 500. výročí založení. Při té příležitosti v průběhu celého roku pořádá různé společenské akce. Mezi jinými i Herold Music Fest, který se konal v sobotu 2. září v areálu bývalé nafukovací tenisové haly. Dopoledne patřilo dospělým i dětem, pro něž byla nachystána řada soutěží. Počasí jako na objednávku přilákalo mnoho příznivců zlatavého moku a také dobré rockové hudby. Návštěvníci od rána soutěžili o pivní ceny v Pivní maturitě. Úkolem soutěžících byla ochutnávka a rozpoznání nového výrobku pivovaru Bastard vedle ostatních produktů. Pro nejmenší účastníky dopoledních oslav připravilo Mateřské centrum Pampeliška soutěž v podobě "Dětského pětiboje březnického čápa". Děti získávaly razítka za splnění úkolů jako například kreslení čápa či komínu nebo za chození na chůdách či po kladině. Každý si mohl vypustit balónek se vzkazem nebo si jej odnést domů. K dobré zábavě hrála dechová kapela Rožmitálská Venkovanka, kterou v průběhu dopoledne vystřídala country skupina Křemeňáci. Odpoledního rockfestu se zúčastnilo více než 620 návštěvníků. Představily se skupiny Znouzecnost, Bon Pari, The Switch, Soukromey pozemek, Magoras nadoraz, X-left to die, Magor city orchestra či Konfution Revival. Koncert skončil až dvě hodiny po půlnoci. Kdo zrovna nepodporoval svoji oblíbenou skupinu či neochutnával zdejší pivo, mohl si zahrát fotbálek nebo vyzkoušet síly na mobilní horolezecké stěně. Akce se naštěstí obešla bez jakýchkoli incidentů. (Příbramský deník)


V pátek v odpoledních hodinách navštívil prostory rakovnického pivovaru Bakalář Český rozhlas 1 Radiožurnál. Jedenáct pracovníků rozhlasu, vesměs redaktorů v čele s šéfredaktorem Janem Pokorným, si prohlédlo prostory pivovaru a samozřejmě ochutnalo vzorky lahodného moku.

Exkurze

Celou exkurzi včetně přednášky měl na starosti vrchní sládek Oldřich Záruba, který obratně odpovídal na všechny zvídavé otázky osazenstva. Přednášel kousek po kousku celý proces výroby piva.

Zájem

"Zájem o prohlídku pivovaru je opravdu velký. Ozývají se třeba bývalí rakovničtí rodáci a chtějí si pivovar prohlédnout zase v provozu a ochutnat pivo," konstatovala vedoucí obchodního oddělení rakovnického pivovaru Soňa Schwendtová.

Budoucnost

"Provozně je pivovar už hotový. Momentálně pracujeme na opravě budov, pro zlepšení vizuální stránky. Chtěli bychom příští rok v létě udělat oficiální den otevřených dveří pro veřejnost," prozradila plány do budoucna Soňa Schwendtová.

Ochutnávka

Zlatým hřebem celého výletu do pivovaru byla ochutnávka piva spojená s občerstvením v prvním patře administrativní budovy.Ta se protáhla až do půl sedmé večer. "Pivo mají výborné. Určitě se sem zase někdy vrátím," podotkla jedna z účastnic. (Rakovnický deník)


Braník končí už příští rok!

[neděle, 10. září 2006]

Příznivci piva a lidových veselic se sešli v sobotu v areálu Branického pivovaru. Konal se tam totiž druhý ročník Staročeských slavností.

O dobrou náladu se postaraly kapely Patrola a Třehusk. Nechyběly ani řemeslnické stánky a staročeské hry.

„Mám rád pivo, pohodu, a takový pivní festival vždycky potěší. Braník je podle mě navíc jedno z nejlepších českých piv, a to nejen kvůli nízké ceně. Nicméně je třeba znát i správné meze, protože všeho moc škodí,“ řekl Šípu jeden z návštěvníků Alexander Varga.

Vstup byl volný a k příjemně strávenému odpoledni přispěly i atrakce jako například flašinety, výroba masek, lukostřelba a ohňostroj.

Tak trochu smutnou zprávou na závěr je, že pivovar přibližně za rok po celých 107 letech ukončí provoz. Výroba zlatavého moku totiž přejde do areálu smíchovského Staropramenu, který převezme výrobní technologii Braníku.

Důvodem je údajně to, že pivovar nelze nově modernizovat, protože jde o kulturní památku. (Šíp)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI