Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

červen 2004

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv červen 2004


Od myslivce k pivu

[středa, 23. červen 2004]

Za pivo, které vyrábí ve svých pivovarech skupina Drinks Union, konkrétně za značky Zlatopramen, Březňák a další, bude nově zodpovídat Jiří Štesl. Stal se marketingovým ředitelem firmy. Od roku 1994 v ní budoval divizi KB Likér, kde postupně zastával od roku 1998 pozici obchodního ředitele a od roku 2003 pozici ředitele divize. Novým šéfem KB Likér, která vyrábí například Starou mysliveckou, bude Jiří Janák, který byl dosud ředitelem vývoje a techniky divize. (iDnes)


Tohtoročný pokles spotreby piva na Slovensku sa odrazil aj na predaji "zlatého moku" jedného z trojice najväčších domácich pivovarníckych spoločností - Topvaru. Za prvých päť mesiacov tohto roka Topvar predal necelých 220 tis. hektolitrov piva, pričom v rovnakom období vlani jeho predaj dosiahol 260 tis. hektolitrov. Pre agentúru SITA to uviedol marketingový riaditeľ Topvaru Jozef Nemec.

Za prepadom predaja Topvaru vidí jeho marketingový riaditeľ jednoznačne minuloročné zvýšenie spotrebnej dane. Výrazný podiel však pripisuje aj zvýšenej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH). "Vyššie spotrebné dane a DPH ako v okolitých krajinách nútia ľudí nakupovať pivo v zahraničí, keď napríklad v Českej republike na jednej fľaške ušetria aj 2 Sk," konštatoval Nemec. Podľa neho nešťastný krok vlády v podobe zvýšenia spotrebnej dane bude mať aj širšie dôsledky, keďže sa zníži dopyt pivovarov po sklenených fľašiach, etiketách či samotnej základnej surovine.

Topoľčiansky pivovar Topvar zaznamenal po minuloročnom augustovom zvýšení spotrebných daní mierny pokles predaja už vlani. V roku 2003 totiž predal vyše 666 tis. hektolitrov, čo bolo v porovnaní s rokom 2002 o 2 % menej. Export pivovaru dosiahol v minulom roku približne 22,7 tis. hektolitrov, pričom najväčší podiel na vývoze mala Česká republika a Nemecko. Celkovo pivo Topvar poznajú spotrebitelia už v 22 krajinách sveta. (Bleskovky)


Značka Radegast se letos poprvé zúčastnila degustační soutěže Australian International Beer Awards. Z 11. ročníku mezinárodní soutěže v australském Melbourne si odvezla domů dvě bronzové medaile - v kategorii ležáků plzeňského typu za Radegast Premium a v kategorii nealkoholických piv za Radegast Birell. Mezinárodní akce se zúčastnilo 885 značek piv z třiceti zemí a o přízeň porotců bojovaly v pěti sekcích rozdělených do devětatřiceti kategorií.

Porotu tvořili uznávaní australští odborníci z oblasti výzkumu pivovarnictví, potravinářství a pivovarů. Z anonymních vzorků hodnotili vzhled, aroma, chuť, plnost, přiblížení stylu piva své kategorii a celkovou kvalitu piva. V letošním roce získal pivovar Radegast ve třech soutěžích, z toho dvou mezinárodních, již čtyři ocenění. V Melbourne letos kromě značky Radegast bodoval Velkopopovický Kozel - v kategorii tmavých ležáků získal zlatou medaili. (iStrategie)


Pivní slavnosti bičovaly šňůry deště

[pondělí, 21. červen 2004]

Vypít několik piv, poslechnout si živou kapelu a zasmát se s přáteli u nějaké zábavné soutěže. Nic víc si v sobotu ráno lidé mířící do Velkých Popovic na 12. ročník Dnu Kozla nepřáli. Podobně to vypadlo i v Ostravě, kde se lidé bavili v pivovaru Ostravar.Organizátory slavností pivovaru Ostravar potěšilo, že letos byla tato akce ve znamení mladých lidí. "Prosím tě, to pivo jen s mírou. Ne ať přijdeš večer pod obraz," varovala v sobotu dopoledne ve vlaku z Frýdku-Místku do Ostravy svou náctiletou dceru matka. Pak se jí snažila vysvětlit, co je to kvasnicové pivo. "To je pivo bez filtrace."

Sotva návštěvníci slavností prošli branou, měnili peníze za žetony na odběr piva, kterým plnili kelímky výčepní z desítek píp ve stáncích. Pivovar letos rozšířil zónu, kde se lidé mohli uvnitř "továrny" na nejoblíbenější český nápoj pohybovat. Hlavní pódium sevřené budovami zázemí pivovaru mělo tentokrát za sebou kulisu panelového sídliště.

Kolem pivovaru střežili klid policisté a hlavní cestu před vrátnicí organizátoři zúžili kvůli bezpečnosti návštěvníků zábranami. Na své si přišli i podnikatelé kolem. "Vždycky tu mám větší kšeft," řekl prodavač ve stánku poblíž pivovaru a v letní restauraci naproti pivovaru pekli zase v den slavnostní prase. Odpoledne v pivovaru mělo ještě podobu víkendové vycházky. Rodiče vzali své děti a dali si jedno či dvě piva. Pak ale první pořádný déšť při vystoupení revivalu kapely Queen návštěvníky podrobil selekci. Někteří tatínci poslali rychle děti a maminky domů a některé návštěvníky déšť ze slavností vyhnal. Ale mnoho z nich se spíš schovalo do pivních stanů či pod stříšky vchodů v pivovaru. Jen v prostoru hlavního pódia lidi deště nedbali nebo roztáhli nad hlavami deštníky.

Hlavní scéna se pak až do konce často měnila doslova ve zpívání a tanec v dešti. A také skladby jakoby kapely záměrně občas vybraly podle počasí. Moknoucí lidé si tak zazpívali s valašskomeziříčskou kapelou Mňága a Žďorp písničku s verši "...a déšť, stejně nic nesmyje". Slovenští No Name se rozhodli Ostravany ujistit, že i v Bratislavě vědí, že Baník je mistr. Dostali do nadšeného varu příznivce mistrů tak, že v zadní části prostoru popadala na chvíli část zábran. Sanitka si pak musela proklestit i cestu ke zraněné noze jedné z fanynek. Richard Krajčo dokonce kvůli počasí nasadil záměrně už jako druhou píseň Obchodníka s deštěm, ač tato skladba přichází obvykle při koncertu na řadu až jako poslední. Nejvíce však rozskákali publikum "vesmírným" hitem, takže v rozdivočelém davu někteří lidé poznali reálně, co znamená verš "Na paty, šlapem si na paty..." Po ohňostroji odpáleném mobilem se pivovar vylidnil. Jen mladí lidé, kteří celou dobu čepovali pivo, si ve vyhrazeném prostoru uspořádali noční diskotéku. (iDnes)


Vichřice poničila litovelský pivovar

[pondělí, 21. červen 2004]

Desetimilionové škody napáchala středeční bouře litovelskému pivovaru. Mohutný vítr v areálu pivovaru strhal střechy budov a přívaly vody poškodily některé haly. Výroba v pivovaru však kvůli řádění přírodních živlů zastavena nebyla. "Škody předběžně odhadujeme na zhruba 40 milionů korun. V areálu pivovaru jsou poškozené všechny střechy a škody jsou i na vnitřním zařízení, protože to, co neudělala vichřice, to potom dokonal déšť," řekl ředitel Pivovaru Litovel Miroslav Koutek.

Pracovníci litovelského pivovaru se pustili do odstraňování škod hned ve středu večer a dnes dopoledne jich na poškozených střechách pracovalo několik desítek. "Výroba naštěstí přerušena nebyla a expedice piva běží podle plánu. S odstraňováním škod nám přijeli pomoci i zaměstnanci z pivovarů v Hanušovicích a Přerově,"uvedl Koutek. Pivovar Litovel je společně s pivovary v Přerově a Hanušovicích součástí čtvrté největší tuzemské pivovarnické skupiny PMS Přerov. V loňském roce PMS Přerov zvýšila výstav piva meziročně o 1,16 procenta na bezmála 965.000 hektolitrů. Na českém pivním trhu má zhruba šestiprocentní podíl. (iDnes)

Pivovar slavil výročí

Nové pivo představil u příležitosti včerejších oslav 111. výročí založení pivovaru v Litovli jeho sládek Petr Kostelecký (na snímku), který také narazil jeho první soudek. "Pivo ponese název Výroční speciál. Má více než šest procent alkoholu," uvedl sládek. V pivovaru byla včera uvedena do trvalého provozu nová strojovna chlazení a byla v něm otevřena muzejní expozice strojovny a kotelny. (Právo)

[Litovel] 09:08 [permalink] [reaguj]


Znojemský pivovar Hostan představil na víkendových pivních slavnostech nový produkt, kterým je třináctistupňové pivo, které dostalo název Zámecké. Přímo na slavnostech je mohly ve Znojmě v průběhu pátku a soboty ochutnat tisíce lidí, kteří tuto už tradiční akci navšívili.

Posílení výstavu o 4000 hektolitrů na 207 000 hektolitrů piva ohlásil za rok 2003 znojemský pivovar Hostan, jenž je od roku 2002 součástí skupiny Starobrno. Více než polovinu produkce tvořilo vícestupňové Hradní. Mezeru v sortimentu nyní firma doplnila novým pivem značky Zámecké, kterého by chtěla vyrábět kolem 5000 až 10 000 hektolitrů ročně. Uvedl to obchodní ředitel firmy Starobrno Jiří Imrýšek. Hostan Zámecké je třináctiprocentní a má výraznější hořkost. Do distribuce jde ve vratných lahvích, ale i v třicetilitrových a padesátilitrových sudech. Pěnivý mok nové značky zraje devadesát dnů v ležáckém sklepě, doplnil Imrýšek. Jen v rámci víkendových třináctých slavností piva Hostan přišlo toto pivo chutnat do Znojma kolem 10 000 lidí. Starobrno loni vyrobilo 816 000 hektolitrů piva, což bylo o 36 000 hektolitrů meziročně více a zařadilo se na třetí příčku mezi největšími domácími pivovarnickými skupinami. Akcionáři se po loňském čistém zisku 109,8 milionu korun rozhodli vyplácet na akcii v nominální hodnotě 500 Kč třicetikorunovou dividendu. Po loňské akvizici ovládá skupinu Starobrno, která má včetně Hostanu 406 zaměstnanců, zahraniční gigant Heineken Group. (Rovnost)

[Znojmo] 14:08 [permalink] [reaguj]


Hospoda láká turisty do pivovaru

[sobota, 19. červen 2004]

V dalešickém pivovaru na Třebíčsku, který je znám díky filmu Postřižiny, letos přivítá turisty nová hospoda a letní restaurace. Po návštěvě muzea rakousko-uherského pivovarnictví, které se otevírá druhým rokem, se v nich mohou lidé občerstvit dalešickým pivem. V areálu má výhledově přibýt hotel za 15 milionů. Majitelé by jej rádi vybudovali s finanční podporou Evropské unie. "Vybudováním hotelu se 40 lůžky bude dokončena rekonstrukce pivovarských budov," řekl majitel Petr Řehořka.

Tři soukromníci se uzavřeného a zchátralého pivovaru ujali před pěti lety. První pivo po pětadvaceti letech se v Dalešicích uvařilo v roce 2002, naplno se vyrábí od loňského roku. V části areálu je od loňska muzeum. Dobové technické vybavení, včetně varny, parního stroje a sladovnické věže nebo kopie kostýmů ze slavného filmu, zhlédly dva tisíce návštěvníků.

"Letos byl začátek sezony špatný jako všude. Uvidíme, co udělají prázdniny," uvedl Řehořka. Kouzlo malého pivovaru podle něj láká především domácí turisty. "Cizinci moc nejezdí, spíš když je někdo přivede," dodal. Muzeum je od června do srpna v provozu denně kromě pondělí, v září pouze o víkendech.

Pivovar loni uvařil 1500 hektolitrů světlého i tmavého piva. Pivo se prodává jen v sudech, zatím ho odebírá asi 15 hospod v okolních obcích, v Třebíči a také čtyři hospody v Brně. (iDnes)


Další významný úspěch zaznamenal Rodinný pivovar Bernard, když získal hattrick a potřetí po sobě obhájil 1. místo v degustační soutěži Pivo České republiky v Českých Budějovicích v kategorii tmavých speciálů. Od roku 2001 je to již šesté vítězství tmavého speciálu Bernard 13% na odborných pivních degustačních soutěžích. Zástupce pivovaru na soutěži, sládek Ing. Dušan Krankus: "O kvalitě našeho nepasterizovaného piva Bernard svědčí především finálová účast i v ostatních kategoriích. Speciální světlé pivo OX skončilo na třetím místě, světlý ležák Bernard 12% obsadil 6. místo. Soutěž se uskutečnila ve dnech 10. a 11. června na Výstavišti v Českých Budějovicích.V 10 kategoriích se soutěže zúčastnilo 160 vzorků piva z celé České republiky.

Úspěchy tmavého piva Bernard 13% od roku 2001:

2001 3. místo Pivo České republiky (České Budějovice)

2002 1. místo Česká pivní pečeť (Tábor)

1. místo Pivo České republiky (České Budějovice)

2. místo Odborná degustační soutěž v Žatci

2003 1. místo Česká pivní pečeť (Tábor)

1. místo Pivo České republiky (České Budějovice)

20041. místo Česká pivní pečeť (Tábor)

1.místo Pivo České republiky (České Budějovice)

Další informace:

Zdeněk Mikulášek

565 532 407

pivovar@bernard.cz

http://www.bernard.cz

(Protext)


Spolumajitel Rodinného pivovaru Stanislav Bernard se rozhodl opět vyhlásit pivní prémii, tentokrát za zisk zlatých medailí na letošním fotbalovém mistrovství Evropy v Portugalsku.

„Pro odpor „velkých sponzorů“ jsem nechtěl svou motivaci opakovat, i když s ní hokejisté získali v letech 2000 a 2001 dva světové tituly. Poslední dva hokejové šampionáty mě však přesvědčily, že velké peníze nejsou všechno.“ říká Bernard. „Fotbalisté národního družstva měli po loňské skvělé sezóně spoustu zdravotních problémů a mnohým se nedařilo tak, jak by si jistě přáli. Já jim ale věřím a vím, že pro úspěch se vydají ze všech sil a že na trávníku nechají srdce!“

„Proto jsem se letos rozhodl podpořit naše fotbalisty pivní motivací a panu Brücknerovi, kterého si pro jeho přístup k fotbalu a životu velmi vážím, navíc v případě úspěchu doživotní pivní rentou.“

Již za postup ze základní skupiny zaručuje Stanislav Bernard českým hráčům a realizačnímu týmu 80 litrů nepasterizovaného piva Bernard. V případě zisku zlatých medailí obdrží prémii 160 litrů piva a pan Karel Brückner navíc doživotní roční rentu ve stejné výši. Toto množství piva staví Českou republiku již několik let na první příčku ve spotřebě na jednoho obyvatele ve světě.

„Tak jako pivovar potřebuje dobrého sládka, tak i fotbalový tým musí mít zkušeného kormidelníka. Pana Brücknera vnímám jako muže na svém místě, mluví jasnou řečí, nepoužívá podmiňovací způsob, přebírá veškerou zodpovědnost. Na rozdíl od trenéra české hokejové reprezentace na letošním Mistrovství světa si nedělá zadní vrátka smlouvou podepsanou předem s extraligovým družstvem“ dodává Bernard. (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Budvar zvyšuje vývoz do Ruska

[sobota, 12. červen 2004]

Budějovický Budvar loni zvýšil oproti roku 2002 export svého ležáku do Ruska téměř o 56 procent. Podle manažera pro exportní trh v Rusku Tomáše Bártů prodal loni podnik na ruském trhu 24.000 hektolitrů ležáku. Podíl dovozu piva z České republiky činí dvě procenta celkového objemu importovaných piv. Podle údajů agentury CzechTrade prodala Česká republika v roce 2003 do Ruska 3,6 milionu hektolitrů piva. Podle objemu spotřeby zaujímají v Rusku první místa značky Bavaria, Budweiser Budvar, Staropramen a Pilsner Urquell.

„Ruský trh patří mezi pět největších exportních trhů Budějovického Budvaru. V roce 2003 na něj putovalo 4,5 procenta z celkové exportní produkce," řekl Bártů. Dodal, že v budoucnu lze díky zlepšující se životní úrovni v této zemi očekávat další nárůst. Podíl dovozního piva na ruském trhu činí maximálně jedno procento, a to i přesto, že se českým pivním společnostem podařilo v loňském roce prodat o 20 procent více než v roce 2002.

Podle výroční zprávy The Beer Service společnosti Canadean ruský trh v posledních letech dramaticky roste. Příčinou je makroekonomická stabilita. Nejvíce se preferují ležáky, které reprezentují více než 90 procent celkově prodaného objemu piva. Z hlediska spotřeby se Rusko v roce 2002 umístilo na šestém místě světového žebříčku. (Budnews)


V Masných krámech pivo netočí

[sobota, 12. červen 2004]

Kultovní pivnice Masné krámy uzavřená hygienikem po předloňských povodních je noční můrou pro některé představitele českobudějovické radnice. Prodejem podílů města v Masných krámech se v současnosti zabývají soudy. Před několika dny dokonce podal jeden z podílníků podnět státnímu zastupitelství, aby přešetřilo podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele pracovníků magistrátu. "Aby mohlo město prodat svůj podíl, jeho úředníci mi zatajili některé informace. Město ho prodalo Budvaru, i když jsem uplatnil předkupní právo," tvrdí spolumajitel Masných krámů Josef Dušek.

Restituent už vloni vyhrál svůj spor s městem a dosáhl toho, že soud zrušil smlouvu na převod části Masných krámů na Budějovický Budvar. Někteří zastupitelé považují výsledek soudu, ale i současnou zprávu kontrolního výboru za skandál. Podle nich radní porušili zákon a připravili pokladnu o statisíce korun tím, že uzavřeli s Budějovickým Budvarem neplatnou kupní smlouvu. Masné krámy jsou zavřené a nevydělávají vlastníkům peníze. "Požádali jsme finanční výbor o vyčíslení škody," uvedla zastupitelka Marie Paukejová. "Budeme se tím zabývat na červencovém zastupitelstvu. Objevili jsme nedostatky. Například i to, že nebylo uplatněno předkupní právo pro dědice jednoho z podílníků, který v té době zemřel," uvedl člen kontrolního výboru zastupitelů města Lumír Mraček.

O prodeji městského podílu se začalo jednat po předloňských povodních, které Masné krámy poničily. Kromě města přitom vlastní objekt ještě deset majitelů. Josef Dušek tvrdí, že v první chvíli zájem Budvaru přivítal. Nelíbilo se mu však, že rada města rozhodla o prodeji podílu bez spoluvlastníků a zastupitelé městskou část prodali, ačkoliv měl o ní zájem. "Chtěl jsem, aby Masné krámy zůstaly dál ve spoluvlastnictví. Ale Budvar chtěl získat další podíly. Kdo zaručí, že ho vláda nezprivatizuje do zahraničí?" míní Dušek. Zastupitelka Paukejová se domnívá, že město vlastníky Masných krámů vlastně podvedlo. "Zastupitelstvo prodej schválilo měsíc před komunálními volbami. Upozorňovala jsem na to, že takové jednání nemá všechny právní náležitosti," uvedla. A co na to město? "Smlouva mezi městem a Budvarem je neplatná, jsme vlastně zase na začátku," řekl právník magistrátu Jiří Homolka. "Nikdy jsme neusilovali o podíly na Masných krámech. Stále máme zájem v nich provozovat restauraci a spravovat je," poznamenal ekonomický náměstek Budějovického Budvaru Petr Jánský. (iDnes)


Vypít několik piv, poslechnout si živou kapelu a zasmát se s přáteli u nějaké zábavné soutěže. Nic víc si v sobotu ráno lidé mířící do Velkých Popovic na 12. ročník Dnu Kozla nepřáli. Podobně to vypadlo i v Ostravě, kde se lidé bavili v pivovaru Ostravar.

Mraky nad Popovicemi. Když se však v poledne nad oslavujícím pivovarem, který si letos připomněl 130 let vzniku, zatáhla obloha a začalo silně pršet, přibylo přání další: "Kdyby tak bylo vedro a slunce jako minulý rok." I přes nepřízeň počasí se však do Velkých Popovic sjelo několik tisíc lidí. Už při romantické jízdě parním vlakem ze Strančic k pivovaru bylo vidět na tvářích lidí nadšení. Děti byly u vytržení: "Ať si klidně leje. Hlavně, že to nezchladilo kotel téhle skvělé mašinky," řekl asi desetiletý klučina a vyklonil se z vagonu. Studené kapky vody mu nevadily.

To, co odlišuje slavnosti zdejšího pivovaru od ostatních, bylo pro tento ročník skryto. Rozlehlé náměstí s parkem a přilehlé rybníky, jindy plné bavících se lidí, zely prázdnotou. Návaly deště s občasným zahřměním vyhnaly všechny slavící návštěvníky do velkých stanů. Kapely po většinu času hrály jen pro "dešťové kapky“. Avšak ne všechny mrazivý déšť trápil. "Nejsme přece z cukru, nenecháme si Den Kozla zkazit deštěm. Obcházíme disciplíny, ať se děje, co se děje," smál se Lukáš Bláha. Prý už zvládl vytahování sudu lanem, postavil komín z pivních bas a teď se chystá táhnout dodávku. Musí se pohnout o metr, aby mohl dostat razítko. Za čtyři bude mít pivo zdarma.

Letošní soutěže byly ve znamení síly, stejně jako hlavní lákadlo, velká silácká show mistra světa v tahání a zvedání obřích břemen René Golema Richtera. Silák zvaný Golem své přezdívce dostál. V uličce utvořené zvědavými lidmi se zapřel do žebříku a za pas měl "přivázaný" obrovský kamion. Lidem se při jeho řevu tajil dech, ovšem Renault Magnum se ne a ne pohnout. Silák Golem kroutil hlavou. Řidič se po chvíli přiznal, že nechal zataženou ruční brzdu. Po odbrzdění se několikatunový kolos opravdu o tři metry pohnul. "Fakt díky za tu brzdu. Lano bylo dvakrát tak napnutý. Kdyby se utrhlo, tak mě pěkně pořeže," vzkázal nakonec s úsměvem o polovinu menšímu řidiči. Po vystoupení opět přišel déšť. Lidé vyhledali úkryt a zbytek dne se odehrál "pod střechou". (iDnes)


Královskému pivovaru Krušovice loni stoupl zisk na 94,5 milionu korun. Ve srovnání s rokem 2002 vzrostl o téměř 128 procent. Na pozitivním hospodaření firmy se projevil především větší export pivovaru, který se loni zvýšil o 41 procent. Výstav naopak klesl o tři tisíce hektolitrů na 675 tisíc hektolitrů. Pivovar za hranice Česka vyvezl 105 tisíc hektolitrů. Významný nárůst exportu firma zaznamenala v Německu a Rusku. Na německý trh pivovar vyvezl přes 13 tisíc hektolitrů piva, což představuje meziroční nárůst 42 procent. Informovalo o tom představenstvo firmy na pondělní valné hromadě. Podle generálního ředitele Pavla Gregoriče je nárůst výsledkem změny pozice krušovického piva v portfoliu hlavního distributora Radeberger Gruppe. "Černé krušovické pivo je jedničkou mezi černými pivy našeho distributora," dodal. Největší nárůst však pivovar zaznamenal v Rusku. Loni do Ruské federace vyvezl přes 14 tisíc hektolitrů piva, což je téměř o 80 procent více než v roce předchozím. Královský pivovar Krušovice je od roku 1993 součástí nadnárodní skupiny Dr. Oetker. (Deník Lučan)


Pivovarnická skupina Drinks union (DU) má zájem o pivovar v Kutné Hoře. „Pivovar koupit chceme, ale zatím neprobíhají žádná konkrétní jednání. Zpracováváme nabídku na základě znaleckých posudků. Věříme, že výrobu v Kutné Hoře udržíme a pivovar se stane úplnou součástí naší skupiny," uvedl generální ředitel Drinks Union Milan Hagan. DU v současnosti provozuje pivovar na základě dlouhodobé nájemní smlouvy prostřednictvím své dceřinné společnosti Pivovar Kutná Hora. Navíc má předkupní právo k pivovaru. „Součástí naší dlouhodobé strategie je podpora a rozvoj lokálních značek piva, rozvoj místní výroby a zvyklostí. Drinks Union se vydává na křížové tažení proti Europivům za podporu českého piva“, dodal Hagan. DU v loňském roce posílila svou pozici mezi výrobci piva v ČR. Z loňského celkového výstavu více než 887 tisíc hektolitrů piva vyvezla 180 tisíc hektolitrů. Firma se chce stát u nás čtvrtou největší pivovarnickou skupinou. Plánuje přesáhnout objem ročního výstavu jeden milion hektolitrů. (Euro Online)

Ústecká nápojová skupina Drinks Union, do níž patří pivovary v Krásném a Velkém Březně, chce koupit kutnohorský pivovar. Ten má v současnosti v dlouhodobém nájmu. Konkrétní jednání ještě nezačala, Drinks Union zpracovává podle znaleckých posudků nabídku. "Věříme, že výrobu piva v pivovaře Kutná Hora udržíme a že se pivovar Kutná Hora stane úplnou součástí naší skupiny", sdělil generální ředitel Drinks Union Milan Hagan. "Součástí dlouhodobé strategie Drinks Union je podpora a rozvoj lokálních značek piva, rozvoj místní výroby a podpora místních zvyklostí", dodal. Do pivního portfolia skupiny patří Zlatopramen, Březňák, Louny a Dačický, který se vyrábí právě v Kutné Hoře. Drinks Union loni vyrobila přes 887 tisíc hektolitrů piva, z toho 180 000 hektolitrů putovalo na export. Pro letošek společnost plánuje vyrobit přes jeden milion hektolitrů piva. (iDnes)

Pivovarnická skupina Drinks Union má zájem o koupi kutnohorského pivovaru V současné době spravuje firma pivovar v Kutné hoře na základě dlouhodobé nájemní smlouvy prostřednictvím své dceřinné společnosti Pivovar Kutná Hora. Navíc má předkupní právo k pivovaru. V uplynulém roce se skupina hodně zaměřila právě na podporu regionálních značek patřících do rodiny. V rámci této podpory byl změněn kompletní vizuální styl včetně nového loga a etiket mimo jiné také u značky Dačický. Podle průzkumů trhu byly tyto změny přijaty jak odbornou veřejností, tak především spotřebiteli velmi dobře. Jako poděkování patriotům regionálních značek proběhlo velké množství reklamních akcí pro štamgasty v hospůdkách i pro zákazníky lahvového piva. V pivovaru Kutná Hora se podařilo radikálně zvýšit kvalitu piva, které se prodává pod značkou Dačický. Drinks Union plánuje v dalším roce i nadále posilovat své významné postavení mezi největšími pivovary na českém trhu a chce se stát čtvrtou největší pivovarnickou skupinou. Skupina plánuje přesáhnout objem ročního výstavu jeden milión hektolitrů. Dále chce pokračovat v rasantním prosazování se na zahraničních trzích. (iStrategie)


Lobkowicz začal vařit pivo v Rusku

[pátek, 11. červen 2004]

Lobkowiczký pivovar bude vařit na Sibiři. Jako první malý nezávislý pivovar začal v Rusku s licenční výrobou pro tamní trh. Společnost z Vysokého Chlumce na Příbramsku se dohodla na spolupráci se Sibirským pivovarem s kapacitou kolem 200 tisíc hektolitrů ročně. "Lobkowiczký pivovar by měl podle licenční smlouvy v Rusku ročně prodávat až 20 000 hektolitrů piva. To je čtvrtina aktuální roční produkce," řekl ředitel pivovaru Petr Peništek.

Sibirský pivovar patří k nejmodernějším pivovarům v Rusku. Větší část produkce prodává v Irkutském a Krasnojarském kraji. První láhve s lobkowiczkým pivem vyrobeným v Rusku by se na tamním trhu měly objevit v polovině června. Půjde o tradiční světlý ležák vyráběný podle původní české receptury.

"V Rusku je obvyklé konzumovat pivo převážně z láhví a plastových obalů, minimální množství se prodává v sudech do restaurací," dodal Peništěk. Cena se pohybuje mezi 10 až 25 rubly (asi devět až 22 Kč), což podle něj odpovídá ceně kvalitních ležáků v České republice. "Pro Lobkowiczký pivovar představuje zahájení licenční výroby na ruském trhu další možnost, jak posílit exportní prodeje," uvedl Peništek. Firma vyváží přes polovinu produkce. Licenční výroba by ji také mohla umožnit do západní části Ruska a na další východní trhy exportovat i pivo vyrobené v Česku. (iDnes)


Klášterské pivo si vychutnávejte ve své oblíbené hospůdce. A pokud přeci vyrazíte za humna svého bydliště, jeďte tam, kde oblíbené klášterské pivo dostanete natočené v očekávané kvalitě. Pro orientaci pivařů uvádíme některé červnové akce, kde pracovníci Pivovaru Klášter budou točit své pivo. Tou nejdůležitéjší akcí je pochopitelně 11. pivobraní v sobotu 26. června přímo v areálu Pivovaru Klášter.


Pivní slavnost začíná v sobotu 26. června ve 12 hodin a potrvá až do následujícího nedělního rána. Účastníci tradičního Pivobraní se mohou těšit na přírodní nepasterované pivo ve všech variantách vyráběných v místním pivovaře. To znamená, že ve stáncích se bude točit výčepní pivo světlé i tmavé, světlé ležáky jedenáctistupňové i dvanáctistupňové, světlé speciální čtrnáctistupňové pivo i kvasnicové nefiltrované pivo. V doprovodném hudebním programu se na pódiu vystřídají Mirek Hoffmann a skupina Zelenáči, dámská kapela Viktorky, regionální skupiny KTP a Seven. Samozřejmě nebudou chybět soutěže a prodeje pivních suvenýrů. Novinkou bude stánek specializovaný na prodej replik historických kuriozit s pivní tématikou. K nejžádanější sběratelské zajímavosti jistě bude patřit zdařilá napodobenina historické kovové cedule s logem klášterského pivovaru, jejíž originál z roku 1904 pracovníci pivovaru objevili na jedné z klášterských králikáren. Dnes je již v mnichovohradišťském muzeu. V rámci letošních pivních slavností se připravuje křest nového oficiálního loga Pivovaru Klášter, které má symbolizovat novou éru klášterského piva. V době od 12 do 20 hodin je pro zájemce o klášterské pivní slavnosti zajištěná kyvadlová autobusová doprava z Mnichova Hradiště od vlakového nádraží, od místní sokolovny a z náměstí. Vstupné do areálu Pivovaru Klášter na 11. ročník pivobraní stojí padesát korun.

4.-5. 6. Svijanský Újezd - mezinárodní setkání majitelů vozů Fiat

5. 6. Vostrov Hněvousice - koncert Báňaná, Gaia Mesiah,

Garage&Tony Ducháček

5.-6. 6. letiště Boskovice - mezinárodní motocyklové závody

12. 6. Bělá pod Bezdězem - jarmark s rádiem Jizera

12. 6. Vostrov Hněvousice - koncert 100ř, Gulo čar, Eggnoise

18.-19. 6. Svijanský Újezd - sraz motorkářů

18. 6. Valečov - koncert Waldemara Matušky a KTO

19. 6. Mnichovo Hradiště - oslavy výročí 725 let od založení města

19. 6. Vostrov Hněvousice - koncert Pražský výběr

20. 6. Dolní Bousov - mistrovství ČR v autokrosu

24.-27. 6. letiště Hoškovice - setkání VW Brouk klubu

26. 6. Klášter Hradiště nad Jizerou - Pivní slavnosti Pivovaru Klášter

26. 6. Nymburk - jarmark s rádiem Jizera

26. 6. Mladá Boleslav - středověký jarmark

26. 6. Vostrov Hněvousice - vostrovní karneval

Klášterské pivo se točí po celých Čechách v kamenných hospodách i ve stáncích při jednorázových akcích. V červnu to bude například při plaveckých kvalifikačních závodech pro letošní OH v pražském Podolí (4.-6. 6.), při oslavách 500 let města Noviny pod Ralskem (5. 6.), při prezentaci Arboeka v Obříství u Neratovic (17. 6.), při dvoudenním jarmarku v Liberci (19.-20. 6.), nebo při jarmarku v Železném Brodě (27.6.) a pouti v Semilech (27. 6.). Klášterský pivovar se stal výhradním partnerem pořadatele hudebních koncertů Brother Records v amfiteátru Ranč Vletice na Příbramsku. V letošním létě tady vystupují Eagles&Horses, Žal-man a spol. s hostem Robertem Křesťanem a Čechomor s hostující Lenkou Dusilovou (26. 6.), Ready Kirken, 100ř, Oskar Petr&Fabrica atomica a Koller band (17.7.) a Olympic (27.8.). (Boleslavský deník)


Pivní unikáty u příležitosti pátého ročníku Slavností pivovaru Staropramen, který proběhne na pražském Smíchově v sobotu 12. června, má pro návštěvníky připraven tento známý pivovar. Kromě tradičního Staropramenu Kvasničáku, který je k dostání pouze v areálu pivovaru, se bude na více než 140 pípách čepovat i speciálně vybraný nefiltrovaný světlý Ležák a Granát.

„Výběr provádíme podle toho, abychom postihli vlastnosti nejlépe odpovídající určitému typu piva,“ sděluje vrchní sládek Milan Jeřábek. „ Jde tedy o subjektivní pocity nás, degustátorů. Vybíráme z desítek tanků ty, které jsou podle našeho názoru chutí, barvou a vůbec kvalitou skutečně ojedinělé. Samozřejmě, kvalita vstupních surovin je podstatná, ale ta je u všech druhů piv stejná. Ovšem každé pivo dozrává jinak, i když rozdíly jsou takové, že je poznají jen skuteční odborníci.“ prozradil vrchní sládek.

Z pivních vzorků, které s velkým předstihem vybírá sklepmistr Miloš Erben, se potom pečlivě hodnotí, co se nabídne hostům. Těch se i v letošním roce očekává kolem dvaceti tisíc, tak jako loni, kdy se vypilo 450 hektolitrů piva, z toho 150 hektolitrů stále více oblíbeného Granátu. (Právo)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI